Jaroslav Plaček (* 1933  †︎ 2018)

Žít střídmě, nic nepřehánět

• dospíval s bratry Mašínovými

• vojenskou službu nastoupil v roce 1953

• od roku 1955 až do důchodu pracoval jako řidič u ČSAD

• zemřel v roce 2018

Válku prožil ještě jako dítě. Na důstojníka německé armády, která sídlila ve vesnické hospodě, vzpomíná se soucitem. Příchod Rusů pro něj znamenal hlavně příval koní, kteří zaplnili vesnici a les. Jako dospívající pak sledoval osudy Czerninových a Mašínových, rodin, jejichž úděl tragicky změnila jak válka, tak komunisté.

Jaroslav Plaček přišel na svět 5. července 1933 v malé vesnici Činěves v okrese Nymburk. Tatínek pracoval jako zedník a přivydělával si prací v lese. Maminka se starala o domácnost a malé hospodářství. Dva ze tří pamětníkových sourozenců zemřeli v dětském věku na psotník, jak se lidově označovaly křeče z podvýživy nebo i epileptické záchvaty.

Při vzpomínání na dětství si vybavuje vesnickou školku, kterou vedly v Činěvsi v domku u kostela řádové sestry: „My jsme jim říkali sestřičky. Měly takový ty černý čepce. A ty si s náma hrávaly. A hrály s námi i divadlo. A tam jsme zůstávali, dokud rodiče byli na poli. Pak nás vodily domů.“

Rodina netrpěla nouzí a dobře vycházela i za války. Odváděla mléko a chovala prasata. Potřebné věci směňovala například s příbuznými z Prahy.

Důstojník wehrmachtu

Válka se na rodině Plačkových nijak zásadně nepodepsala. V činěveské hospodě sice sídlila německá posádka, ale Jaroslav Plaček na ni nevzpomíná ve zlém: „My jsme měli před hospodou s klukama sleziště. Důlek, a cvrnkali jsme kuličky. A ten důstojník se na nás díval, jak hrajeme. A pak jednou přišla jedna holka – byla moc hezká. Měla světlý až zlatý vlnitý vlasy. A ten důstojník si ji vzal na klín a ty vlasy jí hladil. Tak jsme si říkali, že má asi taky takový dítě doma.“

S velkou měrou soucitu, který tehdy při pohledu na vojáky wehrmachtu cítil, také pamětník líčí jejich tvrdý výcvik: „To bejvalo tolik sněhu. To byly závěje, plný příkopy. On je ten velitel vyved před kostel. Nechal je vysvlíct do půl těla a takhle holý je nechal se plížit tím sněhem anebo blátem.

Hasiči na barikádě

Květnové události roku 1945 znamenaly pro Jaroslava Plačka, kterému bylo tehdy jedenáct let, především vzrušení a dobrodružství. Doma se poslouchalo vysílání rozhlasu a věty „Praha volá o pomoc!“ a „Vnimanije, vnimanije!“ ohlašovaly, že kolo dějin se otáčí dál.

Spolu s tatínkem, dobrovolným hasičem, zažil během strážení barikády za Činěvsí průjezd německé kolony. Hlavní roli v obraně proti po zuby vyzbrojené německé jednotce měla sehrát tatínkova puška flobertka, se kterou celou válku pytlačil bažanty a koroptve. Proti vozům plným granáty obsypaných vojáků, kteří pamětníkovi připomínali čerty, by však pochopitelně neměli s jednou puškou nejmenší naději. „Nikdo ani nehles. Až když odjeli, tak teprve začalo zase vlastenectví. Nejdříve chlapi seřvali nás: ‚Okamžitě domů!‘ Ale šli hned za náma a bylo po vlastenectví.“

Vesnice plná koní

První setkání s Rusy po válce si Jaroslav Plaček nepamatuje. Vzpomíná, jak o nich mluvil tatínek: „Přijeli Rusáci, takovej jako průzkum. Otec teda šel otevřít. Oni do něj strčili a hned: Kde je žínka? No tak táta jim tak trochu bránil, tak se nic nestalo.“

Rusové se ve vesnici ale brzy zorientovali a během návštěv u „žíněk“ nechávali své koně uvázané před domy. Ne nadlouho. Vše obezřetně hlídali chlapci a tajně si je půjčovali na projížďky.

„Rusové přijeli v květnu nebo červnu a byla pak plná ves a plný les koní. Některý chcípali, některý poráželi, co byli nemocný nebo kulhali.“ Takto uvádí pamětník příběh, jak nalezl svého koníka. A pokračuje: „Šel jsem se kolem kostela podívat k rybníku a uslyšel jsem v obilí, že tam něco šustí. No tak jsem skočil za strom a chvíli jsem zůstal schovaný. A ono se to furt blížilo ke mně, a tak jsem vykukoval a on to byl takovej menší kůň a měl veliký břicho. Tak jsem tak pomalu na něj mluvil, dal jsem mu ruku a on mi ji začal lízat. A pořád se lísal jako kotě. ‚Jé, ty jsi hezkej koník. Já si tě vezmu!‘ A pořád mi tu hlavu pokládal na rameno a na ruku, a tak jsem si ho vedl domů. To bylo kousek. Táta stál mezi dveřmi a říká: ‚Prosím tě, co to vedeš?! Pusť to! To jsem mohl mít už dvacet koní!‘ No a já jsem se dal do breku, klekl jsem si na kolena a tátu jsem prosil: ‚Nech si ho! Dyť je takovej hodnej.‘ A asi za dva dny měl hříbě.“

Mladý traktorista

Po válce rodina hospodařila na pěti hektarech půdy a později si pronajímala další pole a třeba i část stodoly patřící činěveské faře. Několik let rodiče vstupu do JZD vzdorovali. „Pak ale přijela milice a esenbáci, a i estébáci nějaký mezi nima byli, a udělali schůzi. To tenkrát ještě ty tvrdý bolševičky prohlašovaly: ‚By se s nima nikdo nesral! Postřílet je!‘ A podobný kecy měly. Jako tady to bylo tvrdý,“ vzpomíná Jaroslav Plaček na chvíli, kdy se kolektivizace stala násilným procesem, který rozvracel mnoho rodin a stal se příčinou četných osobních neštěstí.

V době před nástupem základní vojenské služby byl pamětník zaměstnán ve Státní traktorové stanici (STS) a vypomáhal například při žních u pohánění mlátičky na obilí. Tam se také setkal s paní Polyxenou Lobkowiczovou, provdanou Czerninovou, a vypráví: „Velkou vzpomínku mám na to, když jsem se učil a jezdil v tý estéesce. Tady na kraji Dymokur stál stoh a bývaly noční výmlaty. A mě tam jako kluka poslali s traktorem pohánět tu mlátičku, protože to bylo v poli bez proudu. Měl jsem tam ještě jeden traktor, se kterým jsem si vozil olej a naftu. A asi v deset hodin byla svačina a to se tam sjížděli i od milicí. No a najednou takovej rámus. Já jsem zrovna mazal tu mlátičku a otočil jsem se a dvě ženský lezly z mlátičky dolů a jedna si zapalovala cigaretu. A to byla právě ta Czerninova manželka. Ze zámku je vystěhovali a tady je taková malá osada za rybníkem a tam někam je dali do takový chajdičky, malýho baráčku. A v Dymokurech byl takovej mladší chlap, asi třicet roků, a to byl instruktor. Jméno jsem ani neznal, ale vím, že měl takový černý ulízaný vlasy, a ten na ni začal řvát: ‚Jak si to představuje? Okamžitě domů!‘, že by mohla udělat sabotáž, že kouří. A ona před ním takhle stála, taková zkroušená, a dala se do breku. A říká: ‚Dyť my máme pět dětí. Nemáme co jíst. Nechte mě!‘ – ‚Už jsem řek, okamžitě domů!‘ Měla to tak tři kilometry. Bylo mi jí docela líto, a tak jsem vzal traktor, co jsem neměl zapojenej v mlátičce, a říkám: ‚Pojďte, já vás svezu.‘ Tohle mi zůstalo v paměti – jak hrubě zacházeli naši lidi s našima lidma!“

Mašínovic motorka

Na otázku jak to bylo s bratry Mašíny pamětník říká: „S těma jsem náhodou dost kamarádil. Oni byli starší než já. Pak ještě Paumer z Poděbrad a ještě asi dva kluci. Společně je vyhodili ze školy a společně utíkali.“ Jaroslava Plačka uhranula motorka Jawa 500, na které kluci jezdili, a rozhodl se, že si na ni našetří. Plány mu ale zkřížila měnová reforma, která přišla jako blesk z čistého nebe: „Takhle večer jsem přišel domů a v rádiu Tonda Zápotockej říká: ‚Měna u nás je pevná. Je podložená prací!‘ A druhý den ráno byla 1:50.“

Krátce po měnové reformě nastoupil pamětník základní vojenskou službu. Ačkoliv k odvodu šel ještě s jedním z bratrů Mašínových (nejspíš Josefem), na vojnu narukoval sám. Bratři už se připravovali na útěk do Německa.

Řidičem z povolání

Po vojně složil Jaroslav Plaček řidičské zkoušky a po celý život pracoval jako řidič trambusu v podniku ČSAD. Nikdy nevstoupil do komunistické strany a podařilo se mu udržet část rodinných polí až do současnosti. Ještě na podzim 2017 sklízel pro širokou rodinu vlastní brambory.

Vyrůstal ve skromných poměrech, a své vyprávění proto uzavírá slovy: „Jak se má žít život? Já myslím, že hlavně střídmě. Nic nepřehánět.“

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Helena Kaftanová)