Vlasta Rypáčková, roz. Košvancová (* 1931)

Tatínek pro ty lidi udělal moc

• otec Karel Košvanec zásoboval terezínské Židy potravinami po celou dobu existence ghetta

• do pomoci Židům se zapojila matka i Vlasta

• ke konci války doma skrývali jugoslávského důstojníka

• otec zemřel roku 1950, rodina se odstěhovala do Liberce

• roku 1957 rodina včetně Vlasty zatčena a odsouzena za obohacování poté, co prodali v klenotnictví cennosti

• matka odsouzena, vězněna dva a půl roku, Vlasta ve vazbě tři týdny, vyvázla s podmínkou

• roku 1994 městský soud v Praze veškerá obvinění z roku 1957 zrušil

Příběh Evy Roubíčkové (vězenkyně koncentračního tábora Terezín), Karla Košvance (nádražáka z Bohušovic nedaleko Terezína, který organizoval a pašoval materiální pomoc vězňům v Terzíně) a Vlasty Rypáčkové (dcery Karla Košvance a jeho pomocnice v akcích v Terezíně)

- Eva Roubíčková (rozená Mändel, původem ze Žatce) se jako 16tiletá Židovka dostává s rodiči do Terezína (blíže viz Deník a dodaný rozhovor na CD)

- Karel Košvanec (přesvědčený komunista ze 16 dětí, člen strany od 1922) se při své práci na bohušovickém nádraží dostává do kontaktu s prvními židovskými transporty; z proseb a dopisů transportovaných Židů si dělá obrázek o jejich situaci a rozhoduje se jim pomoci; doručuje pro ně dopisy, dává jim vodu a jídlo…

- Košvanec se setkává s vězenkyní Roubíčkovou (zahlídl ji při její práci na poli – jako členka táborového komanda Landswirtschafft se dostávala i mimo ghetto, kde se mohla střetávat s árijci) a evidentně se mu zalíbila; rozhodl se pomáhat jí a její rodině pašováním jídla a dalších věcí přímo do ghetta; později svou pomoc rozšířil na řadu dalších osob, hlavně sourozence Löblovy (není jasné, jestli pro někoho nepašoval už před setkáním s Roubíčkovou) (blíže odkazy na Košvance v Deníku)

- pašování trvalo někdy celou noc (plížení);  pašoval hlavně potraviny, které obstarávala Košvancova rodina částečně ze svých zásob, částečně na černém trhu (ilegálně mleli mouku, koupili, vykrmili a zabili prasata…), cigarety (kupoval či dostával je např. od Židům spřízněných rodin v Praze); na nákup zboží pravděpodobně od vězněných Židů získal nějaké cennosti (např. zubní zlato…); pašoval po několik let zhruba 2x týdně; na smluveném místě se setkával nejčastěji s Roubíčkovou nebo jinými vězni, kterým předával zboží a vyměňoval poštu

- Košvanec s manželkou a třemi dětmi žil v rodinném domku (s malým hospodářstvím) v Kopistech; pro schovávání vězňů upravil prasečí chlívek a pod králíkárnami vykopal dvě veliké jámy, ve kterých zbudoval palandy – jednu jámu pro rodinu, druhou pro případné vězně; v prasečím chlívku ke konci války schovával několik měsíců srbského důstojníka, který utekl z pochodu smrti; v jámě pod králíkárnou možná také někdo chvíli byl (info nejasné), tuto možnost nabídl Roubíčkové a jejím rodičům, ta to ale odmítla kvůli ohrožení Košvancovy rodiny, riziku útěku z ghetta...

- do Košvancových akcí byla zapojena jeho manželka Marta a nejstarší dcera Vlasta (dnes Rypáčková) a zřejmě několik sousedů a obecní lékař (léčil schovávaného Srba); Vlasta jezdila pro zboží (hlavně cigarety) do Prahy (za Židům spřízněnou rodinou Nováků) a také pomáhala otcovi na cestě se zbožím do Terezína (doprovázela ho až k hranicím ghetta, kde se otec převlékl do oděvu se žlutou hvězdou); mladší děti o ničem nevěděly

- po válce Košvancovi udržují kontakt s Roubíčkovou (zůstává v Čechách) a rodinou Löblů (koncem 40. let většina odjíždí do Izraele); dostávají od nich za pomoc pár cenností (pár zlatých náramků, medailonek…); s Roubíčkovou kontakt vázne, jelikož Košvancovy sympatie k ní přerostly v hrozbu rozvodu, zbytek rodiny ji podezřívá z intimních styků s Košvancem při jeho akcích v Terezíně (to ale později vylučují na základě obsahu Deníku Roubíčkové)

- 1950 – Košvanec umírá na nemoci pravděpodobně spojené s útrapami při pašování do Terezína

- 1957 – Marta Košvancová (+ její švagr) a dcera Věra Rypáčková (+ její manžel) jsou obviněni lidovým soudem v Liberci (kam se přestěhovali) ve vykonstruovaném procesu ze spekulace se zlatými předměty (Košvancová prodala pár cenných předmětů ve státem vlastněném zlatnictví; ostatní jako komplicové) a s obohacováním na úkor obětí fašizmu (na základě udání souseda z Kopist – Františka Fischera); Košvancová strávila 2,5 roku (trest zkrácen o půl roku) v pracovním táboře na Slovensku (za extrémní pracovitost a skromnost byla velmi oblíbena i u dozorců tábora); Rypáčková 3 týdny ve vazbě (zbytek doby podmínka); oběma ženám propadá movitý i nemovitý (půl domu) majetek; ukradeny hlavně cennosti a nábytek; z věcí udělána v Liberci výstava dokládající „hýřivý život“ obviněných

- rodina postupně vystoupila (nebo byla vyloučena) ze strany a změnila politickou orientaci

- 1994 – městský soud v Praze zrušil obvinění celé skupiny: hodnota prodaných předmětů malá; byly prodány zcela legálně za legální ceny státnímu podniku – tedy nešlo o spekulaci; šlo o předměty (rodinné památky), na které se nevztahovala odevzdávací povinnost; svědectví vyvrátila obvinění o obohacování se na úkor obětí fašizmu; soud navíc konstatoval, že byla zcela bezdůvodně použita horní hranice trestu, nebyly brány v potaz polehčující okolnosti a v rozporu s tehdy platnými zákony byla uplatněna exekuce majetku; za útrapy a ztrátu majetku však rodina nedostala odškodnění

Obsah dokumentů získaných od Vlasty Rypáčkové

1) tajné vzkazy vězňů z Terezína Košvancovi, ve kterých ho instruují, co potřebují a co má zařídit…