Vlasta Vyhnánková (* 1921  †︎ 2015)

I malá střepina vám udělá pořádnou díru!

• narozena 17. prosince 1921 ve Slezské Ostravě

• v roce 1939 utekla s přítelkyní před nuceným nasazením do Polska do SSSR

• jako domnělá špionka byla zatčena a prošla pracovními tábory za Uralem

• v roce 1942 vstoupila do čs. armádního sboru v Buzuluku

• dne 25. června 1942 byla spolu s dalšími pěti ženami poprvé v dějinách čs. armády povýšena na svobodnici

• účastníkem bojů u Sokolova

• účastnila se bojů u Kyjeva

• zažila boje Karpatsko-dukelské operace

• dosáhla hodnosti kapitána

• s manželem se usadila v Rožďalovicích,

• v roce 1949 byl manžel Josef Vyhnánek jako důstojník čs. armády vyslýchán StB

• zemřela 19. října 2015

Vlasta Vyhnánková se narodila 17. prosince 1921 ve Slezské Ostravě, v rodině horníka Jana Pavlánka a jeho ženy Žofie. Měla jednoho bratra, Ladislava. Vzpomíná, jak pomáhala mamince v domácnosti a jak společně draly peří z hus do peřin. Do školy chodila v Ostravě a tam se také vyučila švadlenou.

Paní Vyhnánková dodnes vzpomíná na mrazivé březnové ráno roku 1939, kdy Ostravu obsadila německá vojska. „Neočekávali jsme je, ale věděli jsme, že bude něco, poněvadž v Ostravě nebyli vůbec naši vojáci, a byla tam jedna budova, kde sídlila naše armáda, a odtud je Němci vyhnali.“ Mladá Vlasta na nic nečekala a rozhodla se odejít do „toho sovětského ráje, který ovšem žádným rájem nebyl“. O SSSR toho tehdy četla hodně, zatím netušila, jak odlišná bude realita.

Cesta do ráje

Myšlenka vydat se do SSSR přes Polsko nebyla nijak nová, Vlasta věděla o československých důstojnících a vojácích, kteří nechtěli sloužit Němcům a přes Polsko utíkali na východ do nově formované československé vojenské skupiny, tzv. československého legionu Ludvíka Svobody. Na cestu se vydala s kamarádkou Štěpánkou Cejzlarovou, která byla o pár let starší. Štěpánka se pak v SSSR provdala za hrdinu Sovětského svazu a nositele Řádu Bílého lva Antonína Sochora. Už jako československý voják ještě před útěkem do SSSR měl za sebou několik sabotáží v továrnách v Lipsku, kam byl nuceně nasazen. Jako rodák z Duchcova posléze narukoval do německého wermachtu a na krátké dovolené se mu podařilo odejít do polského exilu. Do československého legionu vstoupil v létě 1939.

Společně se Štěpánkou strávila Vlasta na cestě obsazeným polským územím dva a půl měsíce. Dodnes vzpomíná, že měly veliké štěstí na ochotné lidi, kteří jim pomáhali. Podařilo se jim dojít až k řece San, která tvořila hranici mezi německým a sovětským správním územím. Za pomoci místních Poláků, u kterých měly možnost se skrýt, vysledovaly výměnu německých pohraničníků na březích řeky, a to přímo u brodu, jelikož paní Vyhnánková neuměla plavat. „A já jsem už u břehu byla, už jsem se začala topit, tak mě ten Rusák chytil za kabát nebo za šaty, vytáhl mě a hned jsme byly v kriminále.“

Za špionáž v gulagu

Za údajnou špionáž byly obě ženy poslány do pracovních táborů – gulagů. Nejprve pracovaly v cihelně. Každé ráno v pět hodin chodily asi dva kilometry do cihelny, kde pracovaly hluboko do noci téměř bez přestávky. „V té cihelně jsme opravdu primitivně sdělávaly a primitivně vyklepávaly takové jako kulaté formy na cihly, nohou jsme to musely vytlačit.“ Na otřesné poměry nejen v ubytovacích zařízeních nemůže dodnes zapomenout. Na barácích nebyly ani postele. „Bydlely jsme hromadně v dřevěných barácích a plno štěnic tam bylo, ale jako palce veliké. Když jsme si chtěly odpočinout, tak nám padaly na hlavu.“

Z práce v cihelně byly odvezeny do jiného pracovbního tábora, který byl až za Uralem. Tam kácely a opracovávaly stromy v lese. Těžká práce, nedostatek jídla a odpočinku se krutě podepsaly na jejich zdraví. Pracovní doba zabrala bezmála 16 hodin denně a k jídlu dostávaly jednu misku řídké polévky a 20 dkg chleba na osobu. Vlasta ve vězení vážila jen asi 35 kilo.

