Drahomír Langer

• „Důl Pluto byl nejhorší důl v celém okolí. Dělali tam akorát vězni, němečtí horníci a my pétépáci. V zimě, když bylo venku dvacet sedm stupňů mrazu, tak ve spodu na komorách bylo až čtyřicet pět stupňů vedra. Na chodbách bylo tak dvacet osm stupňů. Takže za pět hodin jste museli na vzduch. Když jste přišli z komory na chodbu, tak to bylo, jako by vás polili studenou vodou. Už tehdy v padesátým třetím roku říkali, že by se důl měl zavřít, že je nebezpečný. Jenže šéfové to nechtěli. Na každé směně tam byli hasiči, kteří museli uhasit ohníčky na chodbách. Některý chodby se musely zazdít, ale napřed vyndat všechny kabely. Jenže jak tam hořelo, tak ta voda byla vřelá, a když vám kápla na záda, tak vás málem spálila. Teď ten smrad. Takže za směnu museli vždycky deset dvanáct polootrávených kluků vynést ven.“

• „Byl na Slovensku v Ilavě. To bylo štěstí, že už přišel domů, protože vážil jen jednačtyřicet kilo. Jak vidíte snímky vychrtlých lidí vracejících se z koncentráku ve filmech, tak tak otec přišel domů. Ještě bylo blbý, že nebyl pojištěný. Ještě že si ho vzal na starost náš známý doktor. Půl roku se léčil, než mohl jít do práce. Nedostal nic a my jsme ho museli živit a platit doktora a léky. Byl na tom špatně psychicky. Doktor říkal, že měl štěstí, a kdyby tam byl ještě měsíc nebo dva, tak nepřežil.“

• 1

Bělkovice, Lašťany, 11.01.2018

Je třeba zlomit jejich odpor

Drahomír Langer v PTP
zdroj: archiv pamětníka

Drahomír Langer se narodil 2. listopadu 1932 na rodinném hospodářství v Lašťanech. Jeho rodiče během kolektivizace odmítali vstoupit do Jednotného zemědělského družstva (JZD). Nasadili jim proto vysoké dodávky zemědělských komodit, a když to nezabralo, poslali jejich syny do Pomocných technických praporů (PTP). Drahomír Langer v nich strávil sedmadvacet měsíců a mimo jiné pracoval v uhelném dole Pluto u Litvínova. V roce 1953 se domů vrátili oba synové, ale o tři roky později otce zatkli. Kvůli neplnění dodávek ho obvinili ze sabotáže a prokurátor navrhoval šest let vězení a konfiskaci veškerého majetku. Ostatní členové rodiny měli být vystěhováni. Lidový soud ve Šternberku zasedl 26. března 1956. Hlavně díky svědectvím lidí, jimž otec za války pomohl, ho nakonec odsoudili za ohrožování jednotného zemědělského plánu na rok a půl vězení. Domů se vrátil s podlomeným zdravím. Krátce po otcově uvěznění se komunistům v Lašťanech podařilo ustavit JZD. Ze strachu do něj stejně jako naprostá většina místních hospodářů tehdy vstoupila i rodina. Pamětník pak až do penze pracoval v místním JZD. Otec několikrát neúspěšně žádal o rehabilitaci a ani pádu komunistického režimu se nedožil. Zemřel v roce 1985. V roce 2018 žil Drahomír Langer stále ve svém rodném domě v Lašťanech.