Oldřich Vychodil

• „Jeřáby, ozdoba závodu, šly Arabům a do celého světa, mimo Ruska. V roce 1960 jsme dodali zařízení pro novou šachtu solných dolů v NDR – Thomas Münzer, a rekonstruovali jsme šachtu Solstedt. Vezmete-li jakoukoliv šachtu na Ostravsku, pro všechny bylo těžební zařízení vyrobeno ve Slaném. Také tady na Kladensku, např. důl Nejedlý, důl Nosek. Důl Nosek se začal hloubit ještě za války. Jakákoliv hornina, která se musela ze země vyrvat, tam jsme asistovali.“

• 1

Vlastivědné muzeum ve Slaném, 14.05.2009

nahrávka pořízena v rámci projektu Vzpomínky pamětníků ze Slaného a Slánska

Na nákladním listu bylo třeba U-Boot-Programm - to znamenalo ponorky

Oldřich Vychodil
Oldřich Vychodil
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Oldřich Vychodil se narodil dne 18. 12. 1920 v Jáchymově u Nákla, okres Litovel. Po návštěvě pěti tříd obecné školy v Nákle se přihlásil ke studiu na zemském reálném gymnáziu v Litovli (dnešní Gymnázium Jana Opletala, rodáka z připojené obce Lhota u Nákla), které úspěšně dokončil v červnu roku 1939. Jelikož na podzim téhož roku došlo k uzavření vysokých škol, na univerzitu nastoupit nemohl a absolvoval nový účelově zřízený jednoroční abiturientský kurz při obchodní akademii v Olomouci. Na Moravě nebylo možno získat u tamních obchodních nebo výrobních podniků jakékoliv zaměstnání. Shodou různých okolností byl pamětník pozván k přijímacímu řízení na generální ředitelství významného strojírenského podniku Českomoravská Kolben Daněk v Karlíně. Zkouška a další řízení bylo zřejmě úspěšné, poněvadž koncem srpna roku 1940 byl vyzván, aby ihned nastoupil do pobočného závodu tohoto koncernu ve Slaném. Od konce srpna roku 1940 až do odchodu do důchodu 31. 12. 1980 nepřetržitě pracoval v tomto závodě. Prošel různými funkcemi, až skončil jako vedoucí skupiny koordinátorů zajišťujících buď rekonstrukci stávajících dolů či výstavby nových v oblasti uhelného nebo rudného průmyslu. Oldřich Vychodil dosud žije ve Slaném a užívá zaslouženého odpočinku.