Přemysl Dostalík

• „Přes Radslavice, odkud jsem rodák, se hrnuli Němci směrem na Pavlovice, Lipník a někde tam na Ostravsko nebo tím směrem. Ustupovali. Bylo na tom zajímavé to, že ty kolony, co se stěhovaly čili ustupovaly, měly kompletní zabezpečení živého masa na jídlo pro vojáky, včetně drůbeže a dobytka. Celé to jelo přes Radslavice a přes další obce dál, směrem k Lipníku a přes Moravskou bránu dál. Samozřejmě byli vojáci, kteří jeli na kolech. Měli taková silniční, lehká [kola] a bryčky. Na tom seděli vojáci s kulometem, dobře ozbrojení polními zbraněmi, pistolemi, bodáky apod., puškami.“

• „Tady létal osmimotorový bombardér Messerschmitt. Na tu velikost bylo vidět lidi v tom letadle, měli otevřené dveře. Byl to nějaký nový bombardér, osmimotorový, říkalo se tomu Gigant. Na nás mávali vojáci z letadla a hodili nám krabici s čokoládou. To se rozprsklo, tak jsme se o to tahali s klukama.“

• 1

Pavlovice u Přerova, 20.04.2023

Na výzvu „Davaj vodku!“ dávali lidé ruským vojákům vodu. Ti jim ji vylévali na hlavu

Přemysl Dostalík během natáčení, 2023
zdroj: Post Bellum

Přemysl Dostalík se narodil 29. dubna 1935 v Přerově, ale prakticky celý život prožil v obci Radslavice, kde jeho rodina vlastnila hospodářství. Z druhé světové války má vzpomínky především na její konec, kdy v Radslavicích a okolí probíhaly líté boje. Jeho otec byl v roce 1945 nasazen na kopání zákopů. V paměti má dosud ustupující německé konvoje, táhnoucí směrem na Lipník nad Bečvou. Po absolvování jednotřídky v Radslavicích a měšťanské školy v Přerově se pamětník vyučil v podniku Meopta, kde pracoval až do svého odchodu do důchodu. Vojenskou službu absolvoval u Pohraniční stráže ve Vejprtech. Celý život se věnoval cyklistice, byl rozhodčím, trenérem a předsedou Okresního svazu cyklistiky okresu Přerov. V roce 2023 žil Přemysl Dostalík v Domově Alfreda Skeneho v Pavlovicích u Přerova.