Po napadení SSSR Německem se status zajatých Čechů na sovětském území změnil. Za podpory moskevského i londýnského exilu místní vláda schválila vznik československého zahraničního vojska a na počátku roku 1942 se začal v uralském městě Buzuluk formovat základ nové československé armády. Také paní Vyhnánková a Štěpánka Cejzlarová byly propuštěny s podmínkou, že se v Buzuluku přihlásí. S sebou na tří měsíční cestu dobytčím vagonem dostaly dva bochníky chleba. „Ve vagoně jsme byly jediné dvě Češky, jinak to byli samí cizinci, a hlavně zlodějky. Nádobu na výkaly jsme musely vynášet za jízdy. Byly to neuvěřitelné podmínky.“

Buzuluk a kariéra svobodnice

Po příjezdu vlakem do Buzuluku  na ně čekalo nákladní auto. „Byly jsme jak strašidla ustrojený, ze slámy takový laptě udělaný, vzadu to mělo šňůrku, a to jsme si namotaly na nohu. Šaty dlouhý, takový vyfasovaný, kriminální.“ Třetí den po příjezdu zachvátily Vlastu vysoké horečky a doktor jí diagnostikoval malárii. Asi tři čtvrtě roku trvalo, než se z nemoci úplně vyléčila.

Ženy v armádě jako řadoví vojáci byly v té době úplnou novinkou. „Pan podplukovník Svoboda nevěděl co s náma, po pěti stech letech přišly ženy do armády!“  Ženy shromážděné v Buzuluku byly vyčleněny pod velení důstojníka, aby s nimi prováděl pořadová cvičení, ve kterých je učil základní vojenské dovednosti a práci s maketami zbraní.

Po zřízení důstojnické školy a školy sběračů zraněných se Vlasta Vyhnánková rozhodla pro práci ošetřovatelky a zdravotnice. Výuka probíhala každý den. V červnu 1942 úspěšně složila zkoušky. Ženské zdravotnické skupiny byly po pěti přiděleny k rotám (tři roty po 180 vojácích) a Vlasta byla již jako svobodnice (historicky první povýšení ženy v československé armádě) velitelkou ženské zdravotnické skupiny.

Byla přidělena ke 3. rotě, které ještě v Buzuluku velel npor. Vladimír Janko. Ten však před odchodem na frontu onemocněl: „A to už jsme tedy nemohli zpívat tu písničku ,Pasol Janko tri voly‘, a to jsme šli pěšky až do Charkova! V zimě, a v jaké, bylo třicet osm pod nulou, každá válenka vážila tak pět kilo!“ Jako velitelka oddílu sběraček raněných se Vlasta snažila motivovat děvčata i tím, že jim slibovala po příchodu teplou koupel a jídlo. „A vtom velitel roty bouchá na dveře: ,Co si to dovolujete v první linii spát a koupat se!‘ A šup do stráže s námi.“

Politická školení

Paní Vyhnánková také musela povinně projít politickými školeními. Probíhala nepravidelně a většina z účastníků se bála oponovat a myslela si své. Jakákoli známka odporu by znamenala zatčení a internaci v pracovních táborech na Sibiři. Školil jí například Bedřich Reicin, v té době ve funkci sovětského poradce, nebo Karel Vaš.

