Petra Francová

• "Bylo to obtížné, protože všichni říkali, že jsme hysterické matky a že když se nám to nelíbí, ať se odstěhujeme a neotravujeme. Pak jsem se přes Pražské matky dostala do sociální komise na magistrátu. Bylo tam pár zajímavých momentů. Když jsem navrhovala něco pozitivního, tak se k nám třeba přidali komunisté. Nevěděla jsem, co si s tím počít. Chodili za námi lidé z jiných politických stran a pak nás oslovovali, jestli k nim nechceme vstoupit. Já jsem nikdy do toho stranického systému nechtěla jít, ale strany se snažily natahat lidi z Pražských matek k sobě.“

• „Já jsem spolupracovala na něčem ekonomickém. To bylo zajímavé. Měla jsem rozumnou kolegyni, která jediná nebyla ve straně, protože někdo to musel odpracovat. Byli tam mladí, šikovní lidé, kteří to brali jako nutnost, když chtěli dělat kariéru. Ale bylo to příšerně zpolitizované. Otázky výzkumů schvaloval Ústřední výbor KSČ. Výsledky výzkumů tam také schvalovali. To bylo něco naprosto příšerného. Pak jsem byla ke konci přeřazena a to už jsem tam nechtěla zůstat. Všichni se divili, proč odmítám takovou skvělou příležitost. Byl to výzkum na národnostní otázky a mně to přišlo jako něco tak totálně zmanipulovaného, že to snad ani není pravda.“

• „Bylo to tísnivé. Já si pamatuji, že se hodně řešil vstup do SSM. U nás to bylo tak, že přihlásili celou třídu najednou. Nikdo se mě neptal. Musela bych vystoupit a říct, že tam nechci být. Jednou u nás doma proběhla velká hádka, kdy můj bratr říkal, že v SSM nemám být. On byl starší a takový odbojný. Rodiče říkali, ať v SSM zůstanu kvůli škole, protože jinak to se mnou bude špatné. Nakonec jsem v něm zůstala, ale měla jsem z toho vždy takový špatný pocit.“

• 1

Praha , 24.06.2019

Táta uvěřil komunismu, ale pak mě zásoboval disidentskou literaturou

Petra Francová v roce 2019
zdroj: autoři natáčení

Petra Francová se narodila 5. srpna 1956 v Olomouci, poté se s rodiči přestěhovala do Prahy. Její otec Pavel Macháček byl voják. Kvůli vyjádření nesouhlasu se sovětskou okupací v srpnu 1968 byl posléze vyhozen z armády a vyloučen z komunistické strany a pracoval jako dělník. Petra měla kvůli kádrovému profilu otce problémy s přijetím na vysokou školu. Nakonec se jí podařilo vystudovat Vysokou školu ekonomickou i sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Od mládí se vymezovala vůči komunistickému režimu a šířila samizdatovou literaturu. V 80. letech byla součástí skupiny Hokaido – společenství mladých umělců. Na počátku 90. let byla aktivní v občanském sdružení Pražské matky, které usilovalo o zlepšení životních podmínek v Praze. Založila několik neziskových organizací, stála u vzniku Asociace občanských poraden. Nyní pracuje v neziskovém sektoru.