MVDr. Jiří Soukup (* 1933  †︎ 2022)

V Poděbradech jsem navštěvoval gymnázium Kolej krále Jiřího z Poděbrad, které bylo vedené ve skautském duchu

• narozen v Městci Králové roku 1933

• studium na gymnáziu v Novém Bydžově

• studium veterinární medicíny v Brně

• nástup do zaměstnání veterináře v roce 1956 ve Slaném

• vstup do skautského oddílu v Městci Králové v roce 1945

• zrušení skautské organizace v roce 1950

• obnovení členství ve skautské organizaci v letech 1968-1970

• obnovení skautské organizace po roce 1989

• letní skautské tábory

• vedoucím oldskautů

• zpravodajem Junáka pro oldskauty

• mezinárodní skautská setkání „Jamboree“

• Jamboree ve Francii

• zemřel v roce 2022

MVDr. Jiří SOUKUP

Kde jste se narodil a chodil do školy?

„Narodil jsem se 6. listopadu 1933 v Městci Králové, kde jsem vychodil i obecnou školu. V letech 1943–1951 jsem studoval v Novém Bydžově gymnázium. Po maturitě jsem navštěvoval vysokou školu veterinární medicíny v Brně. Studium jsem dokončil v roce 1956 a odešel na umístěnku ministerstva zemědělství jako veterinář do Slaného. V té době byla povinnost zůstat pracovat na umístěnku tři roky ve stejném místě. Ve Slaném v té době žil čtyři roky můj starší bratr, také veterinář. Od té doby ve Slaném žiji, stále na stejném místě, při stejném povolání.“

Od kdy jste členem skautské organizace?

„Do skautingu jsem vstoupil po revoluci v roce 1945 ve svém rodišti, jako dvanáctiletý. Až do srpna v roce 1950, kdy byl Skaut podruhé zrušen a spojen s pionýrskou organizací, jsem prošel všemi základními funkcemi.“

Slyšel jste o skautské ilegální organizaci „Modrý kruh“?

V roce 1940 byl Junák Němci ve Slaném zakázán. Oddíloví vedoucí byli zatčeni a vyslýcháni kladenským gestapem. Po propuštění z výslechů přešli starší členové, roveři, pod vedením Antonína Rosenkranze do ilegality. Založili ilegální organizaci eM-Ka (Modrý kruh). Někteří členové Junáka byli nasazeni na nucených pracích v Německu. Odtud podávali informace o situaci v Říši. Po válce byli vyznamenáni Junáckým křížem Za vlast 1939–1945. „Skautskou odbojovou skupinu ,Modrý kruh‘ znám jen z vyprávění, v té době jsem ve Slaném ještě nebyl. Pamětníci mně vyprávěli, že členové této skupiny po revoluci hlídali vězně a byli nasazeni k ochraně hranic. V té době měli skauti klubovny na Hájích.“

Po roce 1948 byla skautská organizace komunisty zakázána, obnovena byla na krátký čas v období pražského jara, kdy svou činnost začaly obnovovat komunisty zakázané organizace. Mezi prvními se s velkým elánem pustili do práce skauti. Avšak s vpádem okupačních vojsk 21. srpna 1968 a s nástupem normalizace byla zásahem komunistické strany skautská organizace opět zrušena a znovu obnovena až po roce 1989.

„Znovu do Junáka jsem vstoupil až v roce 1968, kdy byla jeho činnost znovu obnovena. Byl jsem registrovaný tady, ale ve svém rodišti jsem se skauty jezdil na letní tábory a pomáhal jsem jim. Bratr byl ve Slaném vedoucím vlčat. Tehdy jsem byl ještě svobodný. Když jsem byl u bratra na návštěvě, pomáhal jsem mu na letních táborech, ale stále jsem pracoval se skauty především ve svém rodišti. V září 1970 byla činnost skautu opět na 19 let zastavena.

Po roce 1989 byla činnost skautské organizace opět obnovena. Přihlásilo se dost těch, kteří v organizaci pracovali od jejího založení, i těch, kteří se ke skautskému hnutí přihlásili v roce 1968  jako bratr Hort, Ivan Kozák, místostarosta Jaroslav Hložek, jeho kamarád Stanislav Berkovec. Na letním táboře v Kyjově v Českém Švýcarsku byl s nimi i bratr Bosák, ing. Judl a můj bratr Vladimír Soukup. Po roce 1989 už jsem pracoval v slánském skautském středisku s bratrem Bosákem. Po smrti mého bratra Vladimíra jsem převzal vedení oldskautů. Funkci vykonávám dodnes. V okrese jsem okresním zpravodajem Junáka pro oldskauty. V současné době je stále registrováno 8090 mladých, kteří každoročně jezdí na dva tábory. Hlavně děvčata jsou na tom dobře. Mají schopné vedoucí, oldskauti pomáhají pouze radou. Registrovaných oldskautů je ve Slaném pouze deset. V okrese je to v pěti střediscích 30 oldskautů.“

Jak jsou skauti věkově řazeni v oddílech?

„Do 16 let jsou junáci, děvčata rangers, starší roveři vytvářejí klub dospělých, oldskautů, kteří jsou většinou doživotními členy. Čestná jednotka Junáka je Svojsíkův oddíl, kde jsme ze Slaného nyní čtyři členové. Původně nás bylo pět, ale jeden člen zemřel. V Svojsíkově oddíle, Podbrdské družině jsem rádcem. Sdružuje zasloužilé členy skautu nad 60 roků z pěti okresů. Kladno, Beroun, Rakovník, Praha-západ a Příbram. Třikrát do roka se setkáváme na různých místech a jednou ročně máme výroční členskou schůzi v Státním zdravotním ústavu, kam se nás sjíždí 150200 účastníků z celé republiky. Vydáváme svůj časopis.“

Kde se pořádají letní tábory slánských skautů?

„Oddíl bratra Kozáka a Horta, který má klubovnu ,Na Baště‘, jezdí už několik let na Rakovnický potok, kde mají každý rok tábor pro 1820 chlapců. Hlavní tábor pro ostatní je na břehu Blanice v okrese Prachatice. Je to ale v záplavové oblasti, takže z toho důvodu jsou tam někdy problémy. Děvčata jezdí na Sázavu, přesné místo nevím. Letošních táborů jsem se nezúčastnil, protože jsem se připravoval na světové setkání skautů, Jamboree, ve Švédsku, kde jsem byl pět dní. Jiná léta jezdím do skautských táborů na návštěvy.”

Založení světové organizace Jamboree

Název „jamboree“ vymyslel sir Robert Baden-Powell, zakladatel světového skautského hnutí. Pro skauty je to příležitost navázat nová přátelství s lidmi různých národností, kultur, jazyků a náboženství. Ale na Jamboree se skauti nejenom seznamují a hrají hry, ale také se vtipnou formou a hrou vzdělávají ve věcech globálních problémů a prezentují svou zemi. Čeští skauti představili také podsadové stany, které na začátku 20. století čeští skauti vymysleli. Jsou to stany s dřevěnou základnou a dvěma postelemi. Mezi ostatními skauty vzbudily velký obdiv (viz přiložená fotografie).

„V roce 1907 založil Jamboree Baden-Powell. Od roku 1920 se tato světová skautská setkání, zvaná jamboree, pořádají. První bylo 1920 v Anglii. Od té doby se střídají v různých zemích světa až do dnešní doby. Letos bylo už 22. setkání v jižním Švédsku (u Rinkaby). Jako mladý hoch jsem měl to štěstí, že jsem se v roce 1947 zúčastnil, jako čtrnáctiletý, velkého světového Jamboree ve Francii. Byla to největší naše výprava v počtu 500 chlapců z Čech, Moravy a Slovenska. Ve Francii jsme byli čtyři neděle, týden jsme na pozvání francouzských skautů poznávali Vogézy a Normandii, kde se vylodila koncem války spojenecká vojska.“

Studium na internátním gymnáziu v Poděbradech

Od konce druhé světové války využívala Kolej krále Jiřího, internátní gymnázium anglického typu, zámek v Poděbradech. Studovala v něm řada známých osobností jako Václav Havel a režiséři Miloš Forman a Ivan Passer, bratři Mašínové, Zbyněk Janata...

„V Poděbradech jsem navštěvoval gymnázium vedené ve skautském duchu, nazvané ,Kolej krále Jiřího z Poděbrad‘ . Sídlilo v poděbradském zámku. Každá třída byla vedena jako jeden skautský oddíl rozdělený na družiny po skautském vzoru. Mým spolubratrem byl známý režisér Miloš Forman. Pocházel z Čáslavi, byl oboustranný sirotek (rodiče zahynuli v koncentračním táboře). V oddíle byl se mnou asi měsíc. Byla to škola vedená v anglickém stylu jenom pro chlapce.”

Složení skautských oddílů

Zpočátku byly skautské oddíly rozdělené na dívčí a chlapecké. To platilo i na setkáních Jamboree. Nyní jsou oddíly koedukované. Znamená to, že na táborech jsou oddíly smíšené, ale programy jsou zaměřené zvlášť pro chlapce a dívky.

Nahrávku pořídila a zpracovala Blažena Hrabánková, Vlastivědné muzeum ve Slaném
(e-mail: HrabankovaB@seznam.cz )