Zuzana Mistríková (* 1967)

Čokoľvek sa vtedy stalo, ľudia sa najprv pozreli na študentov, pretože ich názor bol pre nich akousi zárukou

• narodená 21. mája 1967 v Martine

• v roku 1987 začala študovať divadelnú dramaturgiu na VŠMU

• od prvých chvíľ sa aktívne zapojila do nežnej revolúcie

• jedna z hlavných tvárí študentského hnutia a spoluzakladateľka Koordinačného výboru slovenských vysokých škôl

• dňa 24. novembra 1989 sa zúčastnila televíznej debaty v Štúdiu Dialóg so zástupcami komunistickej strany

• v júni 1990 bola ako 23-ročná zvolená za poslankyňu do SNR

• v súčasnosti je filmovou producentkou a prezidentkou Asociácie nezávislých producentov

„Zrazu sme mali zvláštnu moc, ktorá nebola inštitucionalizovaná a nám nikdy nenapadlo zneužiť ju. Ako keby na vás „viseli“ deti, ktoré vám dôverujú a vy si nedovolíte urobiť nič, čo by nebolo korektné,“ hovorí o nežnej revolúcii jedna z hlavných tvárí študentského hnutia Zuzana Mistríková. Vraví, že študenti v novembri 1989 predstavovali to, čo opodstatňovalo požiadavky na zmeny v spoločnosti.

Na školu s určitou mierou slobody

Producentka Zuzana Mistríková sa narodila 21. mája 1967 v Martine, neskôr sa rodina presťahovala do Bratislavy, kde vyrástla. Rok-dva pred revolúciou už cítila, že sa spoločnosť prebúdza z apatie spôsobenej jej normalizáciou pod vedením tej jedinej správnej strany.

„Vrcholom ľadovca boli zásahy moci, pri ktorých za prejavený názor niekoho zbili alebo zadržali. Základ však tvorilo také to nenápadné plíživé zlo (i zlomyselnosť), keď sa dieťa „kvôli rodičom“ nedostalo na školu, výnimočného vedca poslali pracovať do kotolne a nad ľuďmi visela všadeprítomná hrozba, že ak vykročia z radu, budú mať problém,“ spomína.

Mistríková mala podľa vlastných slov šťastie, že v ʼ87 nastúpila na divadelnú dramaturgiu na VŠMU. Režim už prestal byť ostražitý a na škole začali vyučovať i osobnosti ako Milan Lasica, divadelný režisér Ľubomír Vajdička či dramaturg Martin Porubjak.

„Umelecké školy majú vždy vysokú mieru slobody. Súvisí to s umeleckou tvorbou ako takou. Ak vám napríklad dovolia robiť len divadelnú klasiku, tak či onak sa prostredníctvom nej vyjadrujete k aktuálnym veciach. Ak je umelec vo vyjadrení pravdivý, vždy je zrozumeteľný – i v texte, ktorý vznikol pre stáročiami,“ vysvetľuje.

Posledná kvapka

17. november 1989 vychádzal na piatok. Šlo o päťdesiate výročie tragických udalostí v Čechách, ktoré dali základ vzniku Medzinárodného dňa študenstva a vzhľadom na náladu v spoločnosti bolo jasné, že študenti tento deň doma nezostanú. „My na VŠMU sme plánovali obnoviť po 20 rokoch „krstenie prvákov“. Súčasťou mal byť na tú doby nevídaný alegorický sprievod mestom, na ktorý sme dokonca mali povolenie,“ približuje.

Rektori vysokých škôl dostali pokyn vyhlásiť na piatok rektorské volno a študentov tak z centier „vyhnať domov“. „Naše povolenie na sprievod mestom bolo poslednú chvíľu zrušené. Tak sme ho spravili len na nádvorí historickej budovy Istropolitany, kde škola sídlila. Televízia z neho dokonca odvysielala reportáž. Náš 17. november bol veselý. O tom, že našich českých kolegov zatiaľ na Národnej triede v Prahe obkľúčila polícia a brutálne proti nim zasiahla, sme sa dozvedeli až na druhý deň.

