Josef Touš (1929 - 2013) - Životopis

Hledali díru v železné oponě

Josef Touš se narodil 9. listopadu 1929, pochází z Pocinovic, kde žije dodnes. Jeho život je spojen především s rodnou usedlostí „U Vítků". Toušovi bydleli na samotě u lesa ve vesnici nedaleko hranic. Toto výhodné umístění rodinného hospodářství využili ke skrývání uprchlíků na konci války i po roce 1948. Otec pamětníka, Václav Touš, převáděl přes železnou oponu uprchlíky do Německa. Josef Touš mu pomáhal, zajišťoval především úkryt a potraviny pro uprchlíky. Později navázali Toušovi spolupráci s agentem-chodcem Aloisem Suttym. Přes jejich usedlost odcházela do Německa řada emigrantů, statek se stal úkrytem také pro příchozí agenty-chodce. Celá síť byla prozrazena v dubnu 1950 v souvislosti s odhalenou misí majora Rachače. Toušovi i Sutty byli zatčeni, spolu s další převaděčskou skupinou z Klatov byli souzeni jako „protistátní skupina MUDr. Krbce a spol.". Josef Touš byl odsouzen k 10 letům vězení. Byl vězněn na Pankráci a na Jáchymovsku, pracoval na lágrech Eliáš, Svatopluk (na Slavkovsku) a Prokop. V roce 1955 byl podmíněně propuštěn. Odmítl pracovat v místním jednotném zemědělském družstvu, které neoprávněně zabralo jejich hospodářství. Pracoval ve strojní a traktorové stanici a po jejím zrušení v lesnictví. Kvůli zdravotním potížím, jejichž počátek lze nalézt v jáchymovských lágrech, dostal invalidní důchod. Dále pracoval ve Kdyni ve strojírnách, a to až do odchodu do starobního důchodu. V současné době je předsedou pobočky Konfederace politických vězňů v Domažlicích.