Hana Cermonová

• „Vím, že celá třída byla v SSM. Pokud jsme chtěli něco dělat, partyzánština na gymplu úplně nešla. Tak jsme to vždy do něčeho zabalili. Pro mě byla moje třída úžasným inspirativním hnízdem, hlavně literárně tvůrčím. Měli jsme tři časopisy, které jsme vydávali na čtvrtkách. Xerox nebyl. Sem tam jsme se někde objevili v modré košili, ale vůbec si na to jinak nevzpomínám. My k tomu měli spíše odpor. Když si ale někdo myslí, že byl za totáče hrdina, tak já mu úplně nevěřím. Protože to se dalo někde v Praze. Mě vždy mrzelo, že neznám underground, ale v takových malých městech se to neřešilo. Tam jsme měli svazácké košile.“

• „U nás to bylo tak, že na každé vesnici v té době chlapi byli buď hasiči nebo myslivci nebo skauti. Protože rodiče byli všechno, založil se u nás oddíl Malý požárník a snažili se to udržet. Jenže v té době nebyly holky, takže moje fotky jsou já a vlčata, já a požárníci. Kluci byli fajn, ale mnohdy jsem byla jediná holka a zbytek byli kluci. Snažili jsme se udělat klubovnu v hasičárně, ale pak se to samo sesypalo. Prvnímu klukovi, který od nás ze skautu odešel do pionýra, kluci hrozně nabančili."

• „Přesně jak říkáte, když je člověk malý, tak jako skaut říká, že nikdy nevstoupí do pionýra nebo svazu mládeže. Pak později kamarád táty pustil celému Brandýsu oknem projevy z jara roku 1968, které slibovaly svobodu. Pak zmizel. Prostě ho zašili. Zároveň se jezdilo na tajné skautské ohně a po nich šlo pár lidí k výslechu. Jedním z nich byl náš táta. Oni ho opravdu vzali, probrali, a jak byl statečný, vrátil se úplně nalomený. Řekl: ‚Prosím vás, neblbněte, oni jsou schopni opravdu úplně všeho.‘ A ten Kim tenkrát opravdu zmizel ve vězení, rozvedl se, skutečně ho to postihlo klasickým způsobem. Byl to náš přítel. Náš táta se toho třeba lekl. Já jsem od té doby věděla, že až tak úplně statečný není.“

• 1

Nemohla jsem studentům lhát, proto jsem ze školy odešla

Hana Cermonová, 1975
zdroj: archiv pamětnice

Hana Cermonová se narodila 7. února 1963 v Cerekvici nad Loučnou. Její otec František Skořepa chodil před rokem 1948 do skautského oddílu a skautskou výchovu praktikoval i doma. Rodina často cestovala a stanovala. Po maturitě ji nepřijali na vysokou školu – rok pracovala v balírně. Poté se dostala na pedagogickou fakultu a vystudovala obor čeština a občanská nauka. Silně jí vadilo, že má studentům přednášet učivo v duchu dobových doktrin marxismu-leninismu a proto se rozhodla v říjnu 1989 ze školství odejít. Listopadová revoluce v roce 1989 jí změnila život. Zapojila se do obnovy Junáka. Vstoupila do komunální politiky a za stranu Volba pro město působila jako náměstkyně primátora v Děčíně. Poté začala vyučovat na střední průmyslové škole v Děčíně.