V tom čase boli v Československu školy s podobným umeleckým zameraním len v Prahe, Brne a Bratislave. Navzájom sme sa poznali, úzko spolupracovali. I preto bol prenos informácií rýchly. V sobotu doobeda nám volali kamaráti z Brna, Peter Gábor, ktorý študoval na DAMU, sadol na vlak a prišiel osobne. O tom, čo sa v Prahe skutočne stalo, sme mali informácie z prvej ruky. Bola to pomyselná posledná kvapka. Mohol tam byť predsa ktokoľvek z nás.“

Nehráme, ak mlátite svoje vlastné deti

V nedeľu 19. novembra sa spolu so spolužiakom Ďurom Vaculíkom zúčastnila stretnutia u Martina Hubu, kde viacerí herci, medzi nimi aj Milan Kňažko, Milan Lasica, Július Satinský a Marián Labuda, pripravili vyhlásenie proti zásahu na pražskej Národnej triede, ktoré neskôr večer predniesli v Umeleckej besede, kde sa začalo rodiť hnutie Verejnosť proti násiliu.

Bratislavské divadlá, Malá scéna a Astorka, v ten večer po vzore svojich českých kolegov, na protest zrušili plánované predstavenia. Herci sa postavili na javisko a povedali divákom, že sa im zložia na vstupenky, ale nemôžu hrať divadlo, predstierať, že sa nič nedeje, v krajine, ktorá mláti svoje vlastné deti. „V kontexte tých rokov to bol hrdinský čin. Boli si vedomí, že ak sa zásadne nezmení režim, čo si nikto z nás na začiatku nevedel predstaviť, pravdepodobne práve ukončujú svoju kariéru,“ približuje Mistríková.

„Keď sme sa pozerali na tých ľudí na javisku, ktorí boli zároveň našimi pedagógmi a kvôli ktorým sme študovali a chceli robiť divadlo, nevedeli sme si predstaviť, že by sme ráno prišli do školy a tvárili sa, že sa nič nedeje. V pondelok ráno sme teda prišli s pripravenými podpisovými hárkami, že vstupujeme do štrajku,“ ozrejmuje ďalší priebeh udalostí.

Študenti podľa Mistríkovej zohrali počas celej revolúcie kľúčovú rolu, keďže práve oni boli spúšťačom spoločenských zmien. Zohratý organizačný tím, ktorý pôvodne pripravoval krst prvákov, plynulo pokračovalo s organizáciou protestov a podieľalo sa na ďalšom vývoji revolúcie.

„V pondelky divadlá nehrávali, a keď sa schyľovalo k tomu, že viaceré divadlá sa v utorok stanú arénami, kde niesto predstavení bude prebiehať verejná diskusia, minister kultúry divadlá zatvoril. V škole sme sa to dozvedeli a nie úplne tušiac, čo to slovné spojenie znamená, sme vyhlásili okupačný štrajk,“ spomína. Získali kľúče od školy a VŠMU sa tak stala „centrom revolúcie“. Spočiatku študenti prichýlili  aj hnutie Verejnosť proti násiliu. Škola sa stala akýmsi dispečingom, kde sa pripravovali vyhlásenia, demoštrácie a organizovali sa všetky výjazdy po republike. Bolo totiž potrebné ľuďom osobne povedať, čo sa stalo a o čo študentom a Verejnosti proti násiliu ide. Médiá totiž ešte stále informovali tak, ako si komunistické vedenie želalo.

„Potom nám profesor Jurkovič rozprával, že na porade rektorov dostal príkaz, aby nás zo školy vyhodil. On, ktorý nám v škole vytvoril priestor, argumentoval, že ak nás vyhodí z VŠMU, odídeme na Mlyny (študentské internátne mestečko, pozn. red.) a tam nás už medzi tisíckami študentov budú hľadať len ťažko. Táto jeho veta spôsobila a my sme ostali na Ventúrskej a odtiaľ všetko organizovali,“ opisuje. Vtedajší rektor VŠMU Miloš Jurkovič sa neskôr stal jediným rektorom, ktorý bol po zmene režimu ostal do svojej funkcii.

Zo študentky hovorkyňa

Mistríková a ďalší študenti vytvorili Koordinačný výbor slovenských vysokých škôl. Prvé dni najmä vysvetľovali, čo sa stalo v Prahe, prečo sa herci postavili proti režimu, kto je za hnutím Verejnosť proti násiliu a čo požadujú. Študenti žiadali vyšetriť zásah na Národnej triede a potrestanie vinníkov, ďalšie požiadavky smerovali k akademickým slobodám. Do toho sa vyvíjala samostatná linka vznikajúceho Občianskeho fóra a VPN.

