vojín v. v. Marie Uramová (* 1930)

Lidé by si měli vážit všeho a především blahobytu Měli by poslouchat a pracovat Republiku chránit a sebe taky

• narodila se v Haburé (Slovensko), 6. 9. 1930, okres Mezilaborce

• v roce 1944 vstoupila do Svobodovy armády

• byla přidělena ke kuchyni, později jako zdravotní sestra

• pracovala v koncentračním táboře, kde se starala o 25 lidí

• byla pasivním svědkem odsunu sudetských Němců

Pocházela z rusínské rodiny z osmi dětí. Zničená země, strach a hlad byly hlavními motivy k ochodu do Polska, kde vstoupila do Svobodovy armády. Ještě před odchodem byla matka zraněna a nutně potřebovala lékařskou pomoc. Bratr matky vyhledal německého lékaře, který jí poskytl lékařské ošetření. Když těžce krvácející matka dorazila do nemocnice a byla vystavena posměchu německých vojáků, německý doktor důrazně zasáhl a vynadal jim. Tento zážitek je stěžejní událostí, protože paní Uramová dodnes cítí nenávist k Němcům, má však nadhled a dokázala objektivně uznat i kladné vlastnosti německého obyvatelstva. Jako příklad může posloužit již výše zmíněný lékař, nebo její pozdější zážitek na statku.

Už nestihla prodělat výcvik, takže nejdříve sloužila v kuchyni. Měla tam být dočasně, než přijdou další dobrovolníci a vystřídají je. Pak měla jít na frontu. Ovšem už žádní dobrovolníci nedorazili. U jednotky se pohyboval v době Dukelské operace, tu také několikrát zmínila. Nikdy se ji však aktivně či pasivně nezúčastnil.

Poté hlídala bývalé vězně z koncentračních táborů, než si pro ně přijeli Poláci a Rusové. Dvě strážkyně hlídaly 25 vězňů. Hlídala zejména staré lidi, kteří byli ve zuboženém stavu. Při vzpomínkách se jí vybavila ruská žena, která byla koncentračním táborem těžce poznamená psychicky i fyzicky. Nejedla, nespala, pouze se občas napila vody a neustále zpívala suliku pro Stalina. Voda byla dalším problémem, se kterým se paní Uramová setkala. Musela sbírat sníh a z něj vařila vodu pro nemocné. Voda také sloužila k hygieně, která byla v koncentračním táboře otřesná. Zima způsobovala závažné komplikace, takže do dřevěných baráků muži přinesli kamna, ty pochopitelně nestačily vytopit dřevěnou boudu. Navíc bohužel nebylo ani topivo, takže muži chodili z venkovní části baráku odlamovat dřevo.

Po rozpuštění tábora se zbylými „bývalými vězni“ přemístila do Humenného, kde byli předáni Češi a Slováci. Poté byla přemístěna na pět měsíců do vojenské nemocnice v Tatrách. Tam prožila velmi tvrdé období, kdy se setkávala vlastně jenom s raněnými lidmi, a prožila válku tedy v těch nejkrutějších podmínkách. Nakonec přemístili celou nemocnici do Prahy-Střešovic, kde byla v nemocnici opět několik měsíců.

Z té doby si pamatuje také hodně krutých příhod. Jeden z nejotřesnějších zážitků jí způsobil mladý devátenáctiletý rudoarmějec, který oslepl na obě oči po zásahu šrapnelů z granátů. Jejím úkolem bylo starat se o mladého vojína. Ten jí opakovaně žádal, aby ukradla zbraň a zastřelila jej. Tehdy patnáctiletá Marie toto „milosrdenství“ odmítala. Svěřila se i vrchní sestře, ale ta jí pouze uklidnila a nabádala paní Uramovou k trpělivosti. Vojín se smrti v nemocnici nedočkal. Sovětská armáda ho odvezla zpět do vlasti.

Ve střešovické nemocnici sloužila i po skončení války a přímo Ludvík Svoboda ji nabádal, aby šla na vojenskou školu. Hodně vážně to zvažovala, ale otec jí to zakázal. Otec si pro Marii přijel, a tak se musela vrátit domů, kde se těžce pracovalo. Nic tam nebylo, nebyly tam ani domy. Matka se vrátila, nejstarší sestra zůstala v Polsku. Pak pracovala v Chebu, ve Františkových Lázních a nakonec se vrátila domů.

Těsně po válce se paní Uramová dostala na Vysočinu, kde sloužila na státku společně s dalšími ženami a dvěma mladými muži (zhruba měli 19 let) německé národnosti. Statek vedl bývalí důstojník Československé armády. Ten se choval krutě a despoticky zejména k mladým mužům. Trpěli hlady, což bývalé člence armády vadilo. Sama zažila hlad, proto společně s kamarádkami dávala hochům pravidelně pít mléka, které nadojily u krav. Míra trpělivosti přetekla, a tak se rozhodla jednat. Osobně jednala s despotou, ale ten jí odbyl. Až když přišel švagr (taky voják) jedné z pracovnic, tak teprve on zjednal pořádek. Šel si stěžovat na velitelství do Chebu a zmíněného kapitána odvolali a nakonec jej zavřeli.

Po válce se vrátila domů, kde žila přes deset let. Rodák z její vesnice, který vystudoval v Praze si ji později vzal jako druhý manžel a odvezl ji do Čech.

V Tisově státě

(Není v audio záznamu – zapsáno na základě dalšího povídání s veteránem). Na východním Slovensku vznik Slovenského štátu nevnímali nijak bouřlivě. Obzvláště paní Uramová, která v té době byla malé dítě. Hlinkova garda nebyla nijak oblíbená, protože se její členové často chovali jako banditi a brali si bez ptaní. Přesto vnímala samostatnost jako určitou ochranu Slovenska před Hitlerem.

Postup s armádou

Nikdy se do bojové situace nedostala. V kuchyni i při dobývání Prahy (v rámci nemocničního oddělení) postupovala vždy až s logistickým zázemím daleko za první linií.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Zdeněk Pagač)