Miroslav Rehák

• „Mal som desať rokov, keď bol koniec vojny. A zažil som, ako Bratislavčan, bohužiaľ, veľakrát bombardovanie. Či už to bolo bombardovanie Apolky, to prvé, alebo nočné bombardovanie. A to napriek tomu, že otec vymyslel, že v Bratislave to môže byť nebezpečné, tak vtedy bolo v móde, že sa Bratislavčania evakuovali, a my sme sa evakuovali do Záhorskej Bystrice. Tam som chodil aj do školy. Ako na potvoru, keď sme sa vracali na víkend na chvíľu domov do Bratislavy, tak vždy bolo bombardovanie. Navyše otec veľmi logicky povedal: ‚Nebývajme na dolnom konci, lebo tam je cesta, kade sa budú presúvať vojská, poďme na horný koniec.‘ No tak sme sa ubytovali na hornom konci. Ale bohužiaľ, keď Nemci ustupovali, zamerali sa na kostol a tie delostrelecké granáty dopadali presne tam, kde sme my bývali.“

• „Tak som išiel na obchodnú akadémiu. Tá sa vtedy premenovala na vyššiu hospodársku školu, názov ‚obchodná akadémia‘ by z politického hľadiska neobstál. No a tam sme hrávali basketbal na dvore. Otec jedného z nás bol zámočník, tak ten nám tam zamontoval v telocvični koše. Celá obchodná akadémia bola zblbnutá a hrávali sme basket. Ešte aj po nás, keď sme skončili, tak celé generácie žiakov tam hrávali basketbal.“

• „Vtedy bol ambasádor nejaký Stareček, ktorý sa veľmi rozčúlil, lebo bol v tom čase na dovolenke doma. A prišiel a bol rozčúlený a rozprával v tomto zmysle, že proti Rusom a tak. Nakoniec tak dopadol, že keď som v Sudáne končil, tak som ho našiel na letisku, ako nosí batožiny. Milého veľvyslanca v Chartúme, pretože sa postavil proti, lebo sa ich vtedy všetkých pýtali, tak povedal svoj názor ako čestný človek, že je proti. Tak chudák potom bol nejakým zriadencom na letisku. Aspoň sme vedeli, že to bol férový chlap.“

• 1

Bratislava, Slovensko, 01.06.2018

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Jednoducho som basketbal miloval, chcel som ho hrať

Miroslav Rehák
Miroslav Rehák
zdroj: Pamět Národa - Archiv

Miroslav Rehák sa narodil 14. februára 1935 v Bratislave. Ako chlapec zažil bombardovanie Bratislavy aj oslobodenie mesta sovietskými vojskami. Na strednej škole začal hrávať basketbal, po prijatí na Vysokú školu pedagogickú začala jeho aktívna kariéra. Basketbal hrával 22 sezón, do roku 1967. V roku 1957 promoval a následne sa zamestnal na Lekárskej fakulte UK. Pôsobil ako pedagóg a športový lektor. V rokoch 1967-1969 vycestoval do Sudánu, kde trénoval basketbalový tím hlavného mesta Chartúm. Po návrate do ČSSR ďalej trénoval - konkrétne v Slovane, Slávii SVŠT a Interi, s ktorým dvakrát získal titul majstra ČSSR (1983 a 1985). Bol trénerom reprezentácie kadetov a juniorov ČSSR v Jeseníku. Od roku 1986 až do začiatku 90. rokov pôsobil vo Fínsku. Po páde režimu trénoval aj slovenský národný tím, pričom bol činný aj ako akademik a pedagóg.