Athanasios Vidras (* 1951)

Cítím se být Řekem, ale v Československu jsem prožil nejhezčí léta svého života

• vyučil se strojním zámečníkem

• v roce 1975 byl přidělen jako tlumočník ke skupině kyperských Řeků

• v roce 1980 se vrátil zpět do Řecka

Athanasios Vidras – resumé

AthanasiosVidras se narodil v Československu v roce 1951. Jeho rodiče s ním a s jeho staršími bratry utekli z Řecka před občanskou válkou. Doufali, že se brzy budou moc do své vlasti zpět vrátit, ale nebylo to tak jednoduché. Athanasios se cítí být sice Řekem, ale na své dětství a mládí prožité v Československu vzpomíná jako na nejhezčí roky svého života. V Československu navštěvoval školu a často jezdil do Krnova za příbuznými. Tři roky chodil na střední odborné učiliště, kde se vyučil strojním zámečníkem. Toto povolání pak vykonával v Ostravě. V roce 1975 byl jako tlumočník přidělen ke skupině kyperských Řeků, která se dostala do Ostravy. Do Řecka se vrátil v roce 1980. Maminka zemřela dříve, než se mohla do Řecka znovu podívat. Odjel tak jen Athanasios se sourozenci a s tatínkem. V Československu poznal svoji ženu, dnes mají již dospělou dceru.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Sixty Years After. Memory of Greek Civil War Refugees in Czechoslovakia, 1949-2009 (Martina Macáková)