Milan Ressel

• „Protože jsme byli rodina, tak jsme měli kabinu nahoře. Na té kabině na střeše byla hlídka s kulometem. To mi potom později říkala maminka: v noci najednou nemohla spát – bylo taky dost teplo, já se nedivím – slyší, jak tam přijde ten velitel a říkal, že je ponorkové nebezpečí, a kdyby náhodou k něčemu došlo, tak že musí být nemilosrdní a mlátit to hlava nehlava. Chudák maminka prostě už nezaspala.“

• „Přišli jsme na stanici undergroundu. Skoro bych řekl, že to byla takzvaná Tottenham Court Road. Teď tam stojíme na perónu, a najednou mi maminka říká: ,Milánku, tatínek pojede dneska někam jinam.‘ Tak jsme se s tátou rozloučili. My jsme tam zůstali stát, on vlezl do metra a odjel na Východ. Takhle to udělal, aby to bylo trošku bezbolestné. Bezbolestné to samozřejmě nebylo.“

• „Vydali jsme se na Myjavu. To už byl Slovenský štát. Na Myjavě byl nějaký kontakt na faráře, teď nevím, jestli to byl evangelický farář. Byl to velice milý člověk. Tam jsme přišli. Vykládám takové dětské vzpomínky. První, co bylo, že jsem mamince říkal: ,Má stejný koberec jako my.‘ Tam jsme přespali. Naši byli skromní a nechtěli moc otravovat. On říkal: ,Jedli jste?‘ – ,Jedli jsme, děkujeme.‘ – ,A chlapečku, jedli jste?‘ Tam jsem prý řekl: ,Jedli, ale málo.‘“

• 1

Středokluky, 30.06.2013

V naprosté tmě se najednou něco otevřelo a zalilo nás prudké světlo. Stáli jsme na schůdkách jugoslávské celnice

Milan Ressel během rozhovoru v roce 2013
zdroj: Martin Reichl

Akademický malíř Milan Ressel se narodil 1. prosince 1934 v Ostravě v rodině armádního důstojníka Alfréda Ressela. Otec se po německé okupaci rozhodl odejít do ciziny. Začátkem roku 1940 se tak Milan s rodiči a starším bratrem vydali přes Slovensko a Maďarsko do Jugoslávie. V Bělehradě rodina nějaký čas zůstala, zatímco otec odjel s dalšími vojáky na Blízký východ. Po několika měsících Milan s matkou a bratrem odpluli z chorvatského Splitu do Marseille, kde se opět setkali s otcem. Po pádu Francie odjeli Resselovi na britském torpédoborci přes Gibraltar do Liverpoolu. Rodina zprvu bydlela v Londýně, kvůli bombardování města však byla přestěhována do vesnice Bunbury u Chesteru na severozápadě Anglie. Bratr navštěvoval československou školu ve Whitchurchi. Po návratu do Londýna chodil Milan do školy ve čtvrti Edgware. Bratr narukoval do československé armády a později se zúčastnil obléhání Dunkerque, zatímco otec odjel do Sovětského svazu a připojil se k 1. československému armádnímu sboru, velel dělostřelectvu. V létě 1945 se rodina vrátila do Prahy. Otec byl začátkem 50. let propuštěn z armády. Půldruhého roku pracoval v dolech na Ostravsku, poté v pražských automobilových opravnách a v reklamním podniku. V důchodu sepsal své paměti. Milan Ressel v 50. letech vystudoval Akademii výtvarných umění, přestože měl kvůli svému původu problémy s přijetím. Patří mezi významné české tvůrce komiksů, které byly publikovány v časopisech Ohníček a ABC.