Dagmar Čondlová

• „Pamatuju si, že cesta domů byla hrozná, že jsem myslela... že nás ta vojenská auta a tanky, že nás úplně srazí ze silnice, protože tenkrát nebyla dálnice ještě do Plzně. Jezdilo se po okreskách, které byly poměrně úzké a ta vojenská auta byla široká a vedle nich se vyhnout bylo opravdu hrozné. Občas jsme museli i půl hodiny stát, než celá kolona těch aut projela, pak jsme mohli pokračovat v cestě. Ale když jsme potom přijeli domů, tak to bylo strašně hezké setkání, že jsme vlastně všichni pohromadě, že se nikomu nic nestalo.“

• „Já když jsem se ráno probudila 21. srpna, tak slyším hrozný rámus, slyším pořád: ,Občané, zachovejte klid! Občané, zachovejte klid! Občané, není to žádná válka, to nás přijely osvobodit spojenecké armády!‘ A já jsem z toho byla hrozně překvapená, strašně jsem se bála, co se děje. Ale měla jsem pocit, že kluci se dívají na televizi na nějaký film, vůbec mě nenapadlo, že jde o nějakou skutečnost, a tak jsem - protože já jsem spala sama v pokojíku -, tak jsem vylezla a ptám se: ,Kluci, na co se to ráno díváte? Jako na televizi? Vždyť musíme jít na ten tenis!‘ A oni mi řekli: ,Začala válka. Pojď se podívat z okna, jsou tam tanky a začala válka.‘ No, já jsem se rozbrečela v tu chvíli, úplně jsem se třásla. A opravdu, pod okny stála v ulicích nějaká ozbrojená auta, tanky a byl to prostě strašný zážitek.“

• „Vůbec jsem nevěřila tomu, že by ta voda mohla zasáhnout i náš dům. Moji rodiče, ti bydlí vedle, přímo vedle mě, a ti řekli, že ta voda určitě nebude tak vysoká a odmítli odejít z toho bytu. A druhý den ráno jsem viděla, že voda už opravdu musí být i v bytě, že už je poměrně vysoká a jezdili tady hasiči na lodi a byli teda... Já jsem je tam odchytla, že musíme zachránit ty moje rodiče, takže pro ně dojeli. Museli jet na lodi tady přes tu panskou zahradu, která souvisí s našimi zahradami. Museli přestřihnout plot, aby se tam vůbec dostali, ale nakonec je teda přivezli na lodi.“

• 1

Praha-Zbraslav, 04.11.2020

Řekli mi, že začala válka

Dagmar Čondlová, 1968
zdroj: archiv pamětnice

Dagmar Čondlová se narodila 1. července 1956 v Praze. Celý život bydlí na Zbraslavi. S bratrem se oba věnovali tenisu a 20. srpna 1968 jeli do Plzně na zápas. Otec je tam spolu s bratranci nechal v bytě příbuzných samotné. Děti se ráno probudily a zjistily, že v ulicích jsou tanky okupačních armád. Domnívaly se, že začala válka. Večer pro ně otec dojel a absolvovali dlouhou cestu do Prahy, kdy se vyhýbali projíždějícím kolonám tanků. Dagmar se vdala a měla tři děti. Jejich dům na Zbraslavi byl v roce 2002 vytopen při povodních.