Marie Kramárová

Nie je dôležité byť na strane práva Omnoho dôležitejšie je byť na strane bezmocnosti (Dostojevskij)

Marie Kramárová
Marie Kramárová
zdroj: Pamět národa - Archiv

Marie Kramárová, rod. Havránková, sa narodila 16. septembra 1937 v Bohdaliciach. Detstvo prežívala idylicky ako dcéra zámockého záhradníka rodiny Mannerovcov. Počas pohnutých udalostí roku 1945 sa jej otec František Havránek s rodinou stali svedkami násilného zabratia mannerovského zámku a majetku, ako aj zajatia grófa Wolfganga Mannera, ktorý bol následne umiestnený v zajateckom tábore pre nemeckých vojakov, kde v roku 1946 umrel. František Havránek sa snažil telo nebohého grófa tajne pochovať mimo masového hrobu určeného nemeckým vojakom. Jedinou indíciou zostala mapka približného miesta Wolfgangovho odpočinku. Marie vyštudovala pedagogickú školu a v roku 1957 sa vydala za Jozefa Kramára, s ktorým mala dve deti a žili v Turčianskych Kľačanoch. Svoj pracovný život strávila ako učiteľka základnej školy vo Vrútkach, neskôr v Martine. Po zmene režimu sa na základe mapky svojho nebohého otca pustila do hľadania miesta posledného odpočinku Wolfganga Mannera. Po rôznych peripetiách sa nakoniec podarilo tajne pochované pozostatky nájsť a dňa 24. januára 2016, presne 70 rokov po jeho smrti, uskutočniť cirkevný pohreb, pri ktorom bolo telo Wolfganga Mannera uložené na posledný odpočinok v rodinnej hrobke v Bohdaliciach. Marie žije ako dôchodkyňa v Martine dodnes.