Josef Rössler (* 1956)

Slyšet Plastiky bylo jako zjevení

• v 80. letech v ústraní

• po 1989 opět aktivní hudebník (PPU, DG 307)

• pracuje jako truhlář, zároveň hudebník a fotograf

• 2009 próza Obraz doby

„Poprvé jsem slyšel Plastiky na Zlatém kopci a strašně mě uchvátili. Takovou muziku nikdo nehrál. Bylo to jako zjevení. Seděl jsem na schodech a v duchu jsem si říkal: Sakra, s těma bych si někdy rád zahrál,“ vzpomíná Josef Bobeš Rössler na první setkání s hudbou Plastic People of the Universe. Přání se mu splnilo, s legendární kapelou hrál v roce 1981 i později v 90. letech.

Narodil se 7. dubna 1956 v Praze rodině, která po svém předkovi Josefu Rösslerovi-Ořovskému, pradědečkovi pamětníka, zdědila vztah ke sportu, především jachtingu, i skautingu. Dětství prožíval Josef, přezdívaný Bobeš, s mladším bratrem nejčastěji na horách, na lodi nebo na venkově u babičky. Otec Josef Rössler, zakladatel českého námořního jachtingu, většinu volného času trávil stavbou jachty a rodinnou dovolenou na námořní plavbě. Josef se vyučil zámečníkem v podniku České loděnice, kde po vyučení také pracoval. Později si našel práci údržbáře, kterou dělal prakticky až do začátku 90. let.

Zlatý kopec a Plastici

Kromě skautování a jachtaření Bobeše zajímala také hudba – prošel si cestou od poslechu Beatles, Rolling Stones a jiných hudebních stylů, sám začal hrát na kytaru, k níž pak přidal další nástroje – banjo, klarinet. Už v době učení bylo jasné, že nepůjde s hlavním proudem: „Ve škole tlačili, abych vstoupil do SSM, což jsem odmítl. Navíc jsem byl mánička a to taky vadilo,“ vzpomíná Rössler. Rozhodující vliv na něj měl strýc Mydlík, který v 70. letech vlastnil statek Zlatý kopec nedaleko Prahy. Usedlost se postupem času proměnila v místo, kde se potkávali podobně naladění lidí, vznikl tam jakýsi „komunitní barák“. Josef Rössler popisuje Zlatý kopec: „Plastici tam měli zkušebnu, zkoušeli hlavně přes víkend, takže jsme se scházeli tam. Večer byl většinou mejdan, muzika. Bydlel tam nějakou dobu Vráťa Brabenec se ženou, později se tam přistěhoval i Charlie Soukup.“

Přes Zlatý kopec a známosti, které tam navázal, vedla cesta k undergroundu a disentu. Za zvlášť důležité považuje přátelství s rodinou Němcových, z jejichž legendárního bytu v Ječné ulici se stal přístav svobodných lidí, Josef se zde seznámil s dalšími lidmi z disentu. S podobně zaměřeným okruhem lidí se setkával v pražských hospodách i na koncertech a akcích, které byly zprvu tolerované, později už zakázané a rozháněné. S kapelou Dr. Prostěradlo Band hrál například na druhém festivalu druhé kultury organizovaném I. M. Jirousem v Bojanovicích (1976), v Cerekvičce (1975), jezdil na festivaly a koncerty Plastic People organizované většinou při příležitosti soukromých oslav nebo pololegálně.

To jste mě zklamal

Na podzim 1976 proběhlo velké zatýkání účastníků koncertů, jež vyvrcholilo obviněním členů skupiny a jejího manažera. Následoval exemplární proces s Plastic People of the Universe, který vytvořil podmínky pro vznik Charty 77. „Už po prvním festivalu v Postupicích nás esenbáci perlustrovali. Tehdy jsme si říkali: ‚No jo, policajti zloběj.‘ Už si ale začali vytvářet svou databázi. Takže při tom velkém zatýkání v roce 1976 po Bojanovicích jsem měl strach, kdy si pro mě přijdou. Nepřišli, ještě jsem jim nepřišel důležitej,“ vzpomíná Josef Rössler. Přišli pro něj později na podzim 1976 a za trochu jiných okolností. „Markéta Němcová pracovala tehdy v botanické zahradě, kde zasela konopí. Když přišel čas sklizně, poprosila Čuňase a mě, abychom to otrhali a usušili. Sušil jsem to u mě doma, bylo toho strašně moc, a tak jsem jí volal do Ječný: ‚Je toho hromada, přijďte mi pomoc.‘ A kvůli tomu mě pak zatkli,“ vysvětluje Josef Rössler.

