MUDr. Peter Michalko

• „Pamätám si ten deň, mali sme stretnutie VPN koordinačného výboru študentov v starom Slovenskom národnom divadle. Tam sme sa stretávali. Bolo to krásne v tom, že my sme sedeli samozrejme dole a hore vzadu na balkónoch ešte stále boli eštebáci s kamerami a celé naše stretnutia natáčali. A zrazu riaditeľ divadla tam vtedy mal taký malý tranzistoráčik a vtedy sme sa dozvedeli, že ÚV KSČ odstupuje z funkcie a tak ďalej.“ 56:13 – 56:49 Pamätný deň, kedy sa študenti dozvedeli, že ich nezavrú

• „Máme síce demokraciu, ale nevieme, čo s ňou. Máme slobodu, ale my ju nevyužívame. Môžeme povedať svoj názor, môžeme ho napísať, môžeme ho presadzovať. Dokonca sme povinní zo zákona podľa Ústavy SR máme povinnosť kontrolovať poslancov, či našu vôľu plnia. Ktorí to robia? Ktorí občania kontrolujú našich poslancov? To je pár svetlých bodov, keď sa niečo udeje. Väčšinou je to po nejakej obrovskej katastrofe, prúsere a tak ďalej.“ 1:07:36 – 1:08:09 Máme demokraciu, ale nevieme, čo s ňou

• „Ja som už od gymnázia veril tomu, že ten režim raz musí padnúť. Aj keď to možno bolo naivné, ale veril som, že padne. Takisto verili naši predkovia, ktorí verili po ’48., že to dlho nebude trvať a niektorí si odsedeli 20 rokov. Aj oni verili, že nám vtedy západ pomôže a tak ďalej. No nechali nás tak, proste zostalo to tak, ako to skončilo. Veril som, že to raz padne. Nikto z nás nevedel, že po sviečkovej sa niečo udeje, že sa niečo udeje po tom piatku ’89. Zase sme tomu len verili, nikto nevedel, že sa to stane.“ 32:44 – 33:22 Viera v zmenu je silná

• 1

Bratislava, 16.02.2020

nahrávka pořízena v rámci projektu Príbehy 20. storočia

Pokiaľ ľudia túžia po zmene, tak majú možnosť. Zmenu však nedosiahnu politici alebo ľudia rečami v krčme či v kostole. To dokáže len ulica.

foto zo študentského indexu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
zdroj: archív PM

MUDr. Peter Michalko sa narodil 10. júla 1967 v Brezne. Rodičia ho so starším bratom vychovávali v duchu demokracie a slobody. Základnú školu a gymnázium absolvoval v Bratislave, kam sa rodina presťahovala kvôli lepšiemu vzdelaniu pre deti. Počas štúdia sa stretol s nespravodlivosťou politického režimu, keď mal problém dostať sa na školu, ktorú si vybral, lebo nebol vzorným pionierom. Nedostal sa na vysnívanú lekársku fakultu, lebo jeho starší brat študoval za stomatológa a dvaja rodinní príslušníci nemohli študovať na rovnakej fakulte. Začal študovať na Vojenskej lekárskej fakulte v Hradci Králové. Nepodpísal vojenskú prísahu, vyhodili ho z fakulty, degradovali a prevelili za tankistu. Po dvoch rokoch ho prijali na LF UK. November 1989 ho zastihol v treťom ročníku štúdia. Patril medzi najvýraznejšie tváre študentského hnutia. Bol členom koordinačného centra štrajkových výborov. Organizovali stretnutia politikov, študentov, umelcov a disidentov a diskutovali o slobode a demokracii. MUDr. Peter Michalko patril medzi študentov Lekárskej fakulty UK, ktorí svojím odhodlaním a túžbou po slobode zmenili dejiny našej krajiny. Dnes pracuje ako ortopéd špecialista a ako horský záchranár v horskej službe. Má dve dospelé dcéry a tri vnúčatá.