August Masár

Komunisti nevedeli nič vytvoriť, žiadne hodnoty. Vedeli len ukradnúť, čo vybudoval niekto iný

Ako chlapec krátko po návrate z TNP Nováky (1948)
zdroj: Dobová: ako chlapec krátko po návrate z TNP Nováky (1948), Súčasná: z natáčania rozhovoru 5. júla 2018.

August Masár sa narodil 8. novembra 1942 v Bratislave. Rodičia August Masár a matka Karolína Masárova, rod. Nittnausová, boli nemeckej národnosti. Mama bola pôvodom Rakúšanka. Otec prevádzkoval stolársku dielňu, matka krajčírstvo a módny salón. Ako dieťa August zažil nálety spojeneckých vojsk na rafinériu Apollo. V roku 1946 bol spoločne so sestrou Alžbetou a oboma rodičmi internovaný v Tábore nútených prác v Novákoch pre svoju nemeckú národnosť a prevádzku živnosti. V tábore prežili dva roky v neľudských podmienkach. Majetok aj podnik im navždy skonfiškovali. V neskoršom období vyštudoval za vodoinštalatéra. Ako člen politicky nespoľahlivej rodiny musel absolvovať vojenskú pracovnú službu bez zbrane v Technických práporoch. V civile sa zamestnal ako vodoinštalatér Vojenských stavieb Brno, neskôr bol pre svoj problematický kádrový posudok opäť prepustený. Zamestnal sa v bani Cígeľ v Prievidzi, kde pracoval na povrchu, neskôr priamo v podzemí bane. Po otcovej smrti sledovaný orgánmi ŠtB. Po vážnej mozgovej príhode musel v roku 1992 nastúpiť do predčasného invalidného dôchodku. V súčasnosti žije v Handlovej.