V bitvách

V bitvě u Sokolova šla třetí rota pod velením již uzdraveného npor. Janka poslední do útoku, ostatní dvě roty již přišly o své velitele, proto panovala obava, aby stejný osud nepotkal i třetí rotu. „Já to vidím jako dneska: takovej svah a padesát tanků na nás najíždělo. A právě to, že nebyla ta řeka zamrzlá, tak se probořil led i s tankem a dál se Němci nedostali.“

Vlasta Vyhnánková se v bojích i osobně vyznamenala. Při minometné palbě spatřila zraněné sovětské vojáky, kteří potřebovali pomoc. Spolu s kolegyní Aničkou Ptáčkovou nemyslely na nebezpečí, které jim za plné palby hrozilo, a utíkaly zraněné vojáky ošetřovat. „Byla to všechno střepinová zranění, ta střepina je ostrá na všechny strany. A to i malá střepina vám udělá pak takovou díru!“ Podle pamětí gen. Ludvíka Svobody celou odvážnou akci pozoroval sovětský plukovník dalekohledem. Ženy zraněné vojáky obvázaly a odtáhly do blízkých baráků. Ani tam nebyli v bezpečí, protože osvětlená budova byla snadným terčem. Spolu s dalšími děvčaty, kterým velela, jmenovitě Janou Černou, Lídou Bitiščovou, Idou Davidovičovou a Annou Ptáčkovou, pak přečkaly i přímé ostřelování, které naštěstí zničilo jen sousední budovu.

Po ústupu až za řeku Don došlo vojsko pěšky až to Novochoperska, a tam se Vlasta vdala. Vzala si ppor. Josefa Vyhnánka, se kterým se znala již z odvodu v Buzuluku, kde si ji na první pohled oblíbil pro její zlatavé vlasy. „Povídá: ,Vojíne, vy máte vlasy jako zlatavou pšenici!‘ A já si říkám: ,Ježišmarjá, to je nějakej zemědělec!‘“ (A měla pravdu, Josef vystudoval zemědělskou školu a jeho rodina měla statek v Žerotíně, po válce byl znárodněn a špatný kádrový profil vynesl panu Vyhnánkovi v 50. letech vyslýchání na StB. Byl obviněn z toho, že četl ilegální České slovo.) Do SSSR utíkal spolu s důstojníky tzv. na heslo až do Krakova, do Oranské skupiny.

Dukla

Po reorganizaci zůstala Vlasta u 1. brigády čs. pluku. Nejhorší vzpomínky má na boje z Dukly. „Sice jsme se probili, ale za jakých podmínek! Na tři tisíce padlých u naší jednotky, ale těch zraněných! A osmdesát tisíc padlých Rusů. Po příchodu se naši museli zakopat. Byla mlha, že nebylo vidět na krok. Kolem jedenácté se však mlha zdvihla a Němci do nich začali pálit.“ Vše se seběhlo tak rychle, že zázemí ještě nebylo připravené, a tak museli ve velkém spěchu stavět stan ještě při příjmu prvních raněných. V klášteře u Dukly byl zřízen operační sál, převazovna a přijímací oddělení. Zraněných však bylo tolik, že leželi ve stanech, na slámě a na dece. Paní Vyhnánková pracovala na převazovně. Velitelem lékařů byl poválečný šéf nemocnice v Praze-Střešovicích MUDr. Engl.

Po Dukle se zúčastnila bojů u Liptovského Mikuláše a v Žilině. Na osvobození Československa vzpomíná paní Vyhnánková jako na velikou slávu. Avšak velmi detailně popisuje i nálady mezi vojáky, kdy stáli na československém území, ale nemohli jít naproti Praze a osvobodit ji dřív, nebo alespoň pomoci v pražském povstání. Všichni zažívali pocity bezmoci. „Tři neděle volala Praha o pomoc, ale my jsme nesměli udělat ani krok!“

Osvobození a poválečná doba

17. května 1945 se pak konal slavnostní průvod Prahou. Paní Vyhnánková šla v první řadě. A se starými známými a kamarády se sešli ten den večer v Reprezentačním klubu. „I když nic nebylo, byli jsme svobodní.“ Lidé podle ní věřili ve změnu, v lidovou demokracii. Ale pak přišel únor 1948 a většina nadějí pohasla. Také paní Vyhnánková jako účastnice bojů po boku Rudé armády cítila opovržení a zlobu okolí, které ji obviňovalo, že pomáhala přivést Sověty do republiky. Po válce se s manželem přestěhovala do Rožďalovic. Má dvě děti, syna Zdenka a dceru Blanku.

Vlasta Vyhnánková byla za své statečné činy oceněna dvěma československými válečnými kříži, třemi sovětskými medailemi – Za odvahu (Sokolovo), Za zásluhy, po bitvě u Dukly; a získala i 16 československých ocenění.

Vlasta Vyhnánková zemřela 19. října 2015. Její manžel Josef zemřel 9. října 1987.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Martina Poliaková)