Ing. Jiří Čermák

• „K platu dostávali [rodiče] i tzv. deputát, to bylo palivové dřevo, obilí, které si potom nechávali pomlít na mouku, a také mléko a vajíčko. To měli stanovené, kolik toho během toho roku mohou dostat. Jinak bylo dost krušno pro ty, kteří žili ve městě. To byl maminčin bratr, který žil v Brně, ti měli nouze o mnohé potraviny, tak jim to maminka posílala. Naštěstí se jich žádný konflikt nedotkl.“

• „Sehnal si praxi v Německu, kde nastoupil v roce 1967, na jaře 1968 se vrátil a po srpnu 1968 se vrátil zpátky do Německa, kde ho zaměstnavatel po tom srpnu oslovil, že se může kdykoliv vrátit na tu praxi. Tak to v listopadu 1968 udělal a šel do Německa. Nevrátil se a potom byl, jako všichni ostatní, kteří takto odešli, odsouzen ke ztrátě majetku, který v podstatě neměl, a nebylo mu umožněno, aby se vracel domů, tak jsme ho až do 80. let neviděli. Žije tam doposud.“

• 1

Zlín, 07.08.2023

Komunisté nám vzali zahradnictví a zavřeli ho jako ztrátové, ačkoliv předtím stačilo na uživení celé naší rodiny

Jiří Čermák během natáčení pro Paměť národa, 2023
zdroj: Post Bellum

Jiří Čermák se narodil 7. července 1937 v Čechách pod Kosířem. Jeho otec Josef Čermák pracoval jako zahradník na místním zámku, který v té době patřil šlechtickému rodu Silva-Tarouců původem z Portugalska. Po válce se rodina přestěhovala do Luk nad Jihlavou, kde si Josef Čermák otevřel zahradnictví, které brzy začalo prosperovat a živilo celou rodinu. Na počátku 50. let zahradnictví znárodnili komunisté a po několika málo letech jej prohlásili za prodělečné a zavřeli. Jiří Čermák směl po základní škole kvůli nepříznivému kádrovému profilu jít pouze na učiliště, ale již v roce 1953, po smrti Stalina a Gottwalda, mohl nastoupit na střední zahradnickou školu v Děčíně, kterou úspěšně ukončil maturitní zkouškou. Po vojenské službě nastoupil v roce 1961 na místo zahradníka v Květné zahradě v Kroměříži a po absolutoriu VŠ zahradnické v Lednici, kterou dálkově studoval od roku 1961, byl jmenován jejím správcem. Tuto funkci vykonával až do roku 1995, kdy se stal ředitelem Arcibiskupského zámku Kroměříž. S manželkou vychoval pamětník čtyři děti, má 11 vnoučat a čtyři pravnoučata. V roce 2023 Jiří Čermák bydlel v domově pro seniory v Rožnově pod Radhoštěm.