Victor Isac (* 1917)

I was a part of the first criminal trial organized by the Bolshevik Securitate (Romanian Political Police)

• Born in 1917 into a family of farmers

• Bachelor of Philosophy and Letters Faculty of Bucharest. Professor.

• Member of the National Peasant Party

• Has been arrested on 22/23 July 1945 and sentenced to 5 years imprisonment for „the offense of conspiracy against social order”. He was released in January 1948.

• Was rearestat on April 10, 1958 and sentenced to „hard labor for life” for „the offence of armed insurrection”. The sentence was subsequently reduced to 25 years „hard labor”. He was released on July 31 / August 1, 1964.

• In 1972 was acquitted of „the offense of armed insurrection”, and in 1976 was canceled and his conviction in 1945.

• Wrote and published (both before and especially after 1989) several volumes of history and philosophy of history.

Victor Isac s-a născut la 29 decembrie 1917 în comuna Zlaşti, judeţul Hunedoara. A studiat la Facultatea de Filosofie şi Litere Bucureşti şi a început un doctoratul cu filosoful Mircea Florian, al cărui asistent a şi fost.

Ca membru al Partidului Naţional Ţărănesc a fost arestat la 22/23 iulie 1945 şi condamnat la 5 ani închisoare corecţională pentru infracţiunea de uneltire contra ordinii sociale, în primul proces înscenat de comunişti după preluarea puterii. În acelaşi proces au mai fost condamnaţi Adriana Georgescu (fosta şefă de cabinet şi colaboratoare a primului ministru Nicolae Rădescu), liderul social-democrat Ioan Fluieraş, iar cap de lot a fost cap de lot a fost Remus Ţeţu, din partea Partidului Liberal.

Victor Isac a executat pedeapsa în închisorile Ministerul Afacerilor Interne, Uranus, Jilava, Văcăreşti, Aiud. A refuzat propunerea de a evada şi de a fi scos din ţară şi, în final, a fost eliberat în ianuarie 1948.

A reuşit cu greu să se reintegreze social, fiind nevoit să lucreze sub calificare lui, şi şi-a întemeiat o familie.

A fost rearestat la 10 aprilie 1958 şi condamnat la muncă silnică pe viaţă pentru infracţiunea de insurecţie armată, pedepasă redusă ulterior la 25 de ani muncă silnică, într-o altă înscenare de proces, a unei presupuse organizaţii anticomuniste „Garda Albă”, în care au mai fost implicate alte 72 de persoane, ţărani din zona Hunedoarei, muncitori, maiştri şi ingineri din combinatul siderurgic de la Hunedoara, dar şi persoane din alte localităţi din judeţ. Această înscenare s-a încadrat în valul de represiune al regimului comunist din anul 1958, dar a avut legătură şi cu colectivizarea agriculturii.

Victor Isac a executat a doua pedeapsă în închisorile Deva, Jilava, Botoşani, Aiud şi a fost eliberat la 31 iulie/1 august 1964.

Beneficiind de un context politic favorabil, în 1972 a fost achitat pentru infracţiunea de insurecţie armată, iar în 1976 i-a fost anulată şi sentinţa de condamnare din 1945.

A scris şi publicat (atât înainte cât mai ales după 1989) mai multe studii şi volume de istorie şi filosofia istoriei.

În interviu face referire la o serie de personalităţi cu care a avut ocazia să se întâlnească atât înainte de arestare cât şi în închisori.

La data interviului locuia în oraşul Hunedoara.