Pavel Slúka

* 1924  †︎ Neznámý

• „O dva dni neskôr prepadol oddiel v Gondove skupinu nemeckých poľných žandárov, pričom niektorí boli zajatí a odvedení na Žobráčku. V druhej polovici decembra sa už približovala fronta a fašisti ustupovali. Oddiel sa presunul do Devičian, kde po krátkom boji rozbil skupinu fašistov, a niekoľkých aj zajal. Následne sme obsadili Pukanec, kde sme odzbrojili miestnu skupinu Domobrany a vyslobodili zo zajatia jedného partizána z Devičian. Väznili ho v pivnici a jeden aktívnejší z domobrancov ho aj týral. Ubytovali sme sa v zasadačke obecného domu a na veži evanjelického kostola sme mali pozorovateľňu. Zakrátko sa rozpútali v okolí Pukanca frontové boje a nakoľko partizáni nemohli čeliť nemeckému útoku, stiahli sa opäť do Devičian, kde už bola vtedy Sovietska armáda. Oddiel bol začlenený do obranného postavenia Červenej armády na kopci Bukovec nad Devičanmi. Ležali sme tam celú noc v snehu a čakali na útok Nemcov.“

• 1

neznáme, 03.03.2016

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Ako partizána by ma neboli ani zajali, ale rovno zastrelili

Pavel Slúka sa narodil v roku 1924. Počas Slovenského národného povstania sa v roku 1944 pridal k partizánskemu oddielu „Sitno“, operujúcemu v Štiavnických vrchoch. Aktívne sa s ním podieľal na obrane povstaleckého územia, zúčastnil sa bojov pri Handlovej, Žiari nad Hronom. Po prevelení do tyla nepriateľa bol oddiel v druhej polovici novembra roku 1944 prepadnutý protipartizánskou jednotkou Edelweiss v tábore pri Počúvadlianskom mlyne. Pavlovi sa podarilo ujsť a pokračoval s partizánmi v odbojovej činnosti. Po príchode frontu sa oddiel začlenil do obranného postavenia Červenej armády. Úlohy plnil až do konca vojny v Leviciach a pri eliminácii prielomu frontu vo februári 1945 pri Kozárovciach. Pavel Slúka vstúpil po vojne do Československej armády, kde skončil s hodnosťou podplukovníka.