Ing. Josef Diviš

• „Přeskočím do té druhé návštěvy [otce], kterou jsem u něj realizoval v Leopoldově v té pevnosti. Tam jsem jel kvůli tomu, že jsem se chtěl oženit a chtěl jsem tátovi říct, že si chci vzít tu a tu osobu. Vzal jsem si fotku, abych mu ji ukázal. Tak jsme začali povídat. Já jsem říkal: ‚Táto, já se chci ženit a chci si vzít tady Ivu.‘ Teď jsem mu ukázal tu fotku a jak jsem ji vzal, tak ten bachař začal řvát: ‚Vztyk! Jestli budete porušovat předpisy, tak okamžitě ukončím návštěvu!‘ Protože se nesměly ukazovat fotografie. To já jsem nevěděl, ale i kdybych to věděl, tak bych na to stejně kašlal. Táta mávnul rukou a říkal: ‚Hele, vždyť já ji znám.‘ Tím to bylo vyřízené. To jsem obdivoval, jak takovou situaci dokáže zvládnout. Já jsem byl naštvaný ještě 14 dní poté. Já kdybych mohl, kdyby to tam nebylo zařízené tak, že tam byly mříže, tak bych tam někomu rozbil hubu, ale táta byl v klidu a říkal: ‚Vždyť já ji znám.‘ Takhle to probíhalo na těch návštěvách. Pro mě to byl zážitek na několik let a byl jsem z toho otrávený, ale jak je vidět, tak se s tím člověk dokáže vyrovnat, protože ti lidé, kteří to měli na denním pořádku, tak se s tím vyrovnali a měli z toho srandu nakonec.“

• „Po Němcích zůstal pro kluky naprostý ráj. Když došlo k odminování letiště, což teda dělali odborníci, kteří tam dlouhou dobu ještě setrvali jako dozor, tak se tam nahrnulo obyvatelstvo, protože co se dalo odmontovat, tak to vždy každého zajímalo. Takže my jsme toho využili akorát v jednom případě, kdy jsme se tam posadili do stíhačky Messerschmitt. To byla dvoumístná stíhačka, která měla zrovna otevřený kokpit. Tak jsme tam do toho vlezli, zavřeli jsme se tam a teď jsme jako lítali. Když jsme se dostatečně vylítali, tak jsme chtěli ven, ale nemohli jsme ten kokpit otevřít, protože jsme nevěděli jak. Takže jsme čekali, až nás někdo vysvobodí. Vysvobodili nás vojáci, kteří to tam hlídali, a to takovým způsobem, že nás teda dostali ven, vytahali nás za uši a slíbili nám, že doma dostaneme, že to na nás řeknou. To byla tahleta zkušenost, ale jinak na hřišti v tom autoparku, kde zůstala celá řada věcí, které se daly zčásti použít, tak já jsem tam měl v oblibě protiletadlové dělo střední ráže, které mělo asi třímetrový lauf a takové sedátko jako bývalo na traktorech dříve. U toho sedátka bylo takové kolečko. Tím kolečkem se tím laufem točilo a zvedalo se nahoru, spouštělo dolů. Já jsem si strašně rád hrál s tím laufem. Došlo tam také mojí vinou jednou k nehodě. Kluci, kteří si hráli zase na jiných věcech, tak se tam jeden z nich přiblížil a já jsem zrovna jel s tím laufem takovým způsobem, že jsem ho srazil k zemi. Načež on mi to tedy nezapomněl do pozdního věku, když se poté stal pomocníkem Veřejné bezpečnosti, pomocná stráž Veřejné bezpečnosti, zastavoval auta, tak mě zastavil, když jsem jel na motorce a vysolil mi za to takový trest, jako bych udělal, já nevím co. Čeho jsem si nebyl vědom. Takže jsem si říkal, že se mi pomstil za to, že jsem ho srazil tím laufem na zem.“

• „Když se [otec] dostal potom na Rovnost, na uran do Jáchymova, byl jeden občan, který byl Skutečák a byl zavřený v tom samém táboře. Když se dozvěděl, že tam je táta, tak ho vyhledal, zašel za ním a perfektně mu poskytnul všechny informace, které potřeboval mít, aby ho tam nezlikvidovali, protože on už tam byl několik let. Využil té své znalosti poměrů k tomu, aby ho varoval před tím, co nesmí a co může. Táta říkal, že mu to zachránilo život. Potom tam byl jeden můj spolužák z gymplu z Hlinska, který tam byl jako civilní zaměstnanec. Když tam viděl mého tátu, tak aniž by se s ním domlouval, tak jednoho krásného dne mu přinesl svačinu. Strčil mu ji do kapsy a řekl: ‚Jsem Zdeněk, chodil jsem s Bobšem do školy na gympl.‘ On teda znal jeho tátu. Tenhle spolužák už nežije. Já jsem neměl příležitost za celý život mu za to poděkovat, protože to byla velmi výrazná podpora, kterou lidé nedělali bez rizika a nedělali to jen tak pro každého. Udělali to tehdy, když viděli, že to je namístě.“

• „Když byl otec v kriminále, babička utrpěla nějakou sepsi, něco jako zánět slepého střeva nebo něco takového, která byla zanedbaná. Byla na operaci. Ta operace se příliš nepovedla, protože tam byla infekce, která se musela nechat v rukou božích, aby to přežila. Když jsme za ní byli, tak vypadala hodně špatně a říkala mi: ‘Já nemůžu umřít, protože musím počkat, až se vrátí Pepík z vězení.‘ To bylo tři roky před tím, než se Pepík vrátil. Přežila to a ještě sedm let poté, co táta byl doma, tak teprve zemřela v 90 letech. Takže to je ukázka takové síly toho člověka, který když něco skutečně chce, tak toho dosáhne. To je velice poučné a já z toho čerpám vlastně celý život.“

• 1

Hradec Králové, 09.11.2022

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Královehradecký kraj
  • 2

Hradec Králové, 22.11.2022

Nemůžu umřít, musím počkat, až se vrátí Pepík z vězení

Josef Diviš, 1962
Josef Diviš, 1962
zdroj: Archiv Pamětníka

Josef Diviš se narodil 2. září 1939 v Pardubicích. Dětství prožil ve Skutči, kde jeho otec vedl úspěšné knihařství a knihkupectví. Josef Diviš starší, úspěšný živnostník, aktivní člen Sokola a Československé strany národně socialistické, čelil po roce 1948 s rodinou řadě provokací režimu. V roce 1958 byl nespravedlivě odsouzen k pěti letům odnětí svobody. Trest si odpykával mimo jiné v lágru Rovnost na Jáchymovsku. Josef Diviš s bratrem Petrem byli vyloučeni z vysoké školy a sestra Vilemína propuštěna ze zaměstnání. Po absolvování základní vojenské služby a několika náročných profesí v kamenolomu či u pozemních staveb se Josef Diviš uchytil v pardubickém lihovaru, kde získal i doporučení ke studiu. Zanedlouho přešel na místo údržbáře v lihovaru v Chrudimi. V roce 1972 úspěšně dokončil studium Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích a o deset let později i postgraduální studium na pražské Vysoké škole chemicko-technologické. Po roce 1989 již v pozici ředitele provedl chrudimský lihovar těžkými zkouškami ekonomické transformace a rovněž stál za projektem takzvaného Bioethanolu. Působil i jako oponent závěrečných studentských prací, recenzent odborných časopisů či jako projektant. S manželkou Ivou vychovali dcery Ivu a Janu. V roce 2023 žil v Chrudimi.