Anthony Bloch

• „Maminka byla v roce 1966 s Ríšou (pamětníkovým synem) u sestřenice v Anglii. Když se vrátila, tak mi říkala: ‚Musíš odejít, tady to nemá cenu, odejdeš, oni se tam o tebe postarají a uvidíš.‘ Tak rok potom jsem dostal vízum, výjezdní doložku a skutečně se mi to zalíbilo. Takže jsem tam zůstal a pak maminka v roce 1968, to bylo volné, tak nám přivezla Ríšu. A odjeli jsme v roce 1969 do Spojených států k Bertíkovi, ten se o nás postaral, zaměstnání, bydlení, a začali jsme žít ve Spojených státech.“

• „Já se s nimi byl i rozloučit a podívat se do školy, tam každý měl své místo a číslo na podlaze, kde přespali. Myslím, že tam přespali dvě noci a pak šli do transportu. Pro nás pro děti to byla taková legrace, dělali jsme si legraci, že pojedou do Polska lovit medvědy. Byli jsme malí kluci, mně bylo šest. A když oni šli do transportu, tak mi bylo osm, bylo to ošklivé. Nikdo nevěděl, co se děje, že jsou nějaké plynové komory. To neexistovalo, to jsme se dozvěděli prakticky až po válce. To bylo ošklivé.“

• „V úterý byla tryzna za Beneše, zemřel Edvard Beneš. Šel jsem na náměstí se podívat na tu tryznu a měl jsem americkou vlaječku, co jsem dostal od Američanů, na klopě. Začali mě honit, že tu vlaječku musím sundat. Utíkal jsem, až mě nakonec chytli. Vzali mě na policii. Ptali se, jak jsem, kdo jsem a co dělám. Nakonec mě v osm hodin večer propustili, tak jsem šel domů. Táta říká: ‚Prej tě honili policajti, já už jsem tam chtěl jít.‘ Řekl jsem mu všechno, co se stalo. Jenomže já jsem přišel ráno do práce do tkalcovny, v sedm hodin mě zavolali, že jsem propuštěný, kvůli tomu, jak jsem se zachoval, že jsem měl tu americkou vlajčičku.“

• 1

Karlovy Vary, 09.05.2023

nahrávka pořízena v rámci projektu Příběhy regionu - Karlovarský kraj

Smál se, že jedou do Polska lovit medvědy. O plynových komorách nevěděl

Anthony Bloch v mládí
zdroj: Archiv pamětníka

Anthony Bloch se narodil 10. října 1933 do smíšeného židovsko-křesťanského manželství. Pro svůj židovský původ nemohl za nacistické okupace chodit do školy ani na veřejná místa. Jeho otce poslali nacisté v roce 1944 do koncentračního tábora v Terezíně, kde však přežil do konce války. Otcovi čtyři sourozenci během holocaustu zahynuli. V roce 1948 otec odmítl nabídku, aby s rodinou přesídlil do Izraele. Pamětník přišel o práci v tkalcovně poté, co si na tryznu za Edvarda Beneše vzal do klopy americkou vlajku. Studoval průmyslové školy v Jihlavě a Náchodě. Během povinné vojenské služby v armádě hrál fotbal za Jaroměř, Písek a Mariánské Lázně. V civilu pracoval v dolech na Jáchymovsku, poté se vyučil mechanikem chladících zařízení. V roce 1967 emigroval za sestřenicí do Anglie, o dva roky později už i s manželkou a synem odešli za příbuznými do USA. Vypracoval se na pozici šéfmechanika textilní firmy sídlící na Svatém Tomáši na Panenských ostrovech. Později s manželkou otevřeli a úspěšně vedli hotel v Arkansasu, kde provozovali i restauraci s českou kuchyní. Po rozvodu se v 90. letech vrátil zpět do Čech, kde se poté znovu oženil. V roce 2023 žil v Mariánských Lázních.