Ing. Alena Čiháková

• „Jenomže v té době bylo všechno přísně evidované, cyklostyl měl takové číslování, takže bylo jasné, kolik kopií se udělá, bylo to přísně evidované. A na téhle škole se zjistilo, že si tam někdo něco cyklostyluje načerno. Tím pádem přišli na to, že je to tahle maminka, udělali u ní domovní prohlídku a zjistili, že je tam něco o trpaslících. A protože děvčata měla i adresář členů téhle společnosti, takže pochopitelně došlo jednoho dne i k zatýkání, nebo jak to nazvat, několika studentů. Protože byli z celé republiky, tak po republice, a pro tehdejší policajty bylo velmi těžké pochopit, že se jedná o recesi. Chtěli vědět, kde jsou mrtvé schránky pro předávání zpráv. Chtěli vědět, co znamená tohleto, a viděli za tím nějakou konspiraci, přičemž žádná nebyla. Nejhůř dopadnul jeden kamarád, kterého dva dny zadržovali v Jihomoravském kraji.“

• 1

Dvůr Králové nad Labem, 08.03.2022

Kvůli studentské recesi je vyslýchala policie, považovali je za špiony

Alena Čiháková, 80. léta
zdroj: Archiv pamětníka

Alena Čiháková se narodila 12. srpna 1957 ve Dvoře Králové nad Labem. Její rodiče vyloučila Komunistická strana Československa (KSČ) ze svých řad. Pro děti to znamenalo celoživotní kádrový škraloup, kvůli kterému pamětnici zamítli přihlášku na střední školu. Musela se jít učit na zemědělské učiliště. Nicméně později se dostala na střední i na vysokou školu. Kvůli studentské recesi s názvem Trpaslíci zatkla několik studentů policie, podezřívali je ze špionáže. Dvě účastnice dostaly podmínečný vyhazov ze školy. Pamětnice studium úspěšně dokončila a nastoupila jako zootechnička na státní statek v Uhřínově v Orlických horách. Učila se anglicky, poslouchala Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky a četla samizdat. Uvažovala o emigraci, ale přišla sametová revoluce. V roce 1991 dostala nabídku učit angličtinu a biologii na základní škole. Učitelkou zůstala několik desítek let.