MVDr. Jiří Soukup

• „V Poděbradech jsem navštěvoval gymnázium vedené ve skautském duchu, nazvané Kolej krále Jiřího z Poděbrad. Sídlilo v poděbradském zámku. Každá třída byla vedena jako jeden skautský oddíl rozdělený na družiny po skautském vzoru. Mým spolubratrem byl známý režisér Miloš Forman. Pocházel z Čáslavi, byl oboustranný sirotek. V oddíle byl se mnou asi měsíc. Byla to škola vedená v anglickém stylu jenom pro chlapce.“

• „V roce 1907 založil Jamboree Baden–Powell. Od roku 1920 se tato světová skautská setkání, zvaná jamboree, pořádají. První bylo 1920 v Anglii. Od té doby se střídají v různých zemích světa až do dnešní doby. Letos bylo už 22. setkání v jižním Švédsku. Jako mladý hoch jsem měl to štěstí, že jsem se v roce 1947 zúčastnil, jako čtrnáctiletý, velkého světového Jamboree ve Francii. Byla to největší naše výprava v počtu 500 chlapců z Čech, Moravy a Slovenska. Ve Francii jsme byli čtyři neděle, týden jsme na pozvání francouzských skautů poznávali Vogézy a Normandii, kde se vylodili koncem války Spojenci.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 13.09.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

V Poděbradech jsem navštěvoval gymnázium Kolej krále Jiřího z Poděbrad, které bylo vedené ve skautském duchu

MVDr. Jiří Soukup
zdroj: Archiv Jiřího Soukupa

MVDr. Jiří Soukup se narodil 6. listopadu 1933 v Městci Králové, kde vychodil i obecnou školu. V letech 1943–1951 absolvoval v Novém Bydžově gymnazijní studium. Po maturitě navštěvoval vysokou školu veterinární medicíny v Brně. Studium dokončil v roce 1956. Od té doby žije ve Slaném, kde přijal místo veterináře na umístěnku ministerstva zemědělství. Ve Slaném již v té době čtyři roky žil jeho starší bratr, také veterinář. Od té doby pamětník stále žije ve Slaném. V roce 1945 vstoupil v Městci Králové poprvé do skautského oddílu. Jeho členem byl až do srpna 1950, kdy byla místní organizace spojena s pionýrskou. Členství obnovil na krátkou dobu v roce 1968 ve Slaném. V září 1970 byl skaut opět zrušen, a tak měl možnost na svoji práci navázat až po roce 1989, kdy po smrti svého bratra Vladimíra převzal ve Slaném vedení oldskautů. V okresní organizaci se stal zpravodajem Junáka pro oldskauty. Zúčastnil se i několika mezinárodních skautských setkání. Jiří Soukup zemřel v roce 2022.