Jindřich Valenta

• „V šedesátém devátém si většinu z nás pozvali opět do Bartolomějské. Nejspíše proto, abychom si uvědomili, jaká je situace. Černé brýle přes oči nám už nedávali, ale vodili nás těmi samými místy, které jsme si pamatovali. Nakonec nás odvedli na celu, kde seděl zase nějaký strejda estébák a říkal: ‚Ne abyste s tím skautingem pokračovali!‘ A pak nás zase pustili. Připomněli nám tím, co se s námi stalo v tom padesátém čtvrtém roce.“

• „Ze šachty jsme na lágr procházeli bránou, kde nás takzvaně filcovali, zda neneseme něco, co u sebe mít nesmíme. Na cimru jsme fasovali dva kyblíky uhlí na den. V zimě, když nám dírami v barácích sněžilo do postelí, to nemohlo stačit. Ze šachty jsme si tedy nosili potají dřevo. Dělali jsme to tak, že jsme si do rukávů od fáráků nastrkali nařezané kusy. Bylo ho tam dostatek na podpěry chodeb a podobně. Slušní bachaři nás s tím pouštěli dál. Ti, co slušní nebyli, nás donutili náklad vysypat na jejich cimru a zatopili si s tím sami. Jednomu z nich, který se jmenoval Korejec, jsem si v této situaci dovolil říct, že si ho nechám vymalovat na kredenc, aby mi nechodily děti na cukr. Byly z toho tři dny v korekci.“

• „Zřejmě tam byli bachaři, kteří nastoupili ještě před osmačtyřicátým kvůli dozoru nad kriminálními živly. Nás, politické vězně, nejspíš nebrali tak vážně, jako ostatní trestance. Na celách se smělo kouřit a vězni si mohli kupovat tabák jménem Taras Bulba a papírky. Starší chlapi to pochopitelně neuměli balit, a tak jsem jim já, nekuřák, balil cigarety. Jednou jim však došly zápalky. Když přišel bachař s jídlem, tak ho požádali, zda by jim nějaké nedal. On na ně místo toho začal řvát sprostá slova a odešel. Za hodinu nebo dvě se najednou potichu otevřely dveře, někdo nám dovnitř hodil krabičku zápalek a zase zavřel. To znamená, že někdo z nich musel být soucitný. Jelikož se však báli sami sebe navzájem, tak to musel udělat takto potají. Byl to skoro hrdinský čin, protože kdyby ho chytili, tak by měl velký průšvih.“

• „Přišel jste do vrátnice a tam vám nasadili na oči tmavé brýle. Dál vás vedli za loket jako slepce do některé z místností. Při samotném výslechu vám brýle sundali. Po chvíli se mi chtělo na malou. Brýle jsem si musel tedy znovu nasadit a zřízenec mě odvedl na záchod, kde jsem si je mohl zase z očí sundat. Čůral jsem do mušle, on stál vedle mě a díval se. Asi abych do pisoáru něco nevyhodil. Po tom, co mě vyslechli, mě odvedli do jiné místnosti, kde jsem se musel vysvléknout a odevzdat vše, co jsem u sebe měl. Místo toho jsem vyfasoval vězeňský úbor.“

• “An interesting meeting was with the son of the First Republic-minister Bechyně. He had fought on the Western Front, and in prison he met up with an SS man he had fought against in the Sahara. They slept in the same bunk bed, one below the other.”

• “They called me to the leader, that would have been comrade leader. And they sent my leader for his coat... The interesting thing is, although I’m not superstitious, they got that right, they chose well. It was on Friday the 13th.”

• 1

Praha, klubovna střediska Ostříž, 03.04.2011

nahrávka pořízena v rámci projektu A Century of Boy Scouts
  • 2

byt pana Valenty, 20.05.2015

• 3

• 4

Live in such a way that when your life comes to its end, you can look anyone in the face.

Dobová fotografie Jindřicha Valenty ve skautském kroji, rok 1953
zdroj: archiv pamětníka

Jindřich Valenta, nicknamed Wolf by his fellow Scouts, joined the Scout movement after World War II, entering the 36th Cub Scout Troop. He took part in summer camps at Holná at the local pond in 1946, again in 1946, and at Rabštejn nad Střelou in 1948. According to documents in the Troop chronicle, the 36th Troop was disbanded in the autumn of 1948 by members of the SČM (Czechoslovak Youth Union). This was followed by a complete ban on Scouting in autumn 1950. In 1951, Jindřich Valenta got in touch with members of the 145th Troop and the secret 34th Group Ostříž (Hobby, as in the falcon - transl.). In 1953 he was arrested by State Security together with other Group functionaries for his Scouting activity; they arrested him a second time in 1955. He was sentenced to seven years of hard labour in a prison camp, mining uranium. After the renewal of Scouting in 1968 he helped Jiří „Lynx“ Lukšíček found and lead the 233rd Troop of the 34th Group. He was active in renewing the troop again after 1989, and he became Deputy Group Leader. He held the position of Education Director and Chairman of the 34th Old Scout Clan. In 1998 he returned again to the 145th, where he is active in helping Cubs and attending summer camps. He still meets with former members of the 36th Troop once every year.