Zdeněk Švéda

• „Přišlo gestapo a dědeček dělal za chalupou dřevo. Štěpán (Macek) byl doma a utekl před gestapem zpět do lesa. Ke konci války Josef Joklík utekl z práce v Mostě a ukrýval se pak doma na půdě. Bylo mi deset let a kopal jsem brambory na zahradě a přišlo mě vyslechnout gestapo. Věděl jsem, že se tam Josef Joklík ukrývá. Řekl jsem ale, že je na práci v Mostě. Řekl jsem to hodně hlasitě, aby to Josef slyšel, že ho neprozradím.“

• „Štěpán Macek měl bunkr ještě na Olšanským, jak teče potok na pozemku Valouchových, a pak ještě jeden bunkr tady v lese. Obdivoval jsem jeho ženu Annu Mackovou, rozenou Joklíkovou, že mu tam v noci nosila potraviny. V Olšanech byl nějaký Lamberger a ten byl vedoucí hospodářství nebo dopravy. Chodil na hon, jak je kopec Rozsocha, a vyrážel jen v době, kdy byl klid, aby partyzáni věděli, že se mohou pohybovat. A když tam nešel, tak věděli, že se nic neděje. Češi byli potvory. Třeba v Olšanech byl četník, českej člověk mu dal udání a on to zametl.“

• „12. května bylo troje povětří. Jedno odpoledne, jedno večer v osm hodin a třetí v noci o půl jedenácté. A to poprvé do našeho baráku švihlo. To byste nevěřil, dvacet metrů dlouhý dům a celý hořel. Strýc Josef byl v Bušíně a v domě byl akorát strýc František, dědeček Josef, máma a já. Vzbudili mě, ať běžím k sousedům Mackům. V té záři už nešlo poznat, co hoří. Štěpán Macek pak vlétl do chlíva a vypustil jen jednu kravičku s telátkem a víc už nešlo. Děda zachránil nějaký peřiny a šuple hodil do sklepa. Když jsem se vrátil od Macků, tak už do domu nešlo vlézt. Už to celé hořelo. Sám jsem zažil, že do toho ještě jednou švihl blesk. Jako byste hodil petrolej do ohně. Zůstal jsem tam bosý jen v krátkých kalhotách a košili. Druhý den mě chlapci Rýznarovi oblékli.“

• 1

Horní Studénky, 15.08.2017

V osadě Na Horách

Zdeněk Švéda
Zdeněk Švéda
zdroj: archiv pamětníka

Zdeněk Švéda se narodil 24. července 1934 v porodnici v Šumperku, kam jeho maminku Marii Švédovou museli předtím koňským povozem přivézt z čtrnáct kilometrů vzdálené osady Na Horách, spadající pod obec Olšany. V této české osadě také prožil dětství a mládí a dnes je jejím nejstarším žijícím rodákem. V osadě už sice nikdo trvale nebydlí, ale ještě před půl stoletím tam čile pulzoval život. Zdeněk Švéda vzpomíná na radosti i strasti místních obyvatel, ale také na válečné období, kdy patřila pod říšskou župu Sudety (něm. Reichsgau Sudetenland). Před gestapem se tehdy v osadě ukrývalo několik lidí a v okolních lesích se pohybovali partyzáni. Několikrát ji proto kontrolovali příslušníci gestapa. V roce 1948 rodina po zásahu blesku vyhořela, přišla o veškerý majetek a své hospodářství musela znovu postavit. V roce 1960 se Zdeněk Švéda oženil a přestěhoval se do Horních Studének. Dlouhá léta až do penze pracoval jako řidič v ČSAD. V roce 2017 žil se svou ženou Marií stále v Horních Studénkách.