Vzrušenie zo zmeny a nevídaná angažovanosť sa začali prejavovať nielen v študentskom hnutí, ale naprieč celou spoločnosťou. Prichádzali ľudia ochotní pomôcť, jeden požičal auto, druhý počítač – v tom čase veľmi zvácnu vec, aby sa nemuseli prepisovať podklady na písacích strojoch. Študenti spolu s hercami cestovali po celom Slovensku a vysvetľovali ľuďom, o čo im ide, lebo režim sa snažil obyvateľov presvedčiť, že sú anarchisti.

Mistríková patrila medzi ľudí, ktorí koordinovali udalosti priamo z Bratislavy. Ale to, že sa začala objavovať v médiách ako jedna zo zástupkýň študentského hnutia, bola zhoda okolností. Televíznu reláciu Štúdio Dialóg vysielali 24. novembra. Bolo to vôbec prvýkrát, čo verejnosť mohla sledovať diskusiu so zástupcami komunistov na jedne strane a VPN a študentami – za ktorých sedela v štúdiu Mistríková - na strane druhej.

„Dopadlo to celkom dobre. „Dospeláci“ sa uvoľnili, keď videli, že hoci sa ma druhá strana snaží zatlačiť do kúta, postoj študentov som obhájiť zvládla. A odvtedy som sa stala akousi hovorkyňou študentského hnutia,“ spomína Mistríková.

Míľniky revolúcie

O tri dni neskôr, 27. novembra, sa konal Generálny štrajk, míľnik, ktorý režimu ukázal, že za študentami a hercami stojí prakticky celá krajina. Bolo jasné, že režim sa nemôže udržať. Mistríková má však takých míľnikov viac. Prvým z nich bola masová demonštrácia v stredu 22. novembra, pri ktorej režim nezasiahol.

„Ešte predtým mala divadelná fakulta VŠMU v malej koncertnej sále v Redute stretnutie pedagógov a študentov. Pamätám si, že keď sme odtiaľ odchádzali, Štefan Kvietik tam stál a so slzami v očiach nám hovoril, aby sme si dávali pozor a ako sa máme správať v dave, ak by sa stalo niečo podobné ako v piatok v Prahe,“ približuje ďalší.

Mistríková si dobre spomína aj na moment, keď počas protestu stretla známeho pesničkára: „Zistila som, že sa skutočne niečo zmenilo, keď pod tribúnou stál vedľa mňa Karel Kryl. Naša generácia vyrastala na jeho pesničkách a vedeli sme, že už ho nikdy v živote neuvidíme, lebo bolo nepredstaviteľné, aby ho režim vpustil späť. A zrazu stál v Bratislave na námestí.“

Ako ďalej?

Novembrové udalosti 1989 priniesli v novom roku reštart krajiny nielen na najvyšších miestach, ale odrazili sa aj u širokej verejnosti, v rôznych podnikoch či vzdelávacích inštitúciách. Na VŠMU sa od januára 1990 obnovil vyučovací proces, ale začali sa aj diskusie o tom, ako majú byť školy riadené. Vznikali prvé akademické senáty, paralelne sa pripravoval nový vysokoškolský zákon.

O ďalšom smerovaní Divadelnej fakulty rokoval orgán tvorený z niekoľkých študentov a pedagógov, medzi nimi napríklad Milan Lasica, Martin Porubjak či Ladislav Snopko. „V jednej chvíli, keď sa to pomaličky usadzovalo, prišla na jedno z rokovaní stará pedagogická nomenklatúra. Našli nejaké pravidlo, ktoré hovorilo o tom, že hlasovať môžu len interní zamestnanci školy, čo mnohí herci, režiséri a ostatní umelci neboli. Na školu chodili učiť len na skrátený úväzok,“ opisuje. Študentskí zástupcovia sa postavili a z rokovania na protest odišli.

Na verejnom zhromaždení akademickej obce vzápätí skupina študentov a pedagógov oznámila, že na protest proti týmto praktikám odchádzajú zo školy. Na divadelnej fakulte bolo vtedy okolo 110 študentov, z nich 104 podpísalo petíciu, že odchádza. Škola teda ostala bez študentov. Minister školstva vtedy požiadal federálnu vládu, ktorej v tom čase predsedal Marián Čalfa už ako zástupca VPN, o zrušenie fakulty. Divadelná fakulta zanikla a vznikla fakulta nová: činoherná a bábkarská. Minister následne prijal všetkých študentov, ktorí zo školy odišli a pedagógovia museli prejsť konkurzom, vďaka čomu sa škola zreformovala.

