Eva Salamonová

• „Ešte viem, že v tom byte, teda v tej pivnici, keď sa oni schovávali, tak keď už tá nemecká armáda tu vlastne bola, tak museli ľudia ubytovať Nemcov. A oni keďže mali nejaký rodinný dom - tí Zárubovci - tak si predstavte: oni spali v tej pivnici a nad nimi spal nejaký ‚oficiér‘, lebo ho museli ubytovať. Čiže títo ľudia schovávali v pivnici Židov a v dome mali zase nemeckého vojaka. Musel to byť veľký stres pre všetkých. Napríklad môj dedo dostal v tej pivnici zápal priedušiek, pri ktorom sa nedá nekašľať. Moja mama hovorila, že to bolo hrozné. Že naňho dávali periny, čím chceli utlmiť ten zvuk, aby ich neodhalili. “

• „Neskôr som našla dokumenty, ako sa môj dedo o svoj dom súdil. Aj ten spor vyhral, no napísali mu, že síce mu ten dom vracajú, lebo mu patrí a zobrali mu ho neprávom, ale keďže tam bývajú iní ‚súdruhovia‘, tak mu nemôžu dať náhradné bývanie. A do smrti sa nemohli do toho svojho domu vrátiť, tak to potom chudáci vyriešili tak, že išli do domova dôchodcov – babička bola v Bystrici. Dedo mal asi celej Bystrice dosť, zbalili sa a šiel do domova dôchodcov v Brne, pretože tam mal nejakých kamarátov.“

• „Dodnes to neviem prijať, ani pochopiť. Stále ma fascinuje, kam až môže zájsť ľudská zloba a ľudská ľahostajnosť. Tá mlčiaca väčšina. To je pre mňa fascinujúce: žijete, máte susedov, a vtedy neboli také vzťahy, že neviete, ako sa volal váš sused. Vtedy sa susedia navštevovali, deti sa spolu hrali a zrazu z jedného dňa na druhý sú schopní vás strčiť do nejakého vagóna a poslať do plynu. To je pre mňa nepochopiteľné. A nielen to, ale aj zobrať si vaše veci, váš obrus, vaše obliečky – úplne intímne záležitosti.“

• 1

Bratislava, Slovensko, 11.03.2018

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Fascinuje ma, kam až dokáže zájsť ľudská zloba a ľahostajnosť

Eva Salamonová
Eva Salamonová
zdroj: archív pamätníka

Eva Salamonová sa narodila po vojne rodičom, ktorí prežili holokaust. Celé jej detstvo bolo ich otrasnými zážitkami poznačené. Jej mama sa s celou svojou rodinou skrývala v úkrytoch u známych. Bola takisto v evanjelickom lýceu v Modre. Jej otec bojoval v SNP, no neskôr ho zajali Nemci a spolu s bratom sa dostali do zajateckého tábora. Jeho brat tam aj zomrel od hladu. Židovstvo Eva Salamonová vnímala veľmi intímne a až po revolúcii a návšteve Izraela sa dokázala opäť hrdo hlásiť ku svojím koreňom.