Felicitas Babušíková

• „Ale my sme zažili potom, neviem, či mám ísť až do takýchto vecí, že sme museli opustiť náš dom, prišla ruská komandatúra, neviem, prečo si vybrala zrovna naše ubytovanie, a sme museli opustiť náš dom. Takže vlastne z nášho bytu nám ostalo to, čo sme dali do mojej detskej postieľky a čo sme vedeli v ruke odniesť behom dvoch hodín."

• „Keď Ondrej Nepela zomrel, čo mi bolo nesmierne ľúto, lebo som Ondreja mala skutočne veľmi rada, bol priateľský, milý chlapec to bol, tak sme spravili Memoriál Ondreja Nepelu. A ten sme vybudovali na medzinárodný a dnes bude 25. ročník. Teraz na jeseň. A z toho sa vyvinulo, že spravme majstrovstvá Európy."

• „Každý poznal môjho brata a keď môj brat v roku 1969 emigroval, tak to samozrejme ovplyvnilo aj mňa. A ja vtedy ako mladý medzinárodný rozhodca som bola vlastne odsúdená na to, že som nesmela chodiť na západ a mohla som chodiť len na východ. Napriek tomu, že som v tej dobe bola už vydatá, narodila sa mi dcéra, ktorá bola akoby v zálohe s mojim mužom doma, ale na západ prvýkrát som sa dostala až v roku 1981. A s bratom sme sa od roku 1969 až do roku 1981 ani raz nevideli."

• 1

Bratislava , 16.07.2017

Krasokorčuľovanie je krása pohybu na ľade a súlad s hudbou

Portrét
Portrét
zdroj: Eye direct natáčanie

Felicitas Babušíková, rod. Kállayová, sa narodila v roku 1940 do významnej bratislavskej rodiny. Chodila na základnú osemročnú školu na Hlbokú ulicu v Bratislave. V rokoch 1962 - 1967 študovala na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave. Od skončenia školy pracovala v zdravotníctve ako biochemička až do roku 2000, teda do svojho penzionovania. Po ukončení aktívneho korčuľovania v roku 1958 sa začala popri zamestnaní venovať rozhodcovskej a funkcionárskej činnosti. Od roku 1969 pracovala ako šéfka komisie rozhodcov v Československom krasokorčuliarskom zväze. V roku 1970 sa stala medzinárodnou rozhodkyňou za Československo. Od roku 1981 do roku 2004 pôsobila ako medzinárodná rozhodkyňa ISU. V roku 2006 ju menovali za riaditeľku krasokorčuľovania Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU Director for Figure Skating). V roku 2009 začala znovu pôsobiť v slovenskom krasokorčuliarskom dianí. Od roku 2013 do júna 2017 pôsobila ako predsedníčka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.