Jan Šabršula (* 1918  †︎ 2015)

Nejdůležitější v životě je nenechat se odradit překážkami

• otec zatčen v roce 1941, zemřel v KT Osvětim

• v květnu 1945 se zapojil do protiněmeckých akcí v Havlíčkově Brodě

• po válce dokončil studia

• pracoval jako středoškolský a posléze vysokoškolský pedagog, nejdéle na katedře romanistiky FF UK

• v roce 1962 zverbován jako tajný spolupracovník zpravodajské služby Generálního štábu Ministerstva národní obrany, krycí jméno Vědec

• v roce1964 vyřazen ze spolupráce jako zbytečný a neochotný spolupracovník

• zemřel 14. února roku 2015

Jan Šabršula se narodil roku 1918 v Bojkovicích u Uherského Brodu. Když oslavil své čtvrté narozeniny, přestěhovali se s rodinou do Třebíče. Jeho otec zde na gymnáziu učil a byl také náčelníkem Sokolské župy. Do Sokola také chodíval i malý Jan, proto, jak říká, zůstal stále štíhlý.

Za války byl zaměstnán v nemocenské pojišťovně. Tehdy se oženil s mladou úřednicí z téhož ústavu. Později složil zkoušku učitelské způsobilosti z latiny, zanedlouho poté z italštiny, z psaní na stroji a z němčiny. V této nemocenské pojišťovně se naučil poznat podle čichu tuberkulózu a žaludeční vředy – již na vojně se přihlásil do „čichacího“ kurzu v Olomouci, kde poznával jedovaté bojové látky, jako byl například yperit. Mezitím do Československa vpadli Němci, kteří se dostali i do Olomouce, takže všechny tyto látky musel pan Šabršula, spolu s dalšími, vylít do výlevky a definitivně zničit.

Z jeho původního pracoviště v nemocenské pojišťovně, byl přeložen do strojírenské nemocenské pojišťovny v Praze. V té době se zapsal na obchodní akademii v Třebíči a zde složil zkoušky a maturoval s vyznamenáním.

V koncentráku

Mezi roky 1939 – 1945 byly zavřeny vysoké školy, a pan Šabršula měl “Dovolenou od Hitlera“. Své vyprávění začíná tím, že popisuje zmlácené studenty, kteří byli hrubě váleni v blátě. Zavřeli je do temné místnosti a tam čekali asi dva dny a zanedlouho byli v dobytčích vozech roku 1939 převezeni do koncentračního tábora v Sachsenhausenu.

Tábor byl ohraničen ostnatými dráty s elektřinou a nápisy: „Bez upozornění se okamžitě střílí“. Do ostnatých drátů vbíhali někteří vězni, aby ukončili své utrpení sebevraždou. Zde se setkali s českými i německými politickými vězni. Po příjezdu jim byly odebrány všechny věci – peníze, doklady, oblečení, které byly obměněny za staré hadry, které byly označeny barevnými páskami s čísly podle rozlišení vězňů a barevných trojúhelníčků: političtí vězni červeně, židé žlutě a hnědě, ostatní bíle. Pan Šabršula popisuje, místní prostředí, ve kterém často propukaly smrtelné nemoci, které zapříčinily smrt mnoha spoluvězňů a kamarádů.

Každý den nastupovali na sčítání vězňů, tzv. apel. Vzpomíná především na leden 1940, kdy museli stát ve zdánlivě nekončícím nástupu – spousty starých mužů tam umíralo chladem a vyčerpáním. Vězeň, který byl příliš nápadný dostal, výprask železnou holí, což bylo na denním pořádku. Ani Jan Šabršula neunikl zranění od příslušníka SS. Každý den pan Šabršula nosil obrovské padesáti kilové pytle s pískem.

Nastal mír

Po válce, v roce 1945, se školy opět otevřeli a Jan se zapsal na vysokou školu, kde našel nabídku jednoročního stipendia ve Francii. Při cestě do Paříže vzpomíná na krásné ženy. Vybral si univerzitu v Grenoblu, kde se studenti léčili z tuberkulózy. Jako výukové obory si nechal zapsat filozofii a francouzštinu, polštinu a němčinu. V Československu bylo studium filozofie později zrušeno “Rudým dědou“, což bylo označení pro Zdeňka Nejedlého, který v Československu zrušil osmiletá gymnázia a zavedl jedenáctileté studium (gymnázium nahradil připojením dalších dvou let školy k základní škole).

Během studia ve Francii se učilo i o sobotách, ale protože byl pan profesor Šabršula náruživý sportovec, v neděli chodíval mnohdy i na padesáti kilometrové výlety.

Během studia na Francouzské univerzitě se mu v Československu narodila mladší dcera a on se vrátil domů.