Natália Vráblová (* 1930)

Ja som pracovala ako ostatné, dokonca aj za ne, keď bolo treba.

• 12.04.1930 sa narodila v Starej Turej

• 20.06.1949 po štvorročnom štúdiu zmaturovala na poštátnenej (uršulínskej) Učiteľskej akádémii v Trnave

• 26.07.1949 vstúpila k uršulínkam do postulátu v Batizovciach

• 01.02.1950 bola prijatá do noviciátu v Batizovciach

• 29.08.1950 pod nátlakom svetskej vrchnosti bola spolu s novicmjsterkou a ostatnými novickami z kláštora vyvezená

• 20.10.1951 - 15.2.1955 po premiestnení do Hanušovíc v Čechách tu pracovala v textilnom závode Holba-Lenas

• 16.12.1955 - 09.11.1958 po premiesstnení do Horního Tanvaldu pracovala v Severočeskom bavlnárkom závode SEBA

• 10.11.1958 - 30.10.1961 po premiestnení do benediktínskeho kláštora v Broumove, kde boli sústredené sestry rôznych kongregácii a rehôl, bola zamestnaná pri šití matracov 10.11.1961 - 20.06.1966 pracovala v továrni VEBA v Polici nad Metují 21.06.1966 - 30.10.1969 na žiadosť KNV v Hradci Králové spolu so spolusetrami pracovali v Ústave sociální péče pro mentálně retardovanú mládež v Černíkovicích, okr. Rychnov nad Kněžnou.

• 01.11.1969 - 14.9.1974 pracovala ako vedúca zdravotná sestra v Ústave sociálnej starostlivossti pre mentálne retardovanú mládež v Medveďove, okr. Dunajská Streda

• 15.09.1974 - 31.12.1985 opäť pracovala ako zdravotná sestra v ÚSS v Černíkoviciach, kam sa vrátila z dôvodu menovania za novicmajsterku pre vtedajší tajný noviciát

• 01.01.1986 - 31.07. 1990 slúžila ako zdravotná sestra svojim spolusestrám pokročilým vekom v Charitnom dome v Kostolnej-Záriečie, okr. Trenčín

• 01.08.1990 - 31.12.1993 zastávala službu predstavenej komunity v Trnave, kde provincia otvorila prvú cirkevnú školu - gymnázium Sv. Angely Merici

• 01.01.1994 - 8.11.1998 opäť slúžila svojim starším chorým spolusestrám v Charitnom dome v Kostolnej-Záriečie a istý čas zastávala aj úlohu vedúcej Charity

Sestra Natália sa narodila ako piate z trinástich detí svojim rodičom v Starej Turej. Ako deväťnásťročná vstupuje do rehole uršulínok v Trnave, kde od šestnástich rokov je už postulantkou.

Tam som bývala v internáte.Tam som spoznala uršulínky. Keď som mala práve 16 rokov, tak sme tam mávali duchovné obnovy trojdňové, internistky a teda aj študentky. A v tých prvých duchovných cvičeniach, ktoré som si svedomite konala, jako 16 ročná, tak som spoznala to svoje povolanie.

Počas svojho noviciátu je pod nátlakom vyvezená z kláštora 29.8.1590. Od roku 1950 až do roku 1966 pracuje v textilnom priemysle v zmysle nútených prác.

Tak na 15. augusta v roku 1952, práve bol sviatok zasvätený Nanebovzatia Panny Márie. Tak my sme nešli do práce. My sme im ponúkali, že nadpracujeme, alebo si vezmeme dovolenku, ale to nedovolili. Tak sme nešli. Za trest nám nedali jesť. A išli so do Hanušoviec 6 kilometrov ďaleko do kostola.

Od roku 1966 dostáva sa do ústavu pre mentálne postihnuté deti a dorába si zdravotnícke štúdium.

Z tej továrne sme išli do Brómova, z Brómova sme išli do Černíkovic pre ten veľký ústav pre mentálne postihnutú mládež dorostový od 11 do 30. A tam som si urobila aj zdravotnú kvalifikáciu, pretože my sme nemali ani jednu zdravotníčku. Tak sme abituriensku zdravotnú školu dvojročnú večernú, to bolo všetko popri zamestnaní.

Aj na dôchodku pracuje ako zdravotníčka v charitnom dome.

V roku 1990 ako predstavená domu v Trnave sa podiela na znovuzaložení prvej cirkevnej školy Gymnáziu Angely Merici v Trnave.  Veľmi sa zaslúžila o knižné vydanie troch rukopisov Sr. Stanislavy Ernstovej, ktorá zomrela v povesti svätosti a na prvých krokoch k procesu jej blahorečenia.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Witnesses of the Faith (Hermana Matláková)