Poslankyňou v 23 rokoch

Masové demonštrácie naprieč celým Československom odštartovali výmenu politických lídrov. Prvé slobodné voľby boli stanovené na jún 1990. „My, študenti, sme sa hneď začiatkom januára dohodli, že až do slobodných volieb prechádzame z okupačného štrajku do štrajkovej pohotovosti. Ak budeme mať pocit, že sa v procese premeny spoločnosti niečo začína diať inak, znovu vystúpime a budeme štrajkovať,“ približuje ďalšie udalosti.

„Zrazu sme mali zvláštnu moc, ktorá nebola inštitucionalizovaná a nám nikdy nenapadlo ju zneužiť. Ako keby na vás „viseli“ deti, ktoré vám dôverujú a nedovolíte si urobiť nič, čo by nebolo kotektné. Keď to zjednoduším, my sme vlastne predstavovali to, čo opodstatňovalo požiadavky na zmeny v spoločnosti. V podstate až do volieb v júni 1990, čokoľvek sa v krajine stalo, vždy sa ľudia pozerali ako prvé na to, čo si o tom myslia študenti.“

Akonáhle bolo možné, aby VPN bola schopná fungovať ako samostatný subjekt, z VŠMU odišla, no študentské hnutie bolo naďalej akýmsi „hosťom“ pri rokovaniach a rozhodnutiach. Niektorí študenti figurovali aj na kandidátkach Občianskeho fóra alebo VPN.

Mistríková spočiatku kandidovať nechcela, no pri zostavovaní kandidátky si lídri VPN uvedomili, že je potrebné, aby ľudia ako ona boli súčasťou kampane. Hoci bola na kandidátke na nezvoliteľnom mieste, do parlamentu ju ľudia prekrúžkovali.

Keď ju ako kandidátku VPN zvolili do Slovenskej národnej rady, bola študentkou 3. ročníka divadelnej dramaturgie. Stala sa členkou výboru SNR pre vzdelanie, kultúru, vedu a šport. „Pamätám si, keď prišla poštou prvá zásielka s návrhmi zákonov, ktorými sa bolo treba do najbližšej schôdze prelúskať. Tak som to otvorila a prvý zákon bol o poľovníctve. ,Čo s tým, preboha živého, budem robiť?ʼ Povedala som si - dobre, prečítam si to, mám predsa nejaké logické myslenie a krok po kroku som sa v tom zorientovala,“ spomína na nečakanú úlohu.

Starý systém padol, nový bol neistý

Pozitívna emócia z novembrových udalostí sa s prichádzajúcimi problémami vytratila. Búrali sa staré systémy a nové prinášali neistotu. „Ľudia strácali oporu vo veciach, ktorým rozumeli a nevedeli, ako sa ich život bude vyvíjať. A zrazu to všetko, vrátane desaťročiami nahromadených problémov, začalo „vybuchovať“,“ spomína.

Voľbami v roku 1992 sa ľudia z Verejnosti proti násiliu z politiky prakticky vytratili a Mistríková sa rozhodla do politiky už nevrátiť. Ďalej však vstupovala do vecí verejných. Ako spoluzakladateľka Fun rádia sa podieľala na založení Asociácie nezávislých rádií a neskôr aj televízií a vstupovala do diskusií o nových mediálnych zákonoch a reguláciách. V rokoch 2002 – 2006 pôsobila aj na ministerstve kultúry ako generálna riaditeľka Sekcie médií a audiovízie.

Okrem toho je dodnes aktívna v kultúrnej oblasti, bola producentkou slovenských filmov ako Učiteľka či Mečiar a je prezidentkou Asociácie nezávislých producentov.

Mistríková neľutuje, že sa počas revolúcie politicky angažovala. November ʼ89 bol pre ňu zásadnou skúsenosťou. Dokázal priniesť ľuďom naprieč spoločnosťou neuveriteľne silný pocit spolupatričnosti. Dokázal dať ľuďom pocit, že postoj každého z nich je dôležitý. „Myslím si, že preto bol tým míľnikom 17. november – a nie Palachov týždeň, či Sviečková demonštrácia, lebo šlo o študentov. A aj ľudia, ktorí sa nechystali „bojovať s režimom“ a chceli len žiť svoj život, mali deti, tie im na Národnej triede režim zmlátil. Alebo zmlátiť mohol. A to bol moment, ktorý ľudí vyprovokoval, k tomu, aby zaujali postoj,“ uzatvára.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Príbehy 20. storočia (Anna Jacková)