Svatava Sojková

• „V roce 1941 sebrali rodiče a odvezli je na gestapo do Českých Budějovic. Drželi je tam asi tři dny a vyšetřovali je kvůli rozšiřování ilegálního časopisu V boj. Ovšem nic jim nedokázali. My jsme totiž chodili pro mléko do jednoho statku, jejich syn byl zaměstnaný v Praze a měl něco společného s časopisem V boj. Zavřeli ho. Ale mé rodiče propustili.“

• „Přišli v půl druhé odpoledne. ,Oblečte se, půjdete s námi.’ To už rodiče asi věděli, co se děje. Maminka se oblékla a šla. Ptali se, kde je otec. Ve škole. Viděli jsme, že za ním jedou. Když odešli, sebraly jsme se se sestrou a utíkaly ke škole. Tam jsme přiběhly akorát, když tatínka vyváděli ven. Takže jsme se jen podívaly, jak nasedl do auta a odjel. […] V půl desáté večer přijelo z Tábora auto a přivezli ohledací listy, že byli rodiče popraveni. Sestře to řekli ihned, protože tam někde byla (na obecním úřadě - pozn. ed.), ale mně to řekli až ráno.“

• „Šli jsme do našeho bytu. Mně dovolili vzít jen tašku do školy a kabát. Sestře něco podobného, už přesně nevím. Musely jsme vyjít, oni si vzali klíče od bytu. A tím to zhaslo. Já jsem potom šla spát k paní učitelce, o které jsem vám říkala. Moje sestra šla k příbuzným.“

• 1

Odpoledne rodiče odvedlo gestapo a večer sestře řekli, že byli popraveni

Svatava Sojková
Svatava Sojková
zdroj: sbírka Post Bellum

Svatava Sojková, rozená Kodádková, se narodila ve Vodňanech 19. května 1928. Její otec Josef Kodádek působil jako učitel a ředitel chlapecké měšťanské školy ve Vodňanech, zapojil se také do komunální politiky. Matka Antonie se starala o domácnost. Dne 29. června 1942 zatklo táborské gestapo manžele Kodádkovy a týž den je za údajné schvalování atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha popravilo. Svatava zůstala sama se starší sestrou. Bydlela u příbuzných. V letech 1944‒1946 absolvovala studium oboru učitelka mateřské školy na učitelském ústavu v Praze. Pracovala v mateřských školách v Praze a v roce 1984 odešla do důchodu. Svatava Sojková zemřela 31. března roku 2021.