docent PhDr. Ivan Odilo Štampach (* 1946)

Věřím, že kde je duch, tam je svoboda

• po roce 1989 nastoupil jako pedagog na Katolické teologické fakultě UK

• vynucený odchod z fakulty roku 1996

• vysokoškolským pedagogem na Univerzitu Pardubice

• exkomunikace z církve katolické a vstup do církve starokatolické

• přednáší na Univerzitě Pardubice, na Vyšší sociálně-pedagogické a teologické škole Jabok, Evangelické teologické fakultě UK

• publikuje v Deníku Referendum, časopise Dingir

• je jedním ze zakládajících členů náboženské platformy ČSSD

Ivan Štampach je dítětem poválečných let. Tatínek byl americký voják, matka česká dívka. Na svět přišel 18. února roku 1946. Vztah se rozpadl a chlapec putoval do kojeneckého ústavu. Brzy ho však adoptovali manželé Štampachovi, které Ivan Štampach považuje za své rodiče. Do jeho dvou let žili v Plzni, poté se rodina přestěhovala na Slovensko. Rodina se usadila v Trenčíně, kde vychodil základní i střední školu a nastoupil na vysokoškolské studium na pedagogickou fakultu, obor ruština a hudební výchova.

Ivan Štampach nechtěl žít v totalitním režimu, a proto se v roce 1970 přihlásil na zájezd do Velké Británie, kde doufal nalézt nový domov v emigraci. Byl však (pravděpodobně na udání) na letišti zatčen a odsouzen na čtyři roky do vězení, které strávil ve slovenské Ilavě.

Po propuštění se Ivan Štampach rozhodl k odchodu do Prahy, která skýtala větší možnost získat zaměstnání (jako disident byl v prostředí malého města příliš dobře znám) a kde měl přátele. Začal pracovat v počítačovém středisku a zároveň hledal své životní naplnění a smysl. Ten nalezl v křesťanské věrouce a stal se členem tehdy tajného dominikánského řádu. V roce 1983 se v Berlíně dočkal tajného vysvěcení na kněze. Od té doby vykonával také podzemní kněžskou službu. Na tyto doby rád vzpomíná: „I když se tam našli všelijací podivíni a na konflikty samozřejmě také docházelo, přece jen to byli lidé, kteří něco riskovali a o něco jim šlo.“

Svému mottu zůstal věrný celý život. Ač se skutečné kněžské službě v životě věnoval jen velmi omezenou dobu a po roce 1989 se zabýval činností spíše vědeckou a publicistickou, sám říká, že křesťan se věnuje lidem. I mezi svými přáteli je znám jako ochránce slabých a bezmocných, vždy připraven pomoci nebo zasáhnout tam, kde cítí, že se děje bezpráví, i jeho politické přesvědčení směřuje vždy ke stranám, které nabízí především smysluplný život pro lidi a lásku ke svobodě. Díky této lásce nikdy neustrnul v konzervativním pojetí jak politiky, tak náboženství a dodnes zůstává tím, kdo Boha hledá hlavně v příběhu světa, jeho proměnách a smysluplné lidské existenci.

Po roce 1989 Ivan Štampach nastoupil jako učitel na Katolickou teologickou fakultu Univerzity Karlovy, odkud ale s dalšími moderně smýšlejícími pedagogy musel roku 1996 odejít. Po několika letech se stal docentem Filosofické fakulty v Pardubicích, kde přednáší dodnes. S odchodem do důchodu se vzdal místa vedoucího katedry, ale stále pokračuje v přednáškách na několika vysokých školách. Je voličem a aktivním podporovatelem Československé strany sociálně demokratické a oblíbeným komentátorem politického i církevního dění.

Za svého života napsal řadu publikací, které se dotýkají tématu religionistiky. Mezi jeho knihami nalezneme encyklopedie a knihy výkladové, stejně jako meditativní či náboženské úvahy nad životem i krásnou literaturou (Tušili světlené záplavy).

Bibliografie:

1992 – Sekty, Pastorační středisko pražské arcidiecéze