Jaroslav Vomočil (* 1927  †︎ 2015)

Stačilo půl roku a nepoznala ho vlastní matka

• účastník pochodu smrti v dubnu 1945 z Buchenwaldu do Flossenbürgu

• u města Straubing utekl z pochodu smrti z Flossenbürgu do Dachau

• zaměstnanec JZD Žichlínek

• zemřel v roce 2015

„Byla zavřená vrata, tak jsem se musel honem zařadit a pochodovali jsme k lesu,“ líčí Jaroslav Vomočil svůj první pokus o útěk z pochodu smrti.

Dodnes zná přesné datum dalšího a již úspěšného pokusu o útěk. Stalo se tak nedaleko Straubingu 27. dubna 1945 v den, kdy měl Jaroslav Vomočil svátek. Utekl s jedním Romem, jehož jméno si dnes již bohužel nepamatuje. „V lese byl takový příkop a přes příkop byla velká halda narovnaných klád. Skočili jsme pod klády a poslouchali, jak přešli poslední vězni. Pak byl klid, tak jsem si říkal, že je to dobré,“ vzpomíná Jaroslav Vomočil a dodává, že fronta již byla tak blízko, že krátce poté, nedaleko od nich, dopadl dělostřelecký granát. Rozhodli se pokračovat v cestě. „Dobytek tam létal po poli. Tak jsme šli k lesu a před vesnicí byl ještě neosídlený poslední baráček. Přijdeme k tomu baráčku a tam v příkopě německý voják a: ‚Halt!‘ Chtěl po nás doklady a ptal se, kam jdeme. Ten Cikán uměl dobře německy, tak jsme mu toho napovídali. Voják nám říkal, že musíme jít po silnici, a ne po poli, že vypadáme jako partyzáni. Cikán mi ještě řekl, ať mu řeknu o cigaretu. Tak mi dal ještě po cigaretě. Tak jsme štrádovali po silnici, už tam bylo plno vojáků natažených po barákách. Přijdeme k prvnímu baráku a tam paní šila na šicím stroji, tak nám ušila českou vlaječku, kterou jsme si dali na rukáv, a šli jsme zas po silnici, aby bylo vidět, že jsme cizinci – Češi.“

Krátce nato kolem nich již projížděli američtí vojáci. Nikdo si jich nevšímal, a tak se na týden ubytovali v hospodářství starosty tamní vesnice, na jehož dvoře si poté američtí vojáci vybudovali polní kuchyni. V hospodářství pracoval český zaměstnanec, který po několika dnech oslabeného pamětníka i s Romem, s nímž utekl z pochodu smrti, odvezl do nemocnice v blízkém Straubingu.

Vlastní matka ho nepoznala

Po několika týdnech léčení zorganizoval Mezinárodní Červený kříž 1. června 1945 odvoz Jaroslava Vomočila do Prahy, odkud pak vlakem zamířil domů. „Přišel jsem k baráku, moje máti vyšla ven a nemohla mě poznat.“

Jako bývalý politický vězeň získal hospodářství v původně německé obci Žichlínek (něm. Sichelsdorf), kam se již 12. června 1945 nastěhoval. Rodiče si v Žichlínku našli hostinec, který si ale krátce poté vybral jeden ze zahraničních československých vojáků. Měl na něj tehdy přednostní právo, a tak se rodiče přestěhovali za pamětníkem na statek, k němuž náleželo šest hektarů polností. Rodiče pak přikoupili dalších pět hektarů a soukromě hospodařili. Jaroslava Vomočila povolali do povinné vojenské služby v Ostravě, kde se nakonec oženil a kde také zůstal. Rodiče mezitím byli nuceni vstoupit do JZD Žichlínek. První manželství pamětníkovi nevyšlo, a vrátil se tedy do Žichlínku, kde nastoupil do místního JZD a na různých pozicích v něm pracoval až do penze. V roce 1965 se oženil s Růženou Bráchovou.

Zemřel 26. 11. 2015 v Žichlínku.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Vít Lucuk)