Vojtěch Kočka

• „Můj otec Vojtěch Kočka i celá naše rodina jsme celý život věřili, že se tiskárna opět vrátí do našich rukou, a já velmi lituji toho, že právě on se toho nedožil. Dožil se toho však strýc Ladislav a moje maminka Helena. Vím, že naše tiskárna byla první, která byla navrácena. Jakmile byl v říjnu 1990 schválen zákon o restitucích, vzali jsme všechny potřebné doklady a šli na ředitelství Tiskařských závodů. Ředitel, kterého jsem shodou okolností znal z dřívějška, byl velice solidní a vzal si to jako prestižní záležitost a tiskárnu nám vrátil k 1. lednu 1991. Přijel i s náměstky a tiskárnu nám předali v naprosto přátelské pohodě. U předání byla i maminka, která byla nesmírně dojatá a jen litovala, že se toho nedožil můj otec. Vzpomínám si, že jsme zde přes Vánoce uklízeli a 1. ledna jsem vyvěsil na dveře ceduli ,Tiskárna Kočka‘.“

• „Zakladatel firmy Knihtiskárna Vojtěch Kočka se narodil v roce 1879 v Trpoměchách u Slaného v rodině živnostníka Jana Kočky, majitele ševcovské dílny. Zemřel 21. 12. 1948. Po absolvování školní docházky se vyučil sazečem písma a dále působil v pražských tiskárnách jako sazeč. Na počátku 1. světové války byl zaměstnán v knihtiskárně Hermann ve Slaném jako faktor (vedoucí výroby). V roce 1906 se oženil s Marií Kašpárkovou, dcerou rolníka z Tuřan. V roce 1908 se jim narodil syn Vojtěch, který zemřel v roce 1981, a v roce 1910 syn Ladislav, jenž se dožil vysokého věku, zemřel v roce 2008. V první světové válce byl Vojtěch Kočka nasazen na frontu, při tažení rakouské armády do Srbska, později sloužil ve vojenské tiskárně v Praze. V historické publikaci ,Rakouský orel padá‘, kde je popsán průběh vzniku samostatného Československa 28. října 1918, je uvedeno: ,V tiskárně vojenského velitelství byl jako sazeč zaměstnán pan Vojtěch Kočka, nyní majitel knihtiskárny ve Slaném. Kočka obdržel v noci od generálního štábu oboujazyčnou vyhlášku stanného práva s rozkazem, aby ji ihned vysázel a připravil do tisku. S tiskem aby započal, jakmile vyhláška bude schválena justičním referentem vojenského velitelství. Kočka, dobrý Čech, vyhlášku také vysázel, avšak ihned to oznámil jmenovanému již šikovateli Bayerovi a tento zpravil o hrozícím nebezpečí doktora Jaroslava Malého v Národním výboru. Doktor Malý pak zařídil další.‘ Před 1. světovou válkou, ještě než odešel do Srbska, si postavil dům na Skalkách ve Slaném, kde se v té době začínalo stavět. V roce 1919 dům prodal a s dalšími spolumajiteli koupil ve Slaném na náměstí v čp. 138 tiskárnu Neubert a odstěhoval se do městských domů naproti sokolovně. Postupně společníky vyplatil a stal se jediným majitelem tiskárny, která ale byla v domě v nájmu. Proto když se naskytla příležitost koupit sousední dům čp. 139, neváhal a tiskárna v něm sídlí dodnes. V době krize, v roce 1932, kdy byla nejvýhodnější možnost levně stavět, postavil v tomto domě na dvoře v místě bývalých kůlen novou tiskárenskou budovu.“

• „K dalšímu rozšíření tiskárny mělo dojít po druhé světové válce, plány už byly připravené, budova tiskárny měla být rozšířena a podstatně zvětšena, protože podnik dobře prosperoval. Díky ,vítězství pracujícího lidu‘ v roce 1948 k tomu už nedošlo, tiskárna byla znárodněna. Já si z té doby moc nepamatuji, ale nezapomenu na okamžik, když mne maminka někdy koncem února ráno oblékala a přitom plakala. Nevěděl jsem proč a teprve dodatečně jsem se dozvěděl, že plakala nad tím, jak to u nás dopadlo a co nás čeká. Ke znárodnění došlo vlastně dvakrát. Poprvé to bylo krátce po únoru, ale protože u nás bylo zaměstnanců méně než padesát, bylo znárodnění zrušeno. Ovšem jen na čas, protože za dva roky, v roce 1950, už tiskárnu ukradli se vší parádou a to na dalších čtyřicet let, protože byla vrácena až k 1. 1. 1991. Takže to bylo čtyřicet let a dva měsíce.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 14.06.2012

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Pro město jsem vždycky pracoval rád

Vojtěch Kočka
Vojtěch Kočka
zdroj: Archiv rodiny Kočků

Vojtěch Kočka se narodil 31. října 1942 ve Slaném v rodině majitele tiskárny. Základní školu navštěvoval ve Slaném. V roce 1950 byla rodinná tiskárna znárodněna. Z toho důvodu nedostal po ukončení základní školy doporučení ke studiu, ale šel se učit sazečem písma. Po vyučení vystudoval večerní Střední průmyslovou školu grafickou v Praze. Po maturitě pracoval jako kalkulant v cenovém odboru. Po sedmi letech se stal vedoucím cenového odboru. Od 1. ledna 1988 pracoval v nakladatelství Lidové demokracie – Vyšehrad jako vedoucí výroby. Od roku 1986 je členem Lidové strany, za kterou několikrát kandidoval i v komunálních volbách ve Slaném. Dvacet let byl členem zastupitelstva, z toho šestnáct let radním města. Tiskárna byla rodině vrácena k 1. 1. 1991. Zpočátku ji vedl Vojtěch Kočka, nyní je již v důchodu, vedení tiskárny převzal mladší bratr Antonín. Pracuje zde také Vojtěchova dcera, synové Antonína a jeho žena.