Stanislav Schwarz

• „Dědeček mi dal v roce 1947 ušít vysoké kožené boty, rajtky, a k nim jsem dostal kazajku. V téhle uniformě jsem přišel do školy a učitel Stuchlík mě poslal domů převléknout, co prý to tahám do školy, že škola je apolitická. Krátce nato proběhl převrat a v září jsme ve škole našli na lavicích přihlášky do svazu mládeže – dal nám je vyplnit právě třídní učitel Stuchlík. Já přihlášku nevyplnil, on se mě ptal proč a já mu odpověděl: ‚Vždyť jste povídal, že škola je apolitická. Tak co sem taháte politiku?‘“

• „Když jsme v roce 1938 byli na návštěvě u mých německých příbuzných, babička, která propadla nacistické propagandě, mi vštěpovala, že musím být Němec. A já na to: ‚Ja, ja, babi, Heil Hitler!‘ A dostal jsem dvě stříbrné pětimarky. Tatínek se s babičkou o politice nehádal, bral to tak, že je už stará; totéž mi řekla i jedna z mých tet a vysvětlila mi, že musím být Čech. Já řekl, že jo, a dostal jsem pětikorunu. Pak jsem šel za maminkou a povídám jí: ‚Mami, podívej se, tohle je za Heil Hitler a tohle za Dobrý den.‘ Dodnes mám ty mince schované.“

• „Se Skautem jsme byli na výletě ve Hřensku. Šli s námi dva vedoucí, na konci vesnice jsme potkali Němku s bílou páskou, oni se hned pustili za ní a začali ji osahávat. Styděl jsem se za ně, nechápal jsem, jak si to můžou dovolit. Tím okamžikem pro mě skautink skončil.“

• 1

Děčín, 14.11.2015

Část rodiny ze mne chtěla mít hrdého Němce, část českého vlastence

Stanislav Schwarz v sokolském kroji (1938)
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Stanislav Schwarz se narodil 16. června 1934 v Jindřichově Hradci do smíšené českoněmecké rodiny. Do konce války žil se zbytkem příbuzných ve středních Čechách. Jeho otec Štěpán, původem Němec, na sklonku 30. let optoval pro českou národnost. Za války se zapojil do odboje a jako drážní zaměstnanec 10. května 1945 převzal od německého personálu děčínské nádraží. V roce 1951 byl Stanislav Schwarz v Hradci Králové svědkem fingovaného nálezu zbraní v kněžském semináři. Vyučil se mědikovcem, od začátku 50. let pracoval v dělnických povoláních. Za normalizace získal díky angažmá ve sportovních akcích post tajemníka tělovýchovné jednoty. V listopadu 1989 pomohl jako správce děčínské sportovní haly vzniku místní pobočky Občanského fóra.