Ing. RNDr. Milan Geryk , DrSc.

• „Až nám Němci vyhodili mosty do povětří v Přerově, tak dlažební kámen z Tyršova mostu nám spadl na balkon ve třetím patře, kde byl náš byt. To je asi kilometr od toho mostu. Ten kámen jsme dlouho schovávali. Kde je dneska, nevím.“

• „V Přerově jsme nálet zažili, to bylo asi v roce 1944. A vím, že jsem hrál zrovna na klavír a volali mě: ‚Pojď se dívat, letí nízko!‘ Tak jsme se šli dívat a naráz se ozvaly výbuchy. A my jsme letěli po třech schodech do sklepa, ale to už stejně bylo pozdě, protože od té doby už nevybuchlo nic.“

• „Já si vzpomínám na jednu příhodu. To bylo ve škole. Tam nás učil víceméně pan farář, protože ředitelkou české školy už byla německá ředitelka a ten farář tam jediný uměl česky. Přednášel o stvoření světa, že je všechno kolem předmětem toho stvoření. A já jsem vytáhl mapu republiky a ptal jsem se: ‚Toto všecko stvořil Pán Bůh?‘ A on se dosti rozčílil a říkal, ať to hned schovám. A nepochopil jsem, jestli to bylo proto, že jenom vyrušuju, anebo proto, že už věděl, že ta mapa neplatí, že už je špatná. Na mě to udělalo velice špatný dojem, a proto jsem to každému vykládal. No a na zpáteční cestu ze školy mě vodil druhý obyvatel z našeho domku v Novém Jičíně, který byl v penzi a mohl vážit tu dlouhou cestu do školy a tam mě vyzvednout a vést domů. Protože hrozilo, že mi někdo něco udělá.“

• „A my jsme měli radiopřijímač, sledovali jsme zprávy o sedmi hodinách večer. A schylovalo se k válce, to bylo jasné. Všichni jsme se báli. A pamatuju si, jak tatínek narukoval a vezli jsme mu kufřík na nádraží na dětském kočárku. A pak jsme byly tři děti s maminkou samy. A když vypuklo to zabrání Sudet, tak si vzpomínám, že jsme v noci utíkali taxíkem do Přerova k maminčině tetě, která se jmenovala [Marie] Kozánková a byla manželka přerovského varhaníka a ředitele hudební školy.“

• 1

Přerov , 11.05.2021

Na všech domech se objevily veliké prapory s hákovými kříži

Milan Geryk, vojenské cvičení, Přerov, 20. května 1961
zdroj: Soukromý archiv Milana Geryka

Milan Geryk se narodil učitelům Adolfu a Zdeňce Gerykovým 3. srpna 1932 v Novém Jičíně. Koncem 30. let zažil ve městě narůstající napětí mezi většinovým německým a menšinovým českým obyvatelstvem. Začátkem října 1938, po záboru Sudet nacistickým Německem, musela rodina město spěšně opustit. Válku poté prožil v Přerově, kde se stal svědkem pochodů německých vojsk, ale i náletů spojeneckých letců. V květnu 1945 v Přerově přihlížel protinacistickému povstání i destrukci místní infrastruktury ustupujícími německými vojsky. Po válce sportoval v Sokole, se kterým se v roce 1948 v Praze zúčastnil XI. všesokolského sletu. V roce 1956 absolvoval Vysokou školu stavitelství v Brně, kde poté začal učit jako asistent. Z náboženských důvodů musel později výuky zanechat. V letech 1961–1991 pracoval v Přerovských strojírnách na vývoji a výzkumu rotačních pecí. V roce 1965 se oženil s Libuší Ingrovou, o dva roky později se jim narodila dcera Iveta. Od roku 1991 učil po dobu příštích deseti let matematiku na vysoké škole. V době natáčení rozhovoru (2021) byl pamětník stále aktivním členem přerovského Sokola a šachového oddílu TJ Spartak Přerov. Milan Geryk zemřel 20. srpna roku 2022.