Ladislav Broďáni

• „Keď sme boli v tej Francii, my sme viacmennej vždy – každý deň po vystúpení sme museli byť niekde ubytovaní – my sme boli ubytovaní väčšinou v rodinách. Ale nejaký rozdeľ, že by sme videli oproti nášmu bývaniu a ich bývaniu... Každý mal to bývanie tam podľa svojich možností, ktoré aj v tom čase v tej Francii mali.“

• „Aby sme dodržali to, čo sme si povedali ako mladí ľudia, že budeme zachovávať tradície našich otcov a matiek pre mladšie generácie, tak sme oprášili všetky ty tance, ktoré sa v tých rokov tancovali a boli veľmi úspešné. Doladili sme hudbu, pochopiteľne, že muselo to byť všetko s menšími obmenami, pretože každý oproti dobe, keď sa to tancovalo, mal už o dvadsaťpäť až tridsať rokov viacej, ale aj o nejakých dvadsaťpäť až tridsať kilogramov viacej. Takže už sa nemohli ty tance v takom rytme hrať ako v minulosti. Ale celá ta pravá podstata zostala zachovaná.“

• „Lepšie to bolo v tom, že vtedy som vedel, že o šiestej hodine, keď tu zatrúbila siréna, že musím byť v robote. Zatrúbila o štrnástej hodine a vedel som, že môžu ísť domou a že mám voľno do druhého dňa do šiestej hodiny, keď pôjdem zas. Vedel som, že 4. v každom miesiaci budem mať výplatu, vedel som o tom, že 20. v miesiacu budem mať zálohu. Vedel som presne, v akom množstve finančných prostriedkoch. Vedel som si naplánovať, kedy ich môžem použiť, kde ich môžem použiť a tak ďalej. Keď to mame otočiť na teraz – prídete do roboty ráno a pošlú vás domou lebo nemajú pre vás robotu.“

• 1

Partizánske, 15.08.2020

Každý sme chceli lepšiu budúcnosť, ale nie takú, aká je teraz

Ladislav Broďáni v roce 2020
zdroj: Post Bellum

Ladislav Broďáni se narodil 27. ledna 1946 v obci Lužianky v Nitranském regionu na Slovensku. Otec Ľudovít Broďáni byl během druhé světové války zajat nacisty a následně vězněn v německém pracovním táboře. Základní školu absolvoval Ladislav Broďáni v Lužiankách, poté nastoupil na střední průmyslovou školu do města Partizánske. Tam zároveň začal působit ve folklorním hudebním souboru Jánošík. V roce 1964 nastoupil na povinnou vojenskou službu v Hranicích na Moravě. V tomtéž období vstoupil do KSČ, jejímž členem zůstal až do sametové revoluce. Po vojně pracoval v Závodech 29. augusta Partizánske. Od útlého dětství hraje na housle. Díky svému angažmá v hudebním seskupení Jánošík se za minulého režimu podíval do do řady zemí nejen východního bloku, ale také do Německa či Francie. Po roce 1989 až do svého odchodu do důchodu podnikal v oboru stavění krbů a kachlových kamen. V roce 1995 založil folklorní hudební soubor Jánošík senior. V době natáčení rozhovoru (2020) žil Ladislav Broďáni v Partyzánském.