Eva Červenková, roz. Šílová

• „No a já jsem ráno šla na autobus, jezdila jsem už v šest hodin do té Prahy do Vysočan do ČKD, a v autobuse všichni mlčeli, nikdo nic neříkal, nikdo na to nijak nereagoval. No až v práci během dopoledne začínali pouštět rádio a všichni říkali: 'Ona je okupace!' A my jsme říkali: 'Jaká okupace, co to má být?' A teď začalo rádio hrát hymnu a my jsme začali brečet všichni, protože nám řekli, že nás přišli zabrat ruští vojáci. A to pro nás bylo nepochopitelné, protože my jsme okupaci... já jsem ji znala z vyprávění svých rodičů, když sem přijeli Němci. Tak to pro nás byla okupace, když nás v březnu 1939 zabírali, ale že sem přijedou s tanky Rusové, to jsme fakt nečekali. A jela jsem tím autobusem odpoledne domů a tady, co je dneska Řempo, tam stály tanky namířené hlavněmi na Líbeznice. Tak jsme pochopili, že to je asi pravda, že tedy opravdu je taková strašná situace. No a teď jsme nevěděli... všichni lidé o tom už druhý den diskutovali v autobuse, v ČKD se rozjela ohromná protiakce, že se půjde na Václavák, lidé nosili černé pásky. Dřív se chodilo, když byl pohřeb, tak na důkaz smutku lidi nosili přes rukáv pásky, tak začali lidi nosit černé pásky. No a spousta jich jelo právě na Václavák a začalo se prostě, házeli těm ruským… Nebo někteří si to s nimi chtěli vysvětlit, proč jsou tady, diskutovali s nimi. Začaly se otáčet cedule všude možně, abychom jim zkazili směr jízdy. Tak prostě Praha se udělala směrem na Mělník a tak. No prostě lidi z toho byli strašně překvapení, protože pro nás to byli osvoboditelé, kteří ve čtyřicátém pátém pomohli ukončit válku, a najednou oni se k nám zachovali takhle.“

• 1

Líbeznice, 04.11.2021

Skautem jednou, skautem navždy

Natáčení s Evou Červenkovou
zdroj: PNS

Eva Červenková, rozená Šílová, přišla na svět 26. září 1949 v Praze, celý život ale žije v Líbeznicích. Vystudovala Školu společného stravování v Praze v Podskalské ulici, kde maturovala v roce 1968. V témže roce se zapojila do obnovy znovu povoleného Skautu v Líbeznicích. Založila nový oddíl, pořádala skautské tábory a spolu s dalšími postavila novou klubovnu. V létě 1968 nastoupila do závodní jídelny ČKD Praha jako administrativní pracovnice. Při okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nosila spolu s kolegy na rukávu černou pásku a byla svědkem protestů v podniku. Počátkem 70. let se Eva Červenková vdala a narodily se jí dvě dcery. Po mateřské dovolené dělala vedoucí Pionýru na základní škole v Líbeznicích. V 80. letech začala pracovat v zásobovacím oddělení Elektromontážních závodů v Měšicích, kde získala základy ekonomie a účetnictví. Ty se jí hodily po revoluci, kdy manžel začal podnikat v truhlářství a Eva mu pomáhala právě s vedením účetnictví. Po roce 1989 se opět pustila do obnovy skautského oddílu v Líbeznicích. Založila oddíly, organizovala skautské tábory a vychovávala nové vedoucí. Těmi se staly i její dcery, které ve Skautu vyrostly. V roce 2021 žila Eva Červenková v Líbeznicích.