Eugen Brindziak

Tu všetci čakajú aby Rómovia zobrali len metly a hrable a tým to končí.

Brindziak Eugen
Brindziak Eugen
zdroj: Pamět národa - Archiv

Pán Eugen Brindzák má 71 rokov narodil sa 25.12.1946 v Jelšave (okr. Revúca, Slovensko). Po oboch rodičoch pochádza z hudobníckej rodiny a aj on popri základnej škole navštevoval základnú umeleckú školu v Revúcej. Keďže sa s rodičmi presťahovali do ČR pokračoval v štúdiu na ZUŠ Jána Kociana v Ústí nad Orlicí, kde mal výborných pedagógov. V štúdiu ďalej pokračoval na konzervatóriu. Ako 17 ročný po zložení hudobníckych skúšok získal prvé angažmán v reštauračnom zariadení v Starom Smokovci. Od toho času sa celý svoj produktívny život venoval hudbe a hrával v rôznych zariadeniach po celom Slovensku aj v zahraničí. Pôsobisko mu zariaďovala agentúra Slovkoncert. V roku 1984 dostal ponuku účinkovať, v znám podniku vo Viedni (dovtedy tam hrávali väčšinou známi umelci z Maďarska). Neskôr po vytvorení určitého renomé hrával v dome kultúry Piroška Mníchov odkiaľ sa vysielali priame prenosy na rádiu Slobodná Európa. Po nežnej revolúcii sa vrátil krátko na Slovensko v podieľal sa na založení rómskeho divadla Romathan v Košiciach - na starosti mal hlavne výber účinkujúcich a repertoár. Po cca 7 mesiacoch sa vrátil k účinkovaniu v zahraničí (Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko). Po trvalom návrate na Slovensko učil na základnej umeleckej škole v Trenčíne. Momentálne je na dôchodku a venuje sa učeniu nadaných detí v Jelšave.