Tibor Oláh

• Spávali sme popri nohách v jednej posteli aj traja – štyria. Z jednej misy sme jedli. Mama nám navarila do veľkej takej, oni tomu tu hovoria lavór ale to bola misa taká veľká, taká asi 15 litrová objem. V tom mama navarila guláš, halušky alebo čokoľvek a sme jedli všetci z jednej tej nádoby a vôbec sme sa nehádali ako deti. A mama čo ostalo zbitok tak vylizovala prstom tie zbitky.

• Ešte sa na to pamätám, že bratranec, starší odo mňa, dal naschvál klinec do pomyjí (žrádlo pre prasce poz. redak.) aby prasiatko, ktoré to žralo aby sme ho vlastne zlikvidovali aby bolo mäso. Huncút jeden. Tak sme museli to prasiatko zaklať lebo nežralo, keď ten huncút tam dal klinec do pomyjí.

• Bolo 10 hod. večer a už bol človek podozrivý, už policajti prišli a už bol podozrivý. Niekde sa niečo stalo a keď bol človek troška tmavý už ho brali. Pre nič za nič. Ja osobne som to prežil, zbili ma poriadne po pätách a len priznaj sa. A musel som podpísať, že ujmy na mojom zdravý a tele neboli spôsobené. Proste som podpísal, že je to v poriadku. Ale nebolo to v poriadku. Musel som po špičkách toľko ma. Musel som si topánky vyzuť, kľaknúť na stoličku a pelendrekom. Viete si predstaviť? To ako keby 220 voltov by do vás pustil elektrinu keď vám po päte udrie pelendrekom takú riadnu silnú. Ja som chodil doslovne po špičkách domov.

• 1

Plešivec, 04.05.2017

Ešte stále so sebou nie som spokojný a pracujem na sebe.

Tibor Oláh
Tibor Oláh
zdroj: Foto: Július Rusnák

Tibor Oláh sa narodil 30.05.1952 v Detve (okresné mesto blízko Zvolena, Slovensko). S rodinou bývali v drevenici v rómskej osade segregovanej od mesta aj keď má aj Nerómskych predkov. Základnú školu ukončil v meste a pokračoval v štúdiu na Strojníckej strednej škole odbor sústružník, ktorú nedokončil. Už v ZŠ ho upútala maľba a maľovanie a amatérsky sa mu venuje až doteraz. Ako 16 ročný začal pracovať v stavebníctve, neskôr mu otec zabezpečil miesto v ZŤS Detva kde pracoval ako sústružník. Po určitom čase sa kvôli nespokojnosti so životnými podmienkami (najmä rasizmom a diskrimináciou) presťahoval do ČR, kde s krátkymi prestávkami pracoval na rôznych robotníckych pozíciách cca. 15 rokov. Po návrate z ČR sa ako robotník zamestnal v podniku Inžinierske stavby Košice a presťahoval sa do Rožňavy (východné Slovensko). Tu oslovil Gemerské osvetové stredisko a predviedol svoje maľby. Osvetové stredisko ako prvé zorganizovalo umelcovu vernisáž, ktorá sa stretla s úspechom. Od toho času sa zúčastnil so svojimi dielami rôznych výstav, na ktorých väčšinou získal rôzne čestné uznania a ceny. Jeho diela sú súčasťou expozície Rómskeho múzea v Brne a Etnografického múzea v Martine. Podľa kurátorky Etnografického múzea v Martine patrí p. Tibor Oláh a jeho brat k najvýznamnejším Slovenským amatérskym maliarom (tzv. Detvianska škola). Ani v súčasnosti nestratil ambície a plánuje ďalej tvoriť, vystavovať a rozvíjať sa.