Vratislav Šeps (* 1933)

Válka je nejhorší pro obyčejné lidi, ti ji nejvíce odskáčou v zázemí i na frontě

• vzpomínky na demobilizaci 1938

• život za protektorátu, lístkový systém, příchod národních hostů, zajatecké transporty

• povstání v Nové Pace 3.–5. května 1945

Slzy po demobilizaci

Vratislav Šeps se narodil v roce 1933 v Hradci Králové. V roce 1936 se spolu s o tři roky starším bratrem a rodiči odstěhovali do Nové Paky. Otec provozoval hostinec. V roce 1938 mobilizoval a odešel do pohraniční obranné linie. Vratislav Šeps vzpomíná na jeho návrat domů: „V noci jsem se probudil, spal jsem v ložnici nad touto místností, a šel se podívat sem dolů. Tady seděl otec s bandalírem, flintou a brečel, že musel to pohraničí opustit.“ V roce 1939 nastoupil pamětník do první třídy. Před povinnou zavírací hodinou se u Šepsů scházeli pravidelní hosté a poslouchali londýnský rozhlas. Na štamgasty bylo spolehnutí, všichni věděli, že při prozrazení by je mohl čekat rozsudek smrti, jak hlásala cedulka visící na rozhlasovém přijímači. Lístkový přídělový systém se vztahoval i na cukroví, což kluci těžce nesli. Čokoládové bonbony nebyly vůbec a deset dekagramů tvrdých bonbonů na měsíc musel pamětník trpělivě šetřit. Z jižního ovoce ochutnali v době protektorátu pouze italské mandarinky a i ty z obchodů brzy zmizely. „Napjatá situace působila na lidi všelijak. Otec, veliký sokol, to těžce prožíval, v době heydrichiády v roce čtyřicet dva ho ranila mrtvice a zemřel. Od té doby jsme tu s bráchou a máti žili sami a nebylo to lehké.“

Nebyl zajatec jako zajatec

V Nové Pace se obávali bombardování, protože v několika bývalých textilkách běžela výroba motorů Daimler Benz. Při hlášení náletu chodily děti do krytu, všichni kluci snášeli pobyt ve sklepě bez problémů, jen jeden nový spolužák byl v šoku a prožíval chvíle hrůzy – zažil už bombardování ve svých rodných Pardubicích. Koncem války zabral budovu školy wehrmacht a byl zde zřízen lazaret. Vratislav Šeps si chodil pouze pro úkoly a výuka neprobíhala. Přes Novou Paku proudili němečtí civilisté utíkající před přicházející frontou. Vzbuzovali soucit. Staří lidé, ženy a děti jeli na vozech v mrazu a plískanici. Následovaly transporty vězňů. Pamětníkovi utkvělo, že němečtí strážci zacházeli s ruskými zajatci mnohem nevybíravějším způsobem než s těmi francouzskými. Ti byli hlídaní ve stodole u Springerovy hospody a kluci se jim odvážili pomoci: „Jeden pán tu uvařil bramborový guláš a já jsem to tam s kamarádem Jirkou Stuchlíkem vezl na sáňkách. Nejdříve se nabaštili Němci a pak snad něco dostali i ti Francouzi.“

Revoluční dny

Květnové povstání českého lidu vypuklo v Nové Pace třetího májového dne. Kluci si všimli, jak z vily, kde sídlil pracovní úřad, odcházejí s plnými batohy úředníci, věděli, že jejich doba končí. Na obchůzce městem Vratislav Šeps zabloudil do parku k zaparkovaným vojenským autům. Stála motory zaparkovaná v okopech ve svahu. Zaslechl výstřel, okamžitě zalehl a odplížil se úvozem cesty. Mezitím lidé přebírali výzbroj a techniku od německých vojáků. Vše probíhalo v relativním klidu. Druhého dne z Jičína dorazila vojenská jednotka a zjednala pořádek. Nad městem zřídila palebné postavení a děla zamířila na město. Další dělo stálo u soudu: „Já jsem byl zrovna na náměstí na podloubí a najednou taková ohromná rána a viděl jsem, jak lidi běží tam k tomu soudu. Ten voják, co to dělo hlídal, si tam pravděpodobně nějak hrál, a to dělo bylo nabité. On na něco sáhnul a dělo vystřelilo. Naštěstí hlaveň mířila do země a směřovala k budově soudu, všechna okna to vymlátilo.“ Po obědě seděli kluci s maminkou u stolu, když je najednou vylekaly rány na okno. Byli to vojáci a volali, ať někdo vyjde. „Brácha šel ven, chtěli prkna, co jsme měli opřená o kůlnu, a že musí jít s nimi. Šli na náměstí, tam již stáli lidé s rukama nahoře, na podloubí naproti nim stál kulomet. V místech dnešní Elektry bylo řeznictví pana Jíry – byl to silný menší člověk, vazba. Sebrali ho, zrovna když míchal krev s kroupami na jelita. S rukama od krve tam stál mezi ostatními a dovedete si představit, jak to vypadalo – krev mu stékala po rukách. Potom se tomu smáli, když to dobře dopadlo. Počítalo se s tím, že ti, co tam stojí, budou zastřeleni. Zachránil je velitel německého lazaretu. V noci totiž přijel vlak s raněnými a naši občané je pomáhali převážet a během revoluce nebylo v Pace žádné násilí. Proto se za ně postavil a tím ty chlapy zachránil.“

Nebezpečí nástrojů války

Vojáci odtáhli a správu převzal revoluční výbor. Zbraně a technika se soustřeďovaly na sokolském cvičišti a v tělocvičně. Vratislav Šeps na shromaždiště odnesl pistoli, kterou našel mezi kládami jedné z barikád, postavené německými vojáky pro eventuální obranu města. Hromady pušek, granátů a výstroje ho fascinovaly. Propukly oslavy, dav vnesl na náměstí vůdce krnovských partyzánů Babajana, jak fotograficky zachytil pan Čejka, jeden z členů fotografického kroužku, který se u Šepsových scházel a jehož členem byl také pamětník. Ještě dlouho se v okolí nacházela munice a zbraně a kluci si s nimi hráli. Jeden z kamarádů Vratislava Šepse zaplatil za svou neopatrnost životem a další přišel při hrách s pyrotechnikou o zrak.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy našich sousedů (Jakub Anderle)