Mgr. Jana Bártková

• „To bylo v roce 1988 a byl to docela zajímavý zážitek. Přijeli jsme tam a byli jsme neskutečně pohoštěni, obletováni. Starali se o nás neuvěřitelně. Hned první raut, který pro nás připravili – chlebíčky s kaviárem a podobně. Byli jsme z toho překvapeni, ale užívali jsme si to. Ale potom, když jsme se porozhlédli po Kyjevě a viděli jsme prázdnou masnu, obrovskou frontu lidí a úplně jinou životní úroveň než to, co jsme tam zažívali, jak bylo o nás postaráno, tak jsme se nestačili divit. A ti, co se o nás starali, tak když se potom někde popíjelo, tak se trošku rozpovídali a dozvídali jsme se, jak mají svoje soukromé dodávky ovoce, zeleniny a všeho někde z Jalty. Bylo vidět, že v té době měla ta země úplně dvojí tvář, malinko se nám podařilo nahlédnout za tu oponu a byla tam docela chudoba a bída. Ale o nás bylo postaráno, takže nám to bylo hloupé.“

• „Tam jsme měli jeden neveselý zážitek, když jsme navštívili kardinála Špidlíka naproti Santa Maria Maggiore, tak jsme s ním pohovořili, bylo to v podvečer. Nebyli jsme ohlášeni, nemohli jsme jít dál, byli jsme celý velký sbor lidí. Měli jsme tašku plnou not a tu tašku tam někdo položil, opřel o pouliční lampu. A tak jsme tam stáli, hovořili s panem kardinálem, on nám rozdal všem medailonky, dodnes si ho považuji. A mezitím nám někdo sebral tu tašku s notami [smích]. Takže to byla pro nás obrovská rána. Následně jsme prolezli všechny kontejnery v docela velkém okolí chrámu Santa Maria Maggiore a našli jsme tam spoustu zajímavých věcí. Spoustu české literatury, a dokonce i doklady nějakých českých spoluobčanů. Zdá se, že jsme byli takoví bezelstní a nebyli jsme připraveni tady na tu italskou společnost. Takže ty doklady jsme někam odevzdali a tu literaturu – třeba o kardinálu Beranovi, já sama mám třeba jednu knížku doma – prostě jsme si to nějak rozdali a odvezli domů. Takže to byl takový jiný zážitek z toho svatořečení Anežky.“

• „Ještě si z dětství pamatuju takové zajímavé momenty. Na té základní škole jsme měli takovou hodně uvědomělou češtinářku. Ona to byla taková hodná paní učitelka, měli jsme ji rádi, ale byla dost angažovaná. A já si pamatuju jeden nezapomenutelný moment, když jsme šli na oběd do školní jídelny a začal hlásit rozhlas. Došli jsme ke schodišti, ta paní učitelka vystoupala po schodišti kousek výš, takže jsme ji všichni krásně viděli. A teď se ozvala z toho školního rozhlasu smutná zpráva, že zemřel pan Brežněv. No a ona se ta paní učitelka tak upřímně rozplakala! Ona z toho byla tak nešťastná a sesypaná, my jsme na ni zírali a vůbec jsme to jako děti nechápali. To byl takový zajímavý moment. Ale jak říkám, jinak to byla velmi příjemná, hodná paní. Ale ideologicky tím opravdu žila.“

• 1

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Jihomoravský kraj

Rodina mě naučila žít svůj život. Ať už ve svobodné zemi, nebo v totalitě

Maturitní fotografie, 1988
zdroj: Archiv pamětnice

Jana Bártková, rozená Kašpaříková, se narodila 17. července 1969 v Brně. Vyrůstala v Blažovicích na Brněnsku. Matka Marta se živila jako pánská krejčová, otec Jan, strojní inženýr, nejprve pracoval jako opravář zemědělských strojů, později působil na brněnské stavební fakultě. Jana byla odmalička vedena k víře, v dětství se pravidelně účastnila ilegálních salesiánských táborů, takzvaných chaloupek. Kvůli víře později nemohla studovat pedagogiku na vysoké škole, otec nesměl vyučovat a dědeček skončil několikrát u výslechu. V roce 1986 se stala součástí Společenství svatého Gorazda, se kterým vycestovala na západ. V rámci Společenství se účastnila i svatořečení Anežky České v Římě roku 1989. Od druhé poloviny 80. let zároveň působila v hudebním souboru historických nástrojů Tibia. V tomtéž období pomáhala na Brněnsku organizovat tábory pro děti zasažené černobylskou havárií. Po sametové revoluci vystudovala pedagogiku a konzervatoř v Brně. V době natáčení rozhovoru (2021) žila v Blažovicích.