StB si pro něj pár dní nato přišla do práce. Výslech trval celý den, zapíral, tvrdil, že nikoho nezná, a když na něj vyšetřovatel nakonec uhodil, co dělal v ten den, kdy volal do Ječné, došlo mu, že u výslechu není kvůli drogám, ale pro podezření z šíření protistátních tiskovin. „Jeli jsme ke mně domů a oni tam našli tašku s trávou. Ten vyšetřovatel řekl: ‚To jste mě zklamal.‘ Oni čekali protistátní texty a našli jenom mařenu. Jenže po mně chtěli spolupráci, jinak že to předají kriminálce. Já jsem byl za celý den úplně mimo, a tak jsem jim to podepsal.“

Venku mu došlo, co se stalo a jaké jeho podpis spolupráce může mít následky. Z Bartolomějské šel tedy přímo za Danou Němcovou, všechno jí vysvětlil a našli řešení – informace o Josefově podpisu spolupráce se okamžitě musí rozšířit mezi všechny známé, takže se to brzy dovědí i estébáci a uvidí se. Dekonspiroval se ještě tentýž večer, ale celý následující rok prožíval strach ze zatčení, výslechu, nátlaku. „Každé zazvonění telefonu nebo nečekaná návštěva ve mně vzbuzovala hrůzu,“ přiznává i po letech Josef Rössler. Několikrát se ho StB pokoušela pozvat na schůzku, ale podařilo se mu odmítnout, zhruba asi rok ho sledovali a nakonec ho nechali být. O dva roky později byl na kriminálce vyslýchán pro držení drog, ale soudní řízení bylo nakonec zastaveno.

Nepřenosná zkušenost undergroundu

S prostředím undergroundu se stýkal dál, jezdil na koncerty i akce, chodil do Ječné. V roce 1981 se mu splnilo dávné přání – se skupinou Plastic People odehrál koncertní s programem Co znamená vésti koně. Znovu měl větší potíže začátkem 80. let, kdy žil s dívkou z ústecké skupiny mániček, která svůj byt v Ústí nad Labem půjčila lidem ze „závadové mládeže“, kteří tam pořádali mejdany. V procesu proti severočeskému undergroundu byl pak vyšetřován i Josef, jeho dívka byla odsouzena na dva roky. Vztah dvouleté vězení nepřežil, Josef Rössler si našel jinou známost a kvůli rodinnému životu i psychickému vyčerpání se v 80. letech stáhl ze scény. Zkoušel hrát se skupinou Tlaková níže, ale na veřejné vystupování nedošlo.

K hudbě a veřejnému vystupování se vrátil až po roce 1989 – hostoval s Plastic People of the Universe, deset let hrál s DG 307, dnes hraje sólově i s vlastní kapelou Bobeš a band. V roce 2009 vydal knihu Obraz doby aneb Chaotické vzpomínky na život v undergroundu 70. let. Ta onu dobu popisuje zcela jinak než jako „milé a neškodné retro“, tedy způsobem, který se v poslední době začíná zhusta objevovat. Na normalizačních časech hodnotí kladně pouze větší pospolitost a semknutost lidí, kteří měli společný zájem: „Mohla je spojovat hudba, životní styl, který si nechtěli nechat diktovat. Vznikaly kulturní enklávy, baráky. Ta zkušenost je nepředatelná, ale underground jakožto nezávislé společenství lidí může fungovat i dnes,“ míní Josef Rössler.