Jiří Spousta (* 1921)

Skauting mě naučil důslednosti

• je v důchodu a pomáhá svému synovi ve firmě

Jiří Spousta

„Skauting mě naučil důslednosti.“

Dětství a skautské období

Jiří Spousta, skautskou přezdívkou Juraj, se narodil 23. listopadu 1921. Pocházel z původně zemědělské rodiny, která se do Kladna přestěhovala až ve 30. letech. Vyrůstal v Libušíně nedaleko Kladna se svými čtyřmi sourozenci. V mládí mu po dlouhé nemoci zemřela matka, takže péče o domácnost přešla na děti. Do skautského oddílu vstoupil až v pozdějším věku v roce 1938. Přivedli ho tam jeho kamarádi, kteří do skauta už chodili. A jak Jiří vzpomíná „o tom skautingu jsem nevěděl vůbec nic“. Oddíl, do kterého začal chodit, založil v tomtéž roce Míra Jágr, skautskou přezdívkou Akéla, který měl zkušenosti z katolické mládežnické organizace Legio Angelica1.

Míra Jágr postupně Jiřího zasvěcoval do podstaty skautské výchovy, a protože byl o dva roky starší než ostatní členové oddílu, tak se stal velmi rychle zástupcem vedoucího oddílu. „Mě udělal teda ten Míra Jágr zástupcem, ale já jsem neměl ty schopnosti jako on. On teda byl sice o dva roky starší, ale on věděl, co chce.“ Skautské schůzky se odehrávaly na tenisovém kurtu Na Janovce. Na schůzkách probíhal běžný skautský program – vázaly se uzly, učila morseovka a hrál se fotbal a volejbal. Táborua se Juraj ovšem nikdy nezúčastnil, protože mu to nedovolovaly rodinné a finanční poměry.

Skautský slib Juraj složil podle záznamů 9. 6. 1940 na Vinařické hoře, na což si vzhledem ke svému věku již nevzpomíná. Byla to ovšem zcela jistě jedna z posledních akcí oddílu, protože skauting byl ještě v roce 1940 zakázán nacisty. „To už nebylo dost dobře možný, protože Němci byli na tohle zvlášť opatrný a člověk nevěděl, co se může stát, a já jako kluk, kterýmu bylo jednadvacet roků, tak nebyla taková odvaha,“ vzpomíná Jiří. Během války pak pracoval na šachtě a kromě nedostatku jídla v podstatě válku nepocítil a Němce téměř nepotkal.

Po válce

Po druhé světové válce se do svého skautského oddílu už nepřihlásil. V roce 1948 odešel na Moravu, do Blanska, pracovat ve společnosti Moravskoslezské uhelné a hlinné doly, kde byly zapotřebí po válce nové pracovní síly. Tam se přihlásil mezi blanenské oldskauty, kde například pomáhal se stavbou klubovny, na kterou získali materiál rozebráním budovy zbylé po Němcích. Se skautingem nadobro skončil v roce 1950, kdy se oženil. „Pak už jsem do toho skautingu přestal dělat úplně. Doba byla taková, že já jsem musel fárat i v sobotu, třeba abych zajistil dobře rodinu…“ I když skauting byl v jeho životě jen krátkou epizodou, nedá na něj dopustit, protože ho, jak říká, „naučil jisté důslednosti“.

Po roce se manželům narodil syn Jiří a za další rok dcera Eva. Obě děti se Juraj snažil vychovávat ve skautském duchu. V roce 1953 se rozhodl přestěhovat se zpět na Kladno. Zde nastoupil jako ekonom a poté jako vedoucí odboru práce a mzdy, kde zůstal až do důchodu. Jiří Spousta, kterému je v současnosti 91 let (únor 2012), je stále aktivní a pomáhá s administrativou ve firmě svého syna.

Nahrál: Martin Krček

Zpracoval: Matouš Pilnáček

1 Legio Angelica byla organizace pro mládež, která byla v roce 1929 založena Klementem P. Methodem; myšlenkově byla spřízněna se Svojsíkovým skautingem (více viz Reinsberg a Svoboda, 2000).

Odkazy a literatura

Reinsberg, Jiří a Svoboda, Bohumil. Legio angelica a P. Method K. Klement OSB. Trinitas. 2000.