Antonín Bosák

• „Ve Slaném skauting založil v roce 1924 Václav Koten. Při založení mu pomáhala manželka Marie Kotenová. Později se stal okresním zpravodajem a měl svůj oddíl v Kvíčku, kde bydlel. Začátky ve Slaném byly těžké. Václav Koten, velký fanda motocyklistického sportu, jezdil na stroji Gnome-Rhone do slánského výletního střediska na Ohři, do Levous. Aby na své skauty něco vydělal, vozil s sebou ,divadýlko‘ a marionety. Vstupné bylo padesát haléřů. Asi více projel na benzinu, než vydělal.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 12.08.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Když v roce 1940 gestapo rozehnalo náš skautský oddíl, byl to nejčernější den mého klukovského života

Antonín Bosák
Antonín Bosák
zdroj: Z archivu Antonína Bosáka

Antonín Bosák se narodil roku 1929. Od dětství bylo jeho velkou láskou létání a skauting. Skautem se stal již jako osmiletý chlapec v roce 1937. Jako skautský vůdce se s výjimkou let, kdy byla organizace nacisty a komunisty zakázána, věnoval výchově skautského dorostu. Je nositelem celé řady skautských vyznamenání a čestným členem Svojsíkova oddílu. Druhou jeho láskou bylo létání, které se nakonec stalo jeho životním povoláním. S létáním začal na podzim roku 1945 na kluzáku ŠK-38. V roce 1948 narukoval do letecké přípravky ve Šternberku, ale jako pilot nebyl vojenskou komisí vybrán a sloužil ve funkci povětrnostního pozorovatele. Po ukončení vojenské prezenční služby působil jako sportovní pilot a vlekař. Jakmile měl nalétáno 500 hodin, podal si žádost k „práškařům“ do Agroletu. V roce 1984 skončil s létáním, odešel do důchodu, začal se věnovat chataření a četbě a po roce 1989 obnově Junáka ve Slaném. Deset let stál v čele skautského střediska Modrý kruh. Dne 27. října 2008 mu byl na slavnostním zasedání městského zastupitelstva předán pamětní list za jeho celoživotní práci s mládeží ve skautské organizaci.