Stanislav Doubek

• „Po tom trámu jsme vylezli do půlky kostela a tam jsme napsali jméno Dubček. A to tam bylo asi deset let. Protože všichni se tam báli vylézt. My jsme tam vylezli, samozřejmě posilnění, nic se nám, chválabohu, nestalo, jen jsme to tam napsali.“

• „Krajský soud v Hradci Králové proběhl úplně fantasticky, tam jsme přijeli a najednou vypli proud, v celým soudě nešel, nakonec nás pozvali dovnitř, během dvou minut řekli, že všechno je v pořádku, jak nás předtím v Semilech odsoudili, a poslali nás domů.“

• „Podmínky v base... V těch Valdicích ani nebyly pro tu jedničku (první nápravnou skupinu) připravené cely, jako že bychom byli na cele čtyři nebo šest... tam to byla taková hala, kde nás bylo sto padesát. Sto padesát na jednom podlaží, třípatrové postele, zima jako v morně, protože jsme nastoupili v prosinci a v lednu byly dvacetistupňové mrazy, okna rozbitý, no teplo tam nebylo. Byly tam čtyři záchody a čtyři kohoutky na vodu.“

• 1

Bozkov, 27.01.2015

Mladí lidé by měli dostat šanci

Dobové foto
Dobové foto
zdroj: archiv pamětníka

Stanislav Doubek se narodil v roce 1947 v obci Bozkov. Jako syn živnostníka byl při vojenské službě v silničním vojsku. Při událostech v srpnu 1968 se účastnil protestů, demonstrací a v roce 1970 byl odsouzen na devět měsíců za pobuřování a rozvracení republiky. Po propuštění byl zaměstnán v restauraci, v obchodě a v Kovozávodu Semily. Po roce 1989 byl zvolen předsedou odborového výboru pracovníků, od roku 1994 byl šestnáct let starostou obce Bozkov.