Zdeňka Staňková, roz. Musilová (* 1930)

Tatínek v dole kradl trhaviny a dával odbojářům

• po válce se paní Staňková provdala za Josefa Staňka a měla dvě děti

• přestěhovala se s manželem do Kadaně, kde pracovala jako vedoucí mléčné jídelny

• manžel tragicky zahynul

• v roce 2016 žije v domově pro seniory v obci Zelená

Dětství prožila v obci Hrdlovka, která se nacházela pár kilometrů od Teplic. Obec v 70. letech zanikla kvůli těžbě uhlí. Zdenčin tatínek pracoval nejdříve v Dole Nelson, kde došlo v roce 1934 k výbuchu, při kterém zemřelo 144 horníků, včetně strýce. Otec byl poraněn na zádech, ale katastrofu přežil. Nakonec začal pracovat v Dole Alexandr.

Rodina pamětnice před válkou plánovala útěk do zahraničí. „No, a do toho přišla ta hrůzná doba okupace, my jsme měli připraveno v protektorátě… tatínek práci i bydlení, že utečeme jako hodně sousedů a spoluobčanů, jenomže když zabrali i Čechy, jako protektorát, jako takovej, tak tatínek říkal: ‚Mámo, vždyť je to tam stejný, vždyť je Hitler všude, tady mam aspoň jistou práci a byt,‘“ vzpomíná Zdeňka Staňková (narozena v roce 1930).

Nebyla to dobrá doba a nejhroznější bylo, že muj tatínek pracoval v odboji, protože byl v hlubině a tam měli trhaviny a muj tatínek dělal vedoucího úseku revíru v tý hlubině. No, a ty trhaviny kradl a prostě je dával odbojářům. On to někdo prozradil, někdo nevydržel a zavřeli jich tenkrát z Hrdlovky a z lomu na Mostecku… 60 odbojářů.“

Otec měl být odsouzen k smrti, což se naštěstí jen díky náhodě nestalo. „Nejdřív byli v Mostě na výsleších, bylo to hodně zlý, bylo to na trest smrti. Jenomže všechny ty papíry o tom procesu byly v Drážďanech, tam v tu dobu byl ten obrovskej nálet a ty papíry shořely. Takže oni písemně to proti nim ztratili, ten základ, tak jako trest smrti nebyl, ale bylo to hrozný. Oni je odlifrovali do Bavorska do Straubingu a tam tatínek muj byl nebohej.“

Německá škola

Zdeňka se svojí o rok mladší sestrou navštěvovaly českou školu pouhé dva roky. Po Mnichovu 1938 musely nastoupit do školy s německým vedením. „A v té německé škole jsme měli německé učitele a byli jsme pro ně, nechci být sprostá, prostě nebyli na nás hodní. Ta učitelka měla vojáka, který byl u Stalingradu, kde prohrávali, a vybíjela si zlost a nenávist na českých dětech. To vy bohudík nezažijete, máte zlatej život a byla to těžká doba. No, a německý děti byly zlý, spolužáci, byla jich většina ve třídě, byli zlí.“

Po škole zůstala s maminkou doma a žily z úspor a pomoci příbuzných.

Nejhorší je čekání

Po osvobození čekala rodina na tatínkův návrat, pamětnice to líčí jako nehorší chvíle života. „V pětačtyřicátém jsme se opravdu dočkaly osvobození a nevěděly jsme o tatínkovi vůbec nic, celou tu dobu jsme prostě nic nevěděly. Jenom že je pryč z Mostu. A to už bylo tejden po převratě a tatínek nikde. To bylo strašný, na to nezapomenu do mý smrti. A teď vám v noci někdo bušil na dveře, to už bylo osmej den, tatínka nám přivedli ve vězeňskejch hadrech, prostě zbídačenýho hrozitánsky,“ vzpomíná.

Jedno dítě s vojákem, druhé se studentem

Pak jsem se šla učit po válce hned do obchodu k soukromníkovi, hrozná dřina, do řeznictví, byl to velkej podnik, restaurace, kino měli, řeznictví, podlaha se drala na kolenou, prostě dřina.“ V devatenácti letech poznala svého budoucího manžela, za kterého se v roce 1951 provdala a měla s ním dvě dětiVzala jsem si Josefa Staňka, který mi šel po dvou letech na vojnu, a když se vrátil, tak ho vyslali z podniku studovat na vysokou báňskou do Ostravy. Já jsem zůstala s rodičema, narodil se mi během studií chlapec. Muj Zděnda v padesátém třetím roce. A když manžel promoval v padesátém osmém roce, tak už jsme měli dceru Alenku, tudíž já si dělám srandu, že mám jedno dítě s vojákem a druhý se studentem.“

Zdeňka Staňková žila se svou první a jedinou láskou 56 let. Přestěhovali se do Kadaně a potom do Místa. Jejich děti vystudovaly vysoké školy a dnes mají vlastní rodiny. Po tragické smrti manžela se pamětnice uchýlila do domova pro seniory, kde se prý má jako na zámku.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů s podporou grantu z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz (Kristýna Koblasová)