Ingrid Petříková (* 1940)

Bratři se ztratili při divokém odsunu

• narozena 11. dubna 1940 v Liberci-Vratislavicích

• německá rodina, otec padl, matka samoživitelka

• dva starší bratři žili za války u prarodičů na Moravě, pamětnice a její bratr s matkou ve Vratislavicích

• květen 1945 - zařazeni do odsunu, český soused nabídl matce manželství, a tak zůstali v Liberci

• léto 1945 - prarodiče zahynuli během odsunu, bratři odsunuti a ztraceni

• matka se pokusila o sebevraždu, rok v léčení

• 1945-1946 - pamětnice a její bratr vychováváni u známých během matčiny hospitalizace

• 1956 - setkání s jedním z bratrů, druhý nikdy nevypátrán

• pamětnice žije v Liberci-Vratislavicích

Drobné a milé dámě Ingrid Petříkové její skutečný věk hádá málokdo. Ingrid, přáteli přezdívaná Inka, i jako penzistka stále pracuje v libereckém divadle jako uvaděčka a zpívá ve sboru. Tvrdí, že svými pěveckými vystoupeními rozdává radost starým babičkám, které se sborem jezdí navštěvovat. V jejím životě však nebyla nouze ani o velmi neradostné okamžiky.

Maminka si dovedla poradit

Inčino dětství nebylo idylické. Poznamenala je nejen válečná doba, ale i národnost rodičů a konečně i místo narození. Narodila se jako čtvrté a poslední dítě v dubnu 1940 německým rodičům ve Vratislavicích, tehdy samostatné obci, dnes součásti Liberce. Svého tatínka nepoznala, má o něm jen kusé informace a tuší, že padl někde v Polsku v uniformě wehrmachtu. Rodinná situace byla o to složitější, že otcovi rodiče Inčinu maminku, pocházející z chudých poměrů, nikdy nepřijali a soužití páru nepřáli. Matka Gertruda Hübnerová byla dnešním termínem samoživitelka se čtyřmi dětmi. Nejstarší dva chlapci, Jan a Erich, vyrůstali u otcových rodičů na Moravě, s matkou ve Vratislavicích zůstala jen nejmladší Inka s o dva roky starším bratrem Pavlem. Inka vzpomíná: „Maminka, dělnice, nás všechny nemohla uživit. I když bratři bydleli u dědečka a babičky, jezdili jsme za nimi na návštěvu a nejspíš si i psali.“

Přesto na své rané dětství nevzpomíná pamětnice jako na krutou a nešťastnou dobu, a to především díky své mamince: „Pracovala ve vratislavické továrně na koberce, brala si přesčasy, aby měla víc peněz, ale stejně si na nás našla čas. Seděla u stolu, něco zašívala, ale přitom jsme si třeba společně zpívali. Peníze nebyly, brusle nebo sáňky jsem podědila po sousedech, ale maminka si dovedla poradit.“ Inka s bratrem navštěvovala také prarodiče z matčiny strany – její matka vystřídala sedm macech a jedna z nich si oblíbila i malou vnučku Inku: „Babička na mě byla hodná, spíš mě i rozmazlovala. Někdy mi třeba dala šaty, ale domů jsem si je vzít nemohla, při odchodu z návštěvy jsem je zase musela vrátit.

Už jsme měli sbaleno

Z válečné doby si Inka vybavuje nálety na vratislavickou školku a schovávání v protileteckém krytu ve sklepě pod školkou. Výraznější vzpomínku má spojenou s příjezdem Rudé armády do Vratislavic: „Tanky jely po hlavní vratislavické ulici, vidím to jako dnes. Já, pětiletá holčina, měla růžovou kabelku a do ní mi vojáci dali nějakou čokoládu nebo něco na zub. Bratrovi bylo sedm, ten nasedl na tank a jel s nimi skoro až do Jablonce. Maminka se ujala polní kuchyně, vařila pro vojsko, sama nic neměla, ale druhým stejně pomáhala.“

Osvobození Československa v květnu 1945 znamenalo pro většinu německého obyvatelstva oblastí Sudet zároveň odsun. Týkal se také většinově německé populace Vratislavic a odejít měla i Inka s bratrem a maminkou. Podle vyprávění pamětnice se v jejich případě nejednalo o tzv. „divoký“ odsun, ale o plánovanou věc: „Maminka naše věci rozdala nebo prodala. S nuceným odchodem jsme počítali, měli jsme sbaleno a nevěděli, co nás čeká.“ Nakonec vše dopadlo jinak – matka i obě děti zůstaly ve Vratislavicích, protože jejich český soused, vdovec, nabídl Inčině mamince manželství: „Nejspíš si na maminku myslel už dřív a teď byla vhodná chvíle. Skutečně, na úřadu vyřídil vše potřebné, jako komunista tam měl velké slovo, a nikam jsme nejeli. Maminku si také po několika letech vzal.

Ptali jsme se, co se s bratry stalo

Konec války a osvobození dávaly naději i na opětné spojení rozdělené rodiny. V tomto případě se ale šťastná situace neopakovala. Pamětnice s pohnutím vypráví o cestě na Moravu, do dnes již nezjistitelného městečka, za bratry Janem a Erichem a prarodiči: „Když jsme přijeli, kluci ani babička s dědečkem ve vyrabovaném domě, kde bylo všechno rozházené, už nebyli. Ptali jsme se lidí, co je s nimi, a řekli nám, že je všechny odsunuli.

Maminka po návratu domů bolest ze ztráty synů neunesla, polila se petrolejem a pokusila se upálit. Dlouho byla v kritickém stavu v nemocnici, ale uzdravila se. O pětiletou Inku a sedmiletého Pavla se nezištně starali rodinní přátelé, ale oba sourozenci žili zvlášť a v podstatě u cizích lidí. Teprve od paní, která se o ni starala během maminčiny léčby, se Inka, která měla jít brzy do školy, naučila česky. Po roce se maminka dala natolik do pořádku, že se vrátila domů a převzala péči o obě děti, které jí zůstaly. Pochopitelně pátrala po osudu dvou starších synů, kontaktovala Červený kříž i další instituce, ale bezvýsledně.

Znovunalezený bratr

Na soužití Čechů a Němců ve Vratislavicích vzpomíná paní Inka jako na fungující model, nevybavuje si žádné excesy ani mstu. Pravděpodobně k jejímu pozitivnímu vnímání skutečnosti přispívá jednak dětská optika, pak také to, že její maminka, Němka, byla oblíbená pro svou družnou povahu jak u Čechů, tak i u Němců, mezi nimiž měla spoustu přátel i známých. Díky náhodě a známým a soudržnosti německých rodáků se jí podařilo nakonec po více než deseti letech navázat kontakt se synem Erichem. Inka Petříková vzpomíná: „Jedni známí jeli do Německa, do Essenu, a tam se setkali s dalšími odsunutými Němci. Jeden se jim svěřoval, že ztratil rodinu, že měl sestru Inku, bratra Pavla ve Vratislavicích, ale ti i s jejich matkou zemřeli. Několikrát jim psal, ale dopisy se vracely s poznámkou, že adresát zemřel. Ti známí ho upozornili, že stále žijeme ve Vratislavicích a že maminku dobře znají.

S bratrem Erichem se Inka a její maminka setkaly v roce 1956. Bratr jim vylíčil okolnosti divokého odsunu, během něhož zemřeli oba prarodiče a bratři se dostali do západní části Německa. Tehdy patnáctiletý Jan a osmiletý Erich přišli do různých adoptivních rodin a ztratili kontakt nejen s matkou, ale i mezi sebou. Po více než deseti letech od nedobrovolného odloučení se Erichovi podařilo najít zbytek rodiny a přetržená pouta navázat. Navštěvovali se, i když Erich v Německu zůstal. Se starším Janem se matka ani sourozenci už nikdy neviděli.

Po ukončení školní docházky nastoupila Inka do vratislavického Bytexu. Chtěla se sice stát zdravotní sestrou, ale nevlastní otec s jejím výběrem nesouhlasil a ona nepřijala jím navrhovanou profesi kuchařky. Později se seznámila s budoucím manželem, důstojníkem letectva, ve šťastném manželství spolu vychovali dvě děti. K vysněné profesi zdravotní sestry se přiblížila alespoň zdravotnickým kurzem, který absolvovala, aby mohla jezdit s dětmi na tábory. Zúročila jej i při péči o milovanou maminku, která zemřela v roce 2000 ve věku 88 let, i nevyléčitelně nemocného manžela a bratra Pavla. Znovunalezený bratr Erich spáchal z rodinných důvodů sebevraždu v roce 2000. V nedávné době Inka Petříková překonala vážné nemoci a operace, ale nezlomná a skromná dáma rozdává radost, nejen zpěvem, ranám osudu navzdory.

• Příbeh pamětníka v rámci projektu Příběhy 20. století (Andrea